מחבר רב המכר "הברבור השחור": "הביטקוין שווה לאפס"
מחבר רב המכר "הברבור השחור": "הביטקוין שווה לאפס"
נאסים ניקולס טאלב שינה את דעתו על המטבע הדיגיטלי המפורסם ביותר. ב-2018 עוד טען כי המטבע משמש כמעין "ביטוח" נגד שליטת הממשלות על הכסף בעולם, אך במאמר שפורסם לאחרונה כתב כי "אין הרבה נכסים בהיסטוריה הפיננסית שהיו פחות יציבים מהביטקוין, ולכן לא ניתן להשתמש בו כגידור בפני סיכונים כלכליים"
מחבר "הברבור השחור" (רב מכר מ-2007) נאסים ניקולס טאלב Nassim Nicholas Taleb כתב במאמר שפורסם לאחרונה כי מטבע הקריפטו הגדול בעולם לא הצליח לעמוד בציפיות כמטבע ללא ממשלה, כרשת ביטחון נגד אינפלציה וכחוף מבטחים למשקיעים.
"אין הרבה נכסים בהיסטוריה הפיננסית שהיו פחות יציבים מהביטקוין", אמר. טאלב דיבר בעבר בחיבה על נושא הביטקוין, במיוחד בנוגע לפוטנציאל שלו לעזור לאנשים לעקוף בקרת הון בשווקים שנסמכים עליה כדי לנהל את שיעורי ההמרה שלהם.
הוא כינה אותו "המטבע האורגני הראשון" בדברי הפתיחה ל"The Bitcoin Standard", שפורסם ב-2018, ו"פוליסת ביטוח" נגד שליטה ממשלתית במטבעות. אך במאמרו האחרון מסוף יוני 2021 הפך את דעתו. המאמר "ביטקוין, מטבעות ושבריריות" פורסם בשלהי החודש שעבר.
טאלב הוא חוקר הסתברויות וסוחר כמותני ותיק. לטענתו, הביטקוין שווה "בדיוק אפס", בין היתר מכיוון שהוא דורש מאמצים רבים ובזבוז אנרגיה (כרייה שמובילה לצריכה מוגזמת של אנרגיה) כדי לשמר את ערכו. לעומת זאת, "זהב ומתכות יקרות אחרות, רובן לא זקוקות לתחזוקה כלל, אינן מתפרקות לאורך זמן, ואין צורך לתחזק את תכונותיהן הפיזיות", הוא אמר.
הביטקוין נוצר ב-2008 ותמיד היה תנודתי ביותר, אף שבמהלך שנת הקורונה חווה תנודות חסרות תקדים על רקע המשבר הכלכלי הגלובלי. טאלב ציין שבמרץ 2020 הביטקוין ירד יותר משוק המניות, והתאושש ביחד עמו בזכות "הזרקת הכסף הממשלתית המסיבית".
טאלב התמקד במאמרו האחרון בבזבוז האנרגיה שדורש הביטקוין, לעומת מתכות יקרות כמו זהב
לדברי טאלב, אלה "ראיות מספיקות לכך שלא ניתן להשתמש בו מרחוק כגידור בפני סיכונים כלכליים". הוא אמר גם שהביטקוין נוטה להגיב לנזילות, ולא ניתן לחזות מה יקרה אם האינטרנט יחווה נתק נרחב מתישהו בעתיד, במיוחד אם זה יקרה תוך כדי התמוטטות כלכלית.
לדבריו, "הביטקוין שמר על תנודתיות גבוהה ביותר של בין 60% ל-100% במשך כל קיומו". עם זאת, טאלב הוסיף שאין זה אומר שמטבעות קריפטו לא יכולים להחליף כסף פיאט (דולר, יורו, שקל), כלומר כסף שמגובה על ידי הממשלה שמנפיקה אותו.