פרשנותהביטקוין שובר שיאים: משקיעי הקריפטו מחכים לטראמפ, אבל גם הנוכלים
פרשנות
הביטקוין שובר שיאים: משקיעי הקריפטו מחכים לטראמפ, אבל גם הנוכלים
שוק הקריפטו שוב זוכה לעדנה ורושם שיאים חדשים - והפעם בעקבות הציפייה כי הממשל החדש בארה"ב יגלה יחס אוהד ויסיר רגולציות; ואולם אסור לשכוח כי מדובר בשוק פרוץ ומסוכן שהיקף ההונאות בו מסתכם במיליארדי דולרים
בימים אלו מטבע הביטקוין נהנה מראלי מכובד נוסף, ורשם היום שיא חדש של 93.4 אלף דולר. זו חלק מעלייה עקבית של 135% במחירו השנה, וזינוקו לשווי שוק לכאורה של 1.8 טריליון דולר. העליות החדות והמהירות, והשיאים החדשים, הלהיטו את כל שוק הקריפטו ומשכו משתמשים חדשים, בזמן שהצבע חזר ללחיי הפעילים האדוקים שחזרו לצייץ בהתלהבות כאילו אין עבר או הווה, אלא רק עתיד ועתיד אחד – מדהים. למעלה.
הסיבה המיידית לראלי היא תוצאות הבחירות בארה"ב, שמצביעות על לפחות שנתיים נעימות במיוחד לשוק הקריפטו. ניצחונו של דונלד טראמפ, שהפך בעצמו לתומך של הקריפטו, יבטיח את הזזת יו"ר רשות ני"ע האמריקאית (SEC) גארי גנסלר, שהיה בארבע השנים האחרונות הארכי נבל של שוק הקריפטו; כמו כן - נבחרו או נבחרו מחדש יותר מ-200 נציגים בקונגרס הנחשבים אוהדים של התחום. במשימה האדירה הזו לקחו חלק שחקנים גדולים עם כיסים תפוחים כמו בורסת הקריפטו האמריקאית הגדולה בעולם קוינבייס וענקית ההון סיכון אנדריסן הורוביץ. הם ואחרים תרמו במצטבר כ-245 מיליון דולר להביא לבחירתם של המחוקקים – יותר מכל קבוצת לובי אחרת.
הזינוק במחיר הנוכחי נובע מחדשות אלו, והציפייה כי ממשל טראמפ יגלה יחס אוהד לשוק הקריפטו, לצד מחוקקים רבים. אלו צפויים להקל את הרגולציה, להרגיע עם התביעות האזרחיות והפליליות ולתת לשוק הקריפטו להיות שוק הקריפטו.
ואולם בשוק הקריפטו כמו בשוק הקריפטו, אין חדשות טובות בלי אופוריה מוחלטת, ועליות מחירים שהופכות באבחה להוכחה למה שחשבו מלכתחילה. כך, חמושים במשוואה לפיה מחיר גבוה הוא סימן לאיכות, התעוררו רבים מהתרדמה שנכפתה עליהם אחרי הקריסות העמוקות בשוק הקריפטו, וחזרו לחגוג כאילו זו הייתה שנת 2017 (או 2021). האם יש סיבה שנחזה בהתעוררות השוק מבלי שיהיה בו שינוי עומק? כן, וזו בדיוק הבעיה.
לפי האתר 99Bitcoins, לא פחות מ-444 "הודעות אבל" נכתבו בעשור האחרון על שוק הקריפטו או הביטקוין, שכללו הכרזות של עיתונאים, אנשי וול סטריט ופוליטיקאים. אבל השוק רחוק מלמות, ואין שום סיבה להיות מופתעים מכך. לקריפטו אין בנק מרכזי, מערכת כללים ורגולציות, שומרי סף או גבולות גיאוגרפיים. בגלל טבעו המבוזר לא ניתן לסגור אותו – הוא נמצא במאות מיליוני מחשבים בו-זמנית. מאפיינים אלו מאפשרים לכל אחד, ביותר או פחות מאמץ, להיכנס לשוק, לקנות חלקיק ביטקוין או לסחור ב-NFT.
כדי לקבל מתכון מנצח הוסיפו על זה את סיפור הרקע של השוק – לשמש אלטרנטיבה לשווקים הפיננסיים המסורתיים והאליטה הביורוקרטית והפוליטית שמזניחים את האדם הממוצע, ולא מייצרים לו הזדמנויות לבנות לעצמו חיים טובים יותר משל הוריו. בשוק הקריפטו, אותו אדם שמחפש לעצמו חיים טובים יותר, יכול – כל עוד הוא מצויד בכוונות הנכונות וזמן להשקיע ברשתות החברתיות - להפוך לאחד מעמודי התווך של קהילה וירטואלית עצומה, מצוידת במנגנון מופלא של הטיית אישור שבו כל אירוע מהווה צידוק לעמדת המוצא: השוק נופל - זמן לקנות (או תחזיק מעמד); השוק עולה - אמרתי לכם.
