סגור
ג'רום פאוול יו"ר הפד 15.3.22
יו"ר הפד ג'רום פאוול (צילום: AP)

פרשנות
החלטת הפד תסמן לשווקים את מידת הנחישות במלחמה באינפלציה

הערב יכריז יו"ר הפד ג'רום פאוול על העלאת הריבית בארה"ב, ולפי התחזיות היא לא תהיה קטנה מ־0.75%. מתרבים הסימנים שפאוול ירצה להוכיח לשוק שהוא מוכן לשלם מחיר כבד בתעסוקה תמורת יציבות מחירים

ועדת השוק הפתוח של הפד האמריקאי בראשותו של ג'רום פאוול צפויה להחליט הערב על העלאת ריבית נוספת. זו תהיה ההעלאה החמישית מאז החל הפד בהעלאות הריבית בחודש מרץ האחרון, וגם ההעלאה הזו צפויה להיות חדה - 0.75% לפחות, ויש כאלו הסבורים כי תיתכן העלאה חדה יותר של אחוז שלם.
האתגר המהותי של פאוול הוא לשכנע את השווקים שהוא ילך עד הסוף במלחמתו מול האינפלציה והוא לא מתכוון למצמץ. פאוול גילה במהלך חמשת החודשים האחרונים כי אתגר השכנוע הזה קשה במיוחד. למרות הבהרות מפורשות מצדו בתקופה האחרונה שהוא יילחם באינפלציה, השווקים כל הזמן חיפשו סדקים ורמזים לכך שבשלב מסוים פאוול יעצור את ההעלאות. וכך, כשפאוול אמר במאי האחרון כי הוא לא חושב שהוא יעלה את הריבית בפעימות גדולות במיוחד, הבורסה הגיבה בעליות. בפד הוטרדו כשראו שהבורסה עלתה בחדות בחודשים יולי־אוגוסט, תוך התבססות על רמיזה מעורפלת של פאוול.
חוסר הנכונות של השווקים להבין את המסרים של פאוול לא נבע רק מאופטימיות יתר, אלא גם מכך שבעשורים האחרונים הפד כמעט ולא הקדיש מחשבה ליציבות מחירים. הפד הפך בשני העשורים האחרונים לגוף האחראי על מלחמה במיתונים ובאבטלה. כך יצא שהפד חילץ בקושי את ארה"ב מהמשבר ב־2009, וכך הפד מנע משבר דרמטי בשנות הקורונה. כעת הבנק המרכזי האמריקאי צריך לחזור לתפקידו הראשון - לדאוג ליציבות מחירים. עם זאת, התחושות בשווקים הם שהדנ"א של הבנק המרכזי השתנה והוא חושש מאוד ממיתון ואבטלה. לפי התפיסה הזאת, בימי המיתון של 1978 נוספה לבנק מטרה נוספת לצד יציבות המחירים - דאגה לשוק העבודה.
פאוול נאלץ לפעול בכל דרך לשכנע את השווקים שהוא לגמרי רציני, ולכן נאלץ לפשט את המסרים שלו, לוותר על השפה המתחכמת של בנקאים מרכזיים ולדבר ישר ולעניין. וכך הוא נשא דברים חריפים בכנס ג'קסון היל. לפי דיווחים בעיתונות האמריקאית, פאוול שינה את נאומו בדקות האחרונות לפני שנאם. פאוול בעצם הבהיר כי הפד מוכן להשלים שיהיה מיתון בשביל לבלום את האינפלציה. הוא הדגיש: "אנחנו חייבים להמשיך להילחם באינפלציה עד שהעבודה תיעשה", והוא הזכיר את פול וולקר, היו"ר בשנים 1987-1979, שהעלה את הריבית בחדות ולא התחשב במיתון.
חדי אוזן יכלו לשמעו איך פאוול שינה את הגישה שלו בנוגע לוולקר. בחודש מאי פאוול עוד אמר כי גדולתו של וולקר היתה שהוא 'עשה את הדבר שהיה נכון בעיניו באותו הרגע', והתייחס לתכונות האופי של וולקר, עכשיו פאוול כבר ממש מחבק את המדיניות של וולקר.
פאוול הוציא מהלקסיקון את המונח "נחיתה רכה" שהוא השתמש בו בתחילת הדרך. זה לא משנה אם פאוול חושב שיש סיכוי לנחיתה כזו, כלומר העלאות ריבית ללא מיתון, או שהוא השלים עם קיומו של המיתון. פאוול מבין שהוא חייב לשדר לשווקים שהוא הולך עד הסוף, גם אם יהיה מיתון. ולכן, למרות הפרסום של הבנק העולמי בשבוע שעבר, שלפיו יש סימנים רבים כי כלכלת העולם וכלכלת ארה"ב ייכנסו למיתון ב־2023, ואולי דווקא בגללו, פאוול ייאלץ להראות שהוא רציני. הרצינות הזו עלולה להיות העלאה של אחוז שלם.
ההתבטאות החריפה של פאוול הביאה כצפוי לירידה בשוקי ההון, ובכירים בפד המשיכו את העבודה והתחילו לדבר במפורש על אחוזי האבטלה העתידיים. כך לדוגמה כריסטופר וולר, אחד החברים במועצת המנהלים של הפד, אמר כי "אם האבטלה היא עדיין מתחת ל־5%, אנחנו יכולים להיות אגרסייבים במלחמה עם האינפלציה. מעל לשיעור זה יהיה לחץ לעשות פשרות בין תעסוקה לאינפלציה", עלייה של כ־1.5% בשיעור האבטלה צפויה להיות מלווה גם במיתון, אך כאמור הפד ערוך לכך, לכל הפחות ברמת ההצהרה.
במבט לאחור, אין ספק שפאוול איחר מאוד במלחמתו עם האינפלציה וכעת הוא מנסה להדביק את האיחור. מחר הוא צפוי לנסות לצאת למתקפת נגד חריפה כשכעת יש לו נכונות גם לאבד אבידות בקרב הזה בדמות מיתון ואבטלה בארה"ב שעשויות להתגלגל עד אלינו, לישראל.