הארנק לא מתמלא: טרנד הספאק דועך, עם 70 חברות שנסגרו החודש
הארנק לא מתמלא: טרנד הספאק דועך, עם 70 חברות שנסגרו החודש
הכניסה למסחר בבורסות באמצעות מיזוג עם חברות ארנק ריקות מתוכן (ספאק) נחלשת; לפי "הוול סטריט ג'ורנל", הירידות בשוקי ההון הובילו לכך שמתחילת החודש נסגרו חברות ספאק בקצב של ארבע ביום - זהה לקצב בו נפתחו ספאקים חדשים בשיא הטרנד בשנה שעברה
טרנד הספאק מתקרב ככל הנראה לסיומו, ורבות מחברות הארנק ממהרות להחזיר את הכספים למשקיעים ולהיסגר לפני סוף השנה.
לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", בחודש הנוכחי נסגרות חברות הספאק בקצב של ארבע חברות ביום, זהה לקצב שבו הושקו בתחילת השנה שעברה, בשיא הטרנד.
ספאק, או חברת ארנק, היא חברה ריקה מתוכן שמגייסת הון ומוקמת לצורך מיזוג עם חברה פרטית והכנסתה למסחר בבורסה בדרך פשוטה יותר מהנפקה רגילה.
מאז תחילת דצמבר נסגרו כ-70 ספאקים שהשיבו את הכספים למשקיעים. מייסדי החברות הפסידו מעל 600 מיליון דולר על סגירת החברות החודש, ומעל 1.1 מיליארד דולר השנה, כך לפי נתונים שאספה חברת SPAC Research.
חברות ארנק נוספות כבר הודיעו על כוונתן להיסגר בשבועות הקרובים. המגמה הזו פוגעת במשקיעים גדולים כמו משקיע ההון סיכון שמאת' פליהאפיטיה (Chamath Palihapitiya), המיליארדר אלק גורס וחברות פיננסים גדולות כמו KKR ו-TPG. פליהאפיטיה סגר בספטמבר שני ספאקים.
לפי הדיווח, חברות ארנק שנכנסו לשוק בשלב מאוחר יחסית מתקשות כעת למצוא עסקאות. ירידת מחירי המניות והעלאת שיעורי הריבית הקפיאו למעשה את השוק להנפקות ציבוריות חדשות, מה שמקשה על מנהלי הספאק לעמוד בדד ליין של שנתיים למציאת עסקה. במחצית הראשונה של השנה הבאה מסתיים הדד ליין של רבות מהעסקאות הללו.
בנוסף לכך מס חדש של 1% על רכישות חוזרות של מניות המוצע כחלק מחבילת אקלים ובריאות חדשה האיץ אף יותר את קצב סגירת הספאק, וזאת מכיוון שהחזרת ההשקעות עשויה להיות מוגדרת כרכישה חוזרת של מניות קיימות, עסקאות עליהן יוטל המס החל מהשנה הבאה. "משהו שאנשים חשבו שיהיה כלי מעולה ליצירת הון מתגלה יותר ויותר כמו גלולת רעל", אמר ג'ון צ'אצ'אס מבנק ההשקעות Methuselah Advisors.
מיזוגי ספאק הפכו בשנים 2020 ו-2021 לפופולריים כדרך אלטרנטיבית לביצוע הנפקות, אך הבועה התפוצצה השנה. בהתאם לכך חברות ספאק משלמות כעת פחות עבור חברות מכפי ששילמו בשיא המגמה. הערכות השווי הממוצעות של חברות סטארט-אפ המכריזות על מיזוג עם ספאק נפלו לסביבות 400 מיליון דולר ברבעון הנוכחי, לעומת יותר מ-2 מיליארד דולר עבור מרבית השנה שעברה.
יש כעת קרוב ל-400 חברות ספאק המחזיקות ביחד 100 מיליארד דולר, שעוד לא מצאו עסקאות, כך לפי SPAC Research. יש עוד כ-150 חברות המחזיקות בסביבות 25 מיליארד דולר, שהשיגו הסכמי מיזוג אך עוד לא סגרו אותם. בין החברות הללו נכללת גם חברת המדיה החברתית של דונלד טראמפ.