סגור
ג'רום פאוול
ג'רום פאוול יו"ר הפד (צילום: EPA/JIM LO SCALZO)

המשבר בבנקים פגש את פאוול: "הריבית לא צריכה להיות גבוהה כמו שתכננו"

יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב עדיין רחוק מלהיות מרוצה מההאטה באינפלציה, אך אמר היום כי "הלחץ על סקטור הבנקים האזוריים עשוי להוביל למסקנה כי הריבית לא חייבת להיות גבוהה כמו שתכננו כדי לייצב את המחירים"

ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב, השתתף היום בכנס בוושינגטון הבירה בפאנל משותף עם יו"ר הפד לשעבר בן ברננקי, שכיהן בתפקיד בשנים 2013-2006, בין היתר במהלך משבר הפיננסיים של 2008-2009.
בדבריו בכנס יו"ר הפד קישר את המשבר בבנקים האזוריים לגובה הריבית במשק: "הלחץ על סקטור הבנקים עשוי להוביל למסקנה כי לא חייבים להעלות את הריבית כדי לייצב את המחירים". פאוול הדגיש כי עיסוקו של הפד מול בעיות בבנקים אזוריים לרוב מונע משבר חמור יותר. עם זאת הוא ציין כי הבעיות בבנק סיליקון ואלי ובנקים אזוריים אחרים עדיין עלולות להכביד על הכלכלה. החלטת הריבית הבאה תתקיים באמצע יוני.
"הכלים שלנו לייצוב המערכת הפיננסית סייעו בהרגעת המצב ששרר בבנקים לאחרונה. מנגד, ההתערבות שלנו תורמת להידוק התנאים בנתינת האשראי ומכבידה על צמיחה כלכלית ועל מצב התעסוקה ומובילה להאטה באינפלציה. לכן ייתכן שלא נצטרך להמשיך בהעלאות הריבית כדי להגיע ליעד האינפלציה (2%) כפי שאולי היינו מעלים אם לא היה המשבר בבנקים", ציין פאוול.
לדבריו, "אנשים רבים חווים עתה מחירים גבוהים, לראשונה בחייהם, ולא אוציא פה כותרת אם אומר שהם לא אוהבים את זה. אנו חושבים שכישלון להוריד את המחירים לא רק שיאריך את הכאב אצל האנשים, אלא גם יגביר את המחיר שדרוש כדי לחזור ליציבות, ויגרום נזק גדול יותר למשפחות ולבתי עסק. אנחנו מעוניינים להימנע מכל זה על ידי הישארות בנתיב שלנו אחר היעדים שהצבנו".
הבנק המרכזי של ארה"ב העלה בתחילת החודש את הריבית ב-25 נקודות בסיס לשיעור של 5.25%, בהתאם לציפיות, ואף אותת כי ייתכן שמדובר בהעלאת ריבית אחרונה לסבב זה (אחרי 10 העלאות ברצף, שהחלו במרץ 2022, אז הייתה הריבית אפסית).
שבוע לאחר החלטת הריבית נרשמה האטה נוספת במחירים לשפל של שנתיים. האינפלציה בארה"ב עלתה באפריל ב-4.9% בחישוב שנתי (לעומת אפריל 2022), וטיפסה בחישוב חודשי ב-0.4% לעומת מרץ. התחזיות היו לעלייה שנתית של 5% ועלייה חודשית של 0.4%.
עוד קודם לכן, יומיים לאחר החלטת הריבית האחרונה, שוק העבודה בארה"ב שוב הפתיע את הפד עם תוספת של 253 אלף משרות באפריל. בשוק ציפו לירידה מ-236 אלף משרות חדשות במרץ ל-180 אלף באפריל. גם שיעור האבטלה ירד במפתיע - ל-3.4%. השכר השעתי טיפס אף הוא מעל התחזיות. סקטור התעסוקה מהווה אינדיקטור מרכזי לאינפלציה ועל כן גם בהחלטת הריבית.