ג'וזף שטיגליץ: לא "לבזבז" את משבר הקורונה, לחווט מחדש את הכלכלה
ג'וזף שטיגליץ: לא "לבזבז" את משבר הקורונה, לחווט מחדש את הכלכלה
הכלכלן חתן פרס נובל דיבר עם CNBC וטען כי משבר הקורונה רק הדגיש את הכשלים במערכת הכלכלית ובטיפול במשבר האקלים; לדבריו, ניתן לפתור בו בזמן רבות מהבעיות. הוא קרא להעלאת מסים "בשיעור קל" בארצות הברית
הכלכלן האמריקאי חתן פרס נובל ג'וזף שטיגליץ מאמין כי זהו הזמן הנכון לחווט מחדש את הכלכלה האמריקאית, ו"אל לנו לתת למשבר הזה להתבזבז".
שטיגליץ, לשעבר הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, טען כי מגפת הקורונה הדגישה את הכשלים של המערכת הכלכלית, העמיקה את אי השוויון והבליטה את משבר האקלים ואת היעדר העמידות של כלכלת השוק. עם זאת, הדגיש כי הוא מאמין שניתן לפתור בו בזמן רבות מהבעיות הקיימות, שכן הן קשורות אחת בשנייה.
"אפשר לקבל שניים במחיר אחד", אמר בריאיון ל-CNBC. כך למשל הוא מציע שארצות הברית תשקיע בבניית תשתיות "ירוקות" שייצרו משרות ויעזרו לצמצם את אי השוויון. "ברגע שמחליטים לעשות משהו, מבינים שאפשר לתקוף שתיים או שלוש בעיות ביחד", הסביר שטיגליץ (78), והוסיף כי לארצות הברית יש את כוח האדם וההון הנדרש.
לדבריו, יהיה זה צעד "בריא" עבור הכלכלה האמריקאית להעלות מסים "בשיעור קל" למימון "חלק מהדברים שאנחנו צריכים לטובת הכלל".
ביולי תמכו 130 מדינות בקביעת מס חברות מינימלי של 15%, ולפי שטיגליץ הצעד הזה יסיים את המירוץ לתחתית על מסים. בארצות הברית שוקלים להטיל מס של 25%. עם זאת, שטיגליץ הוסיף כי כלכלה מצליחה לא מוגדרת רק על ידי שיעורי מס, אלא גם על ידי גורמים אחרים כמו תשתיות ומחקר ופיתוח.
לדבריו, הולכת וגדלה ההסכמה על כך שארצות הברית צריכה לשנות חוקים מיושנים שקיימים כבר 125 שנה ומתייחסים לצבירת כוח גדולה מדי. "הריכוזיות של כוח גדלה משמעותית ב-35 השנים האחרונות", הסביר.
לפי שטיגליץ, עודף רגולציה ועודף מיסוי לא יובילו לכך שהמערב יפסיד את היתרון התחרותי שלו למעצמות מתפתחות כמו סין. "אני די בטוח שהאג'נדה החדשה הזו רק תחזק אותנו", סיכם. לדבריו, תחרות הופכת כלכלות שוק לחדשניות יותר, בעוד שדווקא מונופולים מפחיתים את החדשנות. "ראינו כיצד הענקיות הן אלה שמחסלות את החדשנות", אמר.