כך הפך ג׳יי.פי מורגן מיועץ לבעלים של פירסט ריפבליק - בפחות מחודשיים
כך הפך ג׳יי.פי מורגן מיועץ לבעלים של פירסט ריפבליק - בפחות מחודשיים
המוסד הפיננסי בניהולו של ג'יימי דיימון עמד במרכז הדיונים על חילוצו של הבנק הקורס מקליפורניה - מאז שהוא התגלה השנה כנקודת התורפה של סקטור הבנקאות. בתוך פרק זמן קצר יחסית, גבר ג'יי.פי מורגן על הצעות של בנקים מתחרים והפך לבעל פיקדונות ולרוכש
בסופו של דבר לאחר שבועות של חוסר ודאות וסבב אחרון של שיחות שנמשך לתוך הלילה, הגורל של פירסט ריפבליק (First Republic Bank) נקבע על ידי ג'יי.פי מורגן (JPMorgan Chase & Co).
המוסד הפיננסי של ג'יימי דיימון עמד במרכז הדיונים על חילוצו של הבנק הקורס מקליפורניה מאז שהוא התגלה השנה כנקודת התורפה של סקטור הבנקאות. בתוך פרק זמן של חודשיים, ג'יי.פי מורגן הפך מיועץ לפירסט ריפבליק לבעל פיקדונות ולרוכש.
בסוף גבר בנק ההשקעות על הצעות מבנקים יריבים בהליך מכרז שנוהל על ידי הרגולטורים הפדרלים לאורך סוף השבוע ועד ליום שני. ההחלטה של הבנק להתערב השיגה פתרון שברובו מגיע מהסקטור הפרטי לקריסה השנייה הגדולה ביותר של בנק בהיסטוריה האמריקאית, ובכך העניק הקלה לממשל ביידן.
העסקה של פירסט ריפבליק שונה מהפתרונות שהושגו לסיליקון ואלי בנק וסיגנצ'ור, שני הבנקים שקרסו בתחילת מרץ, אך זהה מהבחינה הזו שמדובר בפיתרון אד הוק נוסף לבעיות של הסקטור.
ג'יי. פי מורגן השתלטו על כל הפיקדונות. פירוש הדבר שהממשל האמריקאי לא היה צריך להכריז על הבנק כעל "סיכון מערכתי" כדי להגן על פיקדונות מעל לרף של 250 אלף דולר. במקביל, ג'יי. פי מורגן השיגו הסכם לחלוקת ההפסדים עם הרגולטורים הפדרלים כדי למנוע פגיעה מההלוואות הבעייתיות ביותר במאזנים של פירסט ריפבליק – צעד המהווה הקלה מהותית לקונים.
אף שבכירים בממשל האמריקאי היו בעלי תפקיד פחות מרכזי במו"מ הנוכחי מאשר בקריסה של סיליקון ואלי בנק, העסקה התגבשה בעקבות דיונים סוערים בין וושינגטון ובכירי וול סטריט. משרד האוצר האמריקאי מסר בשני בבוקר כי הוא "מעודד" מכך שהעסקה מזערה את העלויות לקרן של התאגיד הפדרלי לביטוח על הפקדונות (FDIC) ובאופן "שהגן על בעלי הפקדונות". עוד הוסיפו שהמערכת הבנקאית היא "יציבה ועמידה", שהפיקדונות בטוחים ושהאמריקאים יכולים להיות בטוחים שהממשל יכול "לעמוד במחויבות המהותית שלו של הענקת אשראי לעסקים ולמשפחות".
פירסט ריפבליק עמד על קצה התהום מאז הקריסה של סיליקון ואלי בנק ב-10 במרץ, שמיקדה את תשומת הלב על בנקים שהסתמכו על פיקדונות לא מבוטחים בעלות נמוכה וספגו הפסדים נרחבים על הנייר בעקבות העלאת שיעורי הריבית.
