112 קרנות נאמנות מעלות את דמי הניהול ב־2022
112 קרנות נאמנות מעלות את דמי הניהול ב־2022
כ־5% מהקרנות העלו דמי הניהול בסוף השנה, לעומת 8% שהעלו ב־2020 ו־8% שהעלו ב־2019. המהלך יוסיף 38 מיליון שקל למנהלים. בראש המייקרות: הראל קרנות נאמנות עם 18 קרנות, אי.בי.אי עם 17 ופסגות עם 16. רק 35 קרנות הפחיתו דמי ניהול
לאחר שנה חלומית, תעשיית קרנות הנאמנות נושקת ל־400 מיליארד שקל, עלייה של יותר מ־50% מנקודת השפל שלה, בסוף מרץ 2020, כשעמדה על כ־255 מיליארד שקל. בשנת 2021 צמחה התעשייה בכמעט 70 מיליארד שקל שמקורם בגיוסים חדשים של 28 מיליארד שקל וצמיחה של 40 מיליארד שקל בשווי הנכסים.
למרות הזינוק בנכסים, שבאופן טבעי מגדיל את הכנסות מנהלי הקרנות מדמי ניהול, חלקם עדיין בחרו להעלות דמי ניהול בסוף 2021, על מנת לנצל את האופוריה ששולטת בשווקים בשנה וחצי האחרונות. על פי בדיקת "כלכליסט" ב־112 קרנות נרשמה העלאה של דמי הניהול, מתוך 2,223 קרנות נאמנות (שכוללות קרנות מנוהלות, קרנות עוקבות וקרנות סל). כלומר שיעור של 5% מהקרנות העלו את דמי הניהול לקראת השנה החדשה, בהעלאה שתוסיף 38 מיליון שקל למנהלים. לשם השוואה, ב־2020 העלו 150 קרנות (כ־8% מהקרנות) את דמי הניהול לקראת 2021 וב־2019 העלו 164 קרנות (גם כ־8%) את דמי הניהול לקראת 2020.
מבין הגופים הגדולים, המוביל הוא הראל קרנות נאמנות, עם העלאת דמי ניהול ב־18 קרנות שונות. אחריו, אי.בי.אי אשר מעלה דמי ניהול ב־17 קרנות שונות. במקום השלישי נמצאת פסגות, שבחרה להעלות דמי ניהול ב־16 קרנות שונות. מגדל שוקי הון העלתה דמי ניהול ב־14 קרנות נאמנות. חברת הקרנות של מגדל, שגייסה יותר מ־9 מיליארד שקל ב־2021, נהנתה מהגיוסים הגבוהים ביותר בשנה זו.
זו לא האיכות, אלא הכמות
העלאת דמי ניהול כאמור מגדילה את ההכנסות של מנהל הקרן. העלאת דמי ניהול בקרנות גדולות, שגייסו הון רב כאשר היו זולות, משתלמת למנהל במיוחד. כך למשל, תכלית בית השקעות, מעלה דמי ניהול ב־9 קרנות בלבד. אם כי בשל העלאת דמי הניהול, החברה תגזור את הקופון הגדול ביותר ב־2022, בהיקף של 9.2 מיליון שקל. העלאת דמי הניהול נעשית כאשר ברקע בית ההשקעות ששולט בחברה, מיטב דש, נמצא בתסבוכת משפטית. בחודש אוגוסט האחרון פסקה שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, מיכל אגמון־גונן, כי על קופת הגמל של מיטב דש להחזיר לעמיתים יותר מ־400 מיליון שקל. הפסיקה התקבלה במסגרת תביעה ייצוגית שהוגשה נגד בית ההשקעות ב־2015, בטענה כי מיטב דש גבה דמי ניהול בקופות גמל גד גמולים, בניגוד להסכם ההיסטורי בין מנהל קופת הגמל לחוסכים.
לצד תכלית, חברת קרנות נוספת שאמורה ליהנות מהעלייה כמותית בדמי הניהול היא פסגות קרנות נאמנות. פסגות, כאמור, העלתה דמי ניהול ב־16 קרנות שונות והחברה תגזור הכנסות נוספות של 5.5 מיליון שקל. העלאת דמי הניהול נעשית ארבעה חודשים לאחר השלמת הרכישה של חברת הקרנות של פסגות על ידי רני צים וחברת וואליו קפיטל וואן שבראשותו. צים רכש את חברת הקרנות וחברת ניהול התיקים של פסגות מידי בית ההשקעות אלטשולר שחם תמורת 405 מיליון שקל.