הגרעין הקשה של שוק הקריפטו שנשבע בחיוניותו יכול לגדול, הביטקוין יכול לשבור שיאים ו-NFT של קוף משועמם עשוי להימכר בעשרות אלפי דולרים. אבל כל אלו לא ישנו את העובדה שהבעיות האינהרנטיות של השוק נותרו בעינן. כל סקרן ששוקל להיכנס לשוק צריך ללמוד את לקחי 2017 ו-2020. נחמד גם אם יזכרו את לקח 2023, שנה שבה לפי ה-FBI נגנבו 5.6 מיליארד דולר מאמריקאים בשוק.
ראשית מדובר בשוק מסוכן, פרוץ ורווי בנוכלים. תאהבו אותו או לא – מאמציו של גנסלר להסדיר את השוק היו ראויים, הם פשוט לא היו הכיוון שבו חשקו פעילי הקריפטו, מסיבות ברורות: פיקוח ה-SEC הוא כבד ולא מאפשר את המיידיות והאטימות שנוחה לשוק. אם מטבע קריפטו מוגדר ני"ע, אי אפשר פשוט להנפיק אותו מתי וכמה שרוצים; אם לא ניתן להנפיק מהר וכמה שרוצים, משתמשים לא יכניסו במהירות וברצף כסף מדינה (פיאט) לשוק; ואם כסף מדינה לא ייכנס, איך השוק יגדל או המנפיקים יתעשרו בעולם המסורתי? הם לא, פשוט משום שלמוצרים בו חסרים שימושים של "העולם האמיתי".
הממשל החדש אמור לסייע באמצעות הקטנת הרגולציה, אבל צעדים כאלה רק צפויים להגדיל את הסיכון להונאות. מדובר כאמור בשוק שהמבנה שלו מפתה נוכלים. בהעדר רגולציה והגנות על משקיעים, ולאור אופיו המבוזר והדגש על אנונימיות ומהירות - נוכלים יכולים לשגשג. בין אם בפרויקטים חסרי תכלית או טעם שנועדו רק לשאוב כספים, ובין אם בפריצות לפרויקטים אמיתיים שסובלים מבעיות טכנולוגיות. האפשרויות הן רבות.
מכאן אנו מגיעים לבעיה נוספת שמאפשרת, ביחד עם מאפייני השוק, את חיותו הבלתי נגמרת – שימושיות. זו הנקודה המתריסה ביותר מבחינת אוהדי הקריפטו, שהרי השוק גמיש בצורה יוצאת דופן, עם תכליות רבות שנוספות כל יום, ולכאורה מאפשר יצירתיות בלתי נגמרת. לראיה, אחרי שהתבסס הביטקוין כמעין מסלול עוקף מדינה, למרות שתמיד היה כלי בעייתי ולא נוח לאחסון של ערך, קמה איטראציה חדשה - ההתמקדות בבלוקצ'יין, הטכנולוגיה שתשנה את העולם. עליה בנו מוצרים רבים, מטבעות קריפטו אלטרנטיביים, חוזים חכמים, מטבעות יציבים ואלפי פרויקטים נוספים. 3.7 מיליארד דולר גויסו במהלך 2017 במעגל ההייפ הזה, לפי ארנסט אנד יאנג 10% מכל הון זה נגנב או אבד.
אחרי שמרבית הפרויקטים נכשלו ונוכלים ניפחו את כיסם, השוק גילה גמישות נוספת ופעילים יצירתיים חדשים החליטו שאפשר לבזר את העולם עצמו, כל פעם חלק אחר: יום אחד האינטרנט יבוזר, אחר כך הממשל יבוזר, משם הנדל"ן, מערכת המשפט והמערכת הסוציאלית. השמיים הם הגבול - הכל יבוזר.
מרוב מוצרים קם לו רעיון גג חדש – ווב3. או מה שידועה היום כבועת 2020. אבל גם זה לא עבד בקנה מידה גדול מסיבות שקשורות למאפייניה האינהרנטיים של טכנולוגיית הבלוקצ'יין, שהיא איטית, מסורבלת ודורשת כוח מחשוב ואנרגיה רבים. כדוגמה אחת אפשר להתבונן על NFT, אותו מטבע קריפטו ייחודי שהיה אמור לשנות את עולם המוזיקה, האומנות והחוזים ומשך אליו מיליארדי דולרים בנקודת זמן אחת ב-2020. לפי מחקר של dappGambl, קהילת מומחים בפיננסים וטכנולוגיית בלוקצ'יין, לרוב אוספי ה-NFT שהוטבעו יש שווי שוק של אפס, ורק 21% מכל האוספים בכלל נמכרו. מחקר אחר שפורסם באותו הזמן מצא כי 95% מכל ה-NFT שאי פעם הוטבעו הם מתים לגמרי.
כל הבעיות האלו נמשכות, אבל הן גם אלו שתורמות לחיותו המחודש של השוק. כשאין תכלית ברורה, ומתקיים מאמץ להסיר רגולציה, גמישות היא המלך. כל פעם שמבקרים מנסים לשים את האצבע על בעיה אחת, עד שזו מתבהרת השוק כבר עובר להייפ הבא. כל פעם שמפריכים את תכליתו בצורה אחת, מיד מוצאים לו תכלית אחרת. כשיש הרבה נקודות כשל, אפשר פשוט לעבור ביניהן במהירות.