בשעות הבוקר של יום שלישי בשבוע שעבר התגברו החששות שפירסט ריפבליק לא יצליח לשרוד את השבוע בלי לקבל סיוע ממשלתי או להשיג עסקה אסטרטגית אחרת, והיועצים של הבנק ניסו למצוא פתרונות שישאירו אותו פועל
סוכנויות דירוג האשראי הורידו פעם אחר פעם את הדירוג של פירסט ריפבליק ומחיר המניה צלל ביותר מ-90%. אך המצב הפך חמור יותר, והגורל של פירסט ריפבליק כמוסד עצמאי נחתם קרוב לוודאי בשבוע שעבר כשחשף את תוצאות הרבעון הראשון ודיווח שהלקוחות משכו פיקדונות בשווי של מעל 100 מיליארד דולר, כמעט כפול הסכום שהעריכו האנליסטים. חמור מכך, הלקוחות עוד המשיכו למשוך החוצה פיקדונות מהבנק.
המצב הזה היה הפוך משל בנקים אזוריים אחרים שנפגעו גם ממשיכות פיקדונות לאחר קריסת סיליקון ואלי בנק, אך דיווחו כעת על שובם של הלקוחות. המנכ"ל מארק רופלר הדאיג אף יותר את המשקיעים כשסירב לענות על שאלות בשיחה עם אנליסטים.
בשעות הבוקר של יום שלישי בשבוע שעבר התגברו החששות שפירסט ריפבליק לא יצליח לשרוד את השבוע בלי לקבל סיוע ממשלתי או להשיג עסקה אסטרטגית אחרת, והיועצים של הבנק ניסו למצוא פתרונות שישאירו אותו פועל. אחת ההצעות כללה רכישה של בנק גדול יותר חלק מהנכסים במחיר הגבוה ממחיר השוק.
אך הבנקים הגדולים יותר לא הסכימו לספוג את ההפסדים בלי לקבל סיוע מסויים מהממשל שיעזור לפירסט ריפבליק לשרוד טלטלות נוספות. ביום רביעי, ה-FDIC כבר פנה לכעשרה בנקים כדי שיעבירו הצעות רכש לא רשמיות, כולל הערכה כמה הקונים יסכימו לשלם עבור הפיקדונות והנכסים של פירסט ריפבליק, ומה יהיה גובה ההפסדים שב-FDIC יצטרכו לספוג כדי שהעסקה תתממש, כך לפי אנשים המעורים בנושא .
בפירסט ריפבליק עוד שמרו על אופטימיות שהבנק יצליח למנוע את סגירתו, ולכן הגבירו את המאמצים לצרף את הממשל לדיונים. לרשותו של הבנק עמדו מספר מצומצם של יועצים שעבדו בצמוד לנשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה, ולכן קיוו שתהיה להם יותר השפעה על הממשל הנוכחי. היועצים הללו כללו את ג'ין מסינה, מנהל קמפיין הבחירות של אובמה ב-2021. גם פיטר אוסצג, שעמד בראש המשרד לניהול ותקציב בכהונה הראשונה של אובמה היה מעורב בדיונים. הוא מכהן כיום כראש חטיבת הייעוץ הפיננסי בלאזארד – חברת הייעות הפיננסי של פירסט ריפבליק.
ביום חמישי דיווחו בפייננשל טיימס שג'יי.פי מורגן, ששימש כבנק של פירסט ריפבליק, מעורב במו"מ למציאת דרך להשתלט על הבנק הקורס ולמנוע את פירוקו. אדם שהיה מעורב במו"מ אמר כי הלך והתבהר שדיימון הוא דמות מרכזית בכל מהלך שנועד להגן על הפיקדונות.
אך הבכירים בממשל המשיכו להביע סקפטיות לגבי יכולתו של פירסט ריפבליק למנוע את סגירתו. "הבכירים קיבלו תמונה ברורה ביותר של המסלול הסביר ביותר של ההתרחשויות, והרגולטורים סיפקו מספיק זמן להציג נתיב יציב להתקדמות", אמר אחד הבכירים. בתדרוך שנערך ביום חמישי אחה"צ, דוברת הבית הלבן קארין ז'אן – פייר לא הגיבה על פעולה ספציפית, אך רמזה שהממשל מוכן להתערב בעת הצורך. לאורך כל הטלטלה בסקטור הבנקאות בכירים בממשל ביידן ניסו לדבוק במספר סדרי עדיפויות: מניעת התפשטות לכלל הכלכלה האמריקאית, מזעור הסיכון לבעלי המניות והגנה על בעלי הפיקדונות ולא על בעלי המניות או האג"ח.