בענף מייחסים את הירידה בכמות הקרנות שמעלות דמי ניהול ברפורמה לצמצום מספר הקרנות שהונהגה ב־2021 על ידי רשות ני"ע, שהביאה לסיומה של "שיטת מצליח"
גם בהראל, בהובלת אורי שור, לא בחלו בהעלאת דמי ניהול דווקא בקרנות הגדולות, כאשר הקרן הגדולה ביותר בה מועלים דמי הניהול מנהלת 1.4 מיליארד שקל (הראל 20/80). על כן החברה תגזור הכנסות בהיקף של 5.4 מיליון שקל יותר ב־2022. העלאת דמי הניהול במגדל שוקי הון תתורגם להכנסות בהיקף של 2.7 מיליון שקל ובאי.בי.אי להכנסות בהיקף של 1.65 מיליון שקל.
האמירה הידועה בעולם העסקים, לפיה כש"כאשר יורד גשם הוא יורד על כולם", נכונה גם לעולם קרנות הנאמנות. על כן, גם הגופים הקטנים יותר בענף מבקשים לנצל את שעת הכושר ולהעלות את דמי הניהול במעט הקרנות אותן הם מנהלים.
לדוגמה, בית ההשקעות שופן העלה דמי ניהול בשתי הקרנות אותן הוא מנהל, גביש ואלפא טק העלו דמי ניהול בשתי קרנות מתוך ארבע הקרנות אותן הם מנהלים כ"א. בית ההשקעות אילים העלה דמי ניהול בשבע מתוך 16 הקרנות אותן הוא מנהל (44%). דמי הניהול יסתכמו בהכנסות של 1.6 מיליון שקל ב־2022. העלאת דמי הניהול באילים, בהובלת אמיר אייל, נעשית על רקע השקת קרן הפנסיה של החברה, שאמורה לקום עד חודש אפריל הקרוב.
ויש מי שהוריד דמי ניהול
בד בבד עם העלאת דמי הניהול, בחרו חלק מחברות הקרנות גם להוריד דמי ניהול, אם כי מספרן נמוך משמעותית ממספר הקרנות שהעלו דמי ניהול. בסך הכל הורדו דמי ניהול ב־35 קרנות שונות שמתבטאים בחיסכון של פחות מ־5 מיליון שקל לחוסכים.
הורדת דמי הניהול נעשתה בקרנות עם היקף נכסים נמוך יחסית, ככל הנראה, על מנת להגדיל את האטרקטיביות שלהן לעומת המתחרים ולתמוך בזרימת המשקיעים לקרן. גם בהפחתת דמי הניהול מוביל הראל, עם הורדת דמי ניהול ב־15 קרנות וויתור פוטנציאלי על הכנסות בהיקף 670 אלף שקל. תכלית מורידה דמי ניהול ב־7 קרנות ומוותרת על פוטנציאל הכנסות בהיקף של 2.4 מיליון שקל. גם פסגות הורידו דמי ניהול ב-9 מהקרנות שבניהולן וויתרו על פוטנציאל הכנסה של קצת יותר ממיליון שקל.
הסוף ל"שיטת מצליח"
נושא דמי הניהול הוא "הבטן הרכה" של ענף קרנות הנאמנות. לאורך שנים, מנהלים שהציגו תשואה עודפת מול המתחרים נהנו מגיוסים גבוהים לקרנות שבניהולם וניצלו זאת על מנת להעלות דמי ניהול ולהגדיל את הכנסתם. המנהלים טענו להגנתם כי מדובר במקרה פשוט של היצע וביקוש. כלומר, מאחר שהציגו תשואה עודפת לעומת שאר המתחרים הם אמורים לזכות בשכר מנהלי קרנות גבוה יותר.
כאמור, השנה שיעור הקרנות בהן הועלה דמי הניהול נמוך משמעותית מזה שאפיין את שוק הקרנות בשנים האחרונות. ב־2020 וב־2019 שיעור הקרנות שהעלו את דמי הניהול הסתכם ב־8% כל שנה. בענף מייחסים את הירידה בכמות הקרנות שמעלות דמי ניהול ברפורמה לצמצום מספר הקרנות שהונהגה ב־2021 על ידי רשות ני"ע.
הרפורמה, שקבעה כי בכל קטגוריית השקעות יורשה מנהל קרנות להשיק שתי קרנות בלבד, הביאה לקיטון של כ־100 קרנות. יותר חשוב, בכך באה לסיומה "שיטת מצליח", בה כל מנהל קרן היה משיק מספר קרנות בכל קטגוריה ובקטגוריה המוצלחת מבחינת תשואה, היה בוחר לאחר זמן קצר להעלות דמי ניהול. סיום שיטת מצליח הביא גם, ככל הנראה, להקטנת התופעה של העלאת דמי ניהול מז'ורית בכל סוף שנה.