ביהמ"ש פסל את הסדר הפשרה בייצוגית נגד מיטב: דורש שתשלם 200 מיליון שקל
ביהמ"ש פסל את הסדר הפשרה בייצוגית נגד מיטב: דורש שתשלם 200 מיליון שקל
זאת לעומת 120 מיליון שקל עליהם סוכם בהסדר הפשרה; מיטב מתכוונת לערער על ההחלטה; לפי התביעות מיטב גבתה כרבע מיליארד שקל עודפים שלא כדין בעקבות העלאת דמי ניהול בקופת הגמל הוותיקה 'תגמולים'; מניית מיטב ירדה היום בבורסה ב-2.9%
התפתחות מפתיעה בתביעה הייצוגית הגדולה שהוגשה כנגד בית ההשקעות מיטב. שופטת בית המשפט המחוזי בת"א מיכל אגמון גונן החליטה שלא לאשר את הפשרה במסגרתה תחזיר מיטב 120 מיליון שקל לעמיתים בקופת הגמל שלה. על רקע פסק הדין, נפלה היום מניית בית ההשקעות ב-2.9%.
השופטת ציינה כי הסדר הפשרה יאושר אם סכום הפיצוי בו יגדל ל-200 מיליון שקל, ואם הסכומים בשכר הטרחה וגמול לתובעים שעומדים על 18 מיליון שקל, יופחתו וישולמו לכלל הקבוצה הזכאית לתשלום. מיטב לא מקבלת את הצעת בית המשפט, ובכוונתה להגיש ערעור.
כמו כן במיטב מציינים כי הם עדיין בוחנים את השלכות החלטת בית המשפט על דוחותיה. אם כי בית ההשקעות כבר ביצע הפרשה על מלוא פסק הדין המקורי לפני קרוב לשלוש שנים.
פרשה זו מלווה את בית ההשקעות, שבניהולו של אילן רביב, מזה מספר שנים. מדובר בשתי תביעות ייצוגיות שאושרו בשנת 2015. לפי התביעות מיטב גבתה כרבע מיליארד שקל עודפים שלא כדין בעקבות העלאת דמי ניהול בקופת הגמל הוותיקה 'תגמולים'. השינוי בגובה דמי הניהול נעשה לאחר שתגמולים נרכשה על ידי דש (שבהמשך אוחדה עם מיטב) בשנת 2007 מבנק הפועלים ובניגוד להסכמים ההיסטוריים שהיו לקופה עם העמיתים, שאסרו על העלאת דמי ניהול.
בית המשפט המחוזי קיבל את התביעה, ואף קבע בפסק דין משנת 2021 כי הסכום העדכני שיש להשיב לעמיתים בתוספת ריבית והצמדה מגיע ל-400 מיליון שקל.
השופטת אגמון גונן נימקה אז את הסכום הגבוה בפסק הדין במסר שהוא מגלם לשוק ההון כולו, וכתבה כי: "יש להעביר מסר חד וברור - לנתבעת ולמקבילותיה בשוק ההון: חובות הנאמנות, בה מחויבים משקיעים מוסדיים, לרבות הנתבעת, לעמיתים, למשקיעים ולחוסכים, מחייבות כי הקופה תשים לנגד עיניה, בראש ובראשונה, את עניינם של העמיתים, ותנהג עמם בשקיפות מלאה".
מיטב ערערה על פסק הדין לבית המשפט העליון, והצדדים נשלחו לגישור והצליחו לגבש הסדר פשרה לפיו מיטב תשלם 120 מיליון שקל. במיטב חשבו שבזאת הם שמו את הפשרה מאחוריהם, אך היום נראה כי הנושא נפתח מחדש, וכי בית המשפט המחוזי לא אהב את הפער הגבוה בין פסק הדין המקורי - 400 מיליון שקל, לסכום הפשרה - 120 מיליון שקל, והנושא שוב יחזור לשולחנו של בית המשפט בהליך הערעור.