אך הם גם רצו למנוע כל תפיסה כאילו הם מעוניינים לפצוח בשורה של חילוצים במיליארדי דולרים של בנקים מקרטעים. "השתמשנו בכלים חשובים כדי לייצב במהירות את מערכת הבנקאות. אנחנו יכולים להשתמש בכלים הללו שוב במידת הצורך", אמרה ז'אן – פייר. "אנחנו בהחלט עוקבים אחר המצב".
ג'יי.פי מורגן פרשו מתפקיד היועצים לפירסט ריפבליק, ובכך אפשרו ליותר מ-800 עובדים לעבוד מסביב לשעון לאורך סוף השבוע כדי לעבור על המאזנים של הבנק הקורס
ביום שישי כבר נמוגה האופטימיות שפירסט ריפבליק יצליח להימנע מסגירה על ידי ה-FDIC, זאת לנוכח ההאשמות המתרבות. היועצים של פירסט ריפבליק הרגישו שהבכירים בוושינגטון, כולל בפדרל ריזרב ובמשרד האוצר, לא השקיעו את כל המאמצים בהשגת עסקה שהייתה מאפשרת לבנק לשמור על עצמאות, כך לפי שני אנשים המעורים בדיונים. בפד ובמשרד האוצר סרבו להגיב על ההאשמות.
אך בו זמנית, הסבב האחרון של הדיונים, בנוגע למה לעשות עם הבנק לאחר שהרגולטורים ישתלטו עליו, העלה הילוך. אחד האנשים המעורים בשיחות תקצר את מהות הנושא: בפירסט ריפבליק רצו להישאר פתוחים, ג'יי.פי מורגן וקונים פוטנציאלים אחרים רצו שה-FDIC יתערב לפני כל השתלטות מצידם, והממשל הסכים בכלל לשקול את סגירת הבנק רק כשלא נותרו שום פתרונות אחרים באופק.
פירסט ריפבליק והיועצים שלו הרגישו יותר ויותר שהם נדחקים החוצה משולחן המו"מ. עד מהרה הם מצאו עצמם יושבים על הקווים, מביטים על הממשל והקונים הפוטנציאלים שקבעו את גורל הבנק .
ב-FDIC פתחו חדר מידע עבור המועמדים הבולטים ביותר והציבו יעד לזיהוי קונה עד יום ראשון אחרי הצהריים, כך שיהיה ניתן לפתור את המצב לפני פתיחת השווקים ביום שני. גוגנהיים סקיורטיס, המשמשים כיועץ הפיננסי של ה-FDIC, פנו למספר מצומצם של חברות פרייבט אקוויטי, ונאמר להם שגם עליהם להכין הצעות.
ג'יי.פי מורגן פרשו מתפקיד היועצים לפירסט ריפבליק, ובכך אפשרו ליותר מ-800 עובדים לעבוד מסביב לשעון לאורך סוף השבוע כדי לעבור על המאזנים של הבנק הקורס.
בממשל ביידן לקחו תפקיד פחות מרכזי הפעם לעומת הקריסות של סיליקון ואלי בנק וסיגנצ'ר, והתעקשו שהרגולטורים ב-FDIC הם האחראיים. אך דמויות מרכזיות, ביניהן שרת האוצר ג'נט ילן, ראשת המועצה הכלכלית הלאומית לייל ברנרד וראש הלשכה של ביידן, ג'ף סיינטס, עקבו מקרוב אחר ההתפתחויות. כשג'יי.פי מורגן הפך למועמד המוביל בסוף השבוע, מספר אחד המקורבים כי לדיימון היה "קו ישיר" לביידן באמצעות קשריו בוושינגטון.
ככך שהליך הסינון התקדם, הבכירים היו בטוחים שלפחות בנק אחד וייתכן שאפילו חמישה יגישו הצעות. זו הייתה התוצאה המועדפת עליהם. בממשל הניחו שיהיו פחות השלכות פוליטיות להצעת סיוע לבנק אחר כחלק מעסקה מאשר אם הקונה של פירסט ריפבליק היה פרייבט אקוויטי. בכל זאת, האפשרות שבנקים גדולים חגים סביב בנקים קטנים בעוד הבעיות מתפשטות ברחבי המערכת הפיננסית הפכה לנקודת מחלוקת פוליטית מאז מרץ. חברי הקונגרס הרפובליקנים האשימו בחודש שעבר את ה-FDIC בהתעלמות מקונים פוטנציאלים של סיליקון ואלי בנק והעלו את האפשרות שדעות קדומות נגד הבנקים הגדולים היא אחת הסיבות שלא צץ פתרון מהסקטור הפרטי, טענה שיו"ר ה-FDIC מרטין גרונברג הכחיש בנחישות.
ביום ראשון שיקולים מתחום ההגבלים העסקיים הפכו פחות חשובים, לפחות לאותו הזמן. "ב-FDIC צריכים לבחון את החלופה הכי פחות יקרה, זה המנדט שלהם", אמר רו קאהנה, חבר קונגרס דמוקרטי מקליפורניה בריאיון ל-CBS ניוז בתשובה לשאלה האם יש לחסום את הבנקים הגדולים מרכישת פירסט ריפבליק. עם זאת, איאן כץ מקפיטל אלפא פרטנרס הזהיר כי לאחר שוך הסערה, ההתנגדות הפוליטית לעסקה צפויה להתגבר. "העלות לרגולטורים הפדרלים תהיה גבוהה מהערך הדולרי", אמר. "ג'יי.פי מורגן בחיים לא היה זוכה באישור הרגולטוריים לרכוש בנק בריא בגודל של פירסט ריפבליק. ג'יי.פי מורגן יהפכו גדולים יותר עכשיו הודות לתפקידם כמצילים של המוצא האחרון".
הרגולטורים קרוב לוודאי שיאיצו את המאמצים לחיזוק המערכת הבנקאית באמצעות חוקים מחמירים יותר, כך לדבריו של ג'ארט זייברג, מנהל ב- Cowen Group. מייקל בר, סגן יו"ר הפד האחראי על הפיקוח כבר הצביע על אימוץ מדיניות נוקשה יותר לאחר קריסות הבנקים הקודמות.
בכל זאת, השלמת ההשתלטות על פירסט ריפבליק לא הייתה משימה פשוטה. באמצע יום ראשון, שני בנקים שנחשבו כמועמדים - בנק אוף אמריקה ויו.אס בנקורפ - פרשו מהמירוץ. כך נותרו שלושה – ג'יי.פי מורגן, PNC וסיטיזנס.
לאחר שנקבע כי ההצעות הראשוניות לא מספיקות, ה-FDIC ביקש ביום ראשון בערב מהבנקים להגיש מחדש את ההצעות בהמשך היום, ובכך הצית מירוץ לתוך הלילה להשלים את ההצעות. רק לאחר השעה 3:20 לפנות בוקר בשעון וושינגטון ביום שני, ה-FDIC הכריז כי הושגה עסקה.
לאחר ההכרזה הזו דימון אימץ טון מתריס יותר, והדף את הביקורת על כך שהבנק הגדול במדינה הפך לחזק מדי. "יש לנו את היכולות לסייע ללקוחות שלנו, שהם ערים, בתי ספר, מדינות, בתי חולים וממשלות", אמר ביום שני. "אנחנו מעניקים שירותי בנקאות למדינות, וממעניקים שירותי בנקאות לקרן המטבע, וגם לבנק העולמי. יש צורך בבנקים גדולים ומצליחים. כל מי שחושב שיהיה טוב לארה"ב שלא יהיה לה את זה יכול להתקשר אליי ישירות".