פרשנותסולאראדג' תפטר שוב, לא בטוח שזה יספיק לה להתמודד עם רוח נגדית בדמות טראמפ
פרשנות
סולאראדג' תפטר שוב, לא בטוח שזה יספיק לה להתמודד עם רוח נגדית בדמות טראמפ
חברת האנרגיה המתחדשת נערכת לגל פיטורים נוסף, אחרי שב־2024 נפרדה מ־1,800 עובדים. מניית סולאראדג' קרסה ב־80% בשנה שחלפה וכהונת טראמפ, שלא מעודד השקעה באנרגיה ירוקה, לא תסייע
האם גל הפיטורים הנוסף שאליו נערכת סולאראדג', אחרי שלושה גלים שבהם נפרדה מ־1,800 עובדים ב־2024, יצליחו להעלות את החברה הישראלית, שמייצרת מערכות לניהול ואופטימיזיציה למערכות סולאריות בחזרה על מסלול צמיחה? הפיטורים בשנה שעברה לא הצליחו לשכנע את המשקיעים, שהפילו את המניה של סולאראדג' במהלכה ב־80%, ונדמה שהרוחות הפוליטיות שמנשבות בארה"ב ואירופה עומדות להציב בפניה אתגר משמעותי - כשבראש ניצב דונלד טראמפ, נשיא שתומך באנרגיה מסורתית ולא נלהב, בלשון המעטה, מאנרגיה מתחדשת.
כיום מועסקים בחברה 3,700 עובדים, ואף שהיקף הפיטורים לא ידוע עדיין, הוא עשוי להיות דומה בהיקפו לגלים הקודמים. זאת על רקע הצורך של החברה להקטין משמעותית את הוצאותיה, לאחר שנקלעה למשבר עמוק עם ירידה במכירות ועודף מלאים של מוצריה באירופה ובארה"ב. גל הפיטורים המתוכנן הוא הראשון תחת המנכ"ל החדש שוקי ניר, שמונה בדצמבר.
השנתיים האחרונות היו קשות עבור סולאראדג'. השוק הסולארי נחלש בשני השווקים המרכזיים שלה, ארה"ב ואירופה, והיא מתמודדת עם הפסדים כבדים ותזרים מזומנים שלילי. המניה צנחה ב־95% לעומת השיא שאליו הגיעה בקיץ 2022, והיא נסחרת כיום לפי שווי של 886 מיליון דולר. בעקבות ההגבלות על הגז הטבעי מרוסיה, מאז פרוץ המלחמה באוקראינה בפברואר 2022, זינקו מחירי החשמל ביבשת ואיתם כדאיות המתקנים הסולאריים. בד בבד עם החשש לשיבוש בשרשראות האספקה ההזמנות למוצרי החברה זינקו. אלא שמאז מחירי החשמל והגז הטבעי ביבשת התאזנו, והשוק הסולארי לא התפתח כמצופה. התוצאה היתה עודף מלאים משמעותי של מוצרי החברה וירידה בהזמנות. את הרבעון השלישי ב־2024 סיימה החברה עם הכנסות של 260.9 מיליון דולר - צניחה של 64% לעומת הרבעון המקביל. במגזר הסולארי, שהוא מגזר הפעילות המרכזי שלה, עמדו ההכנסות על 247.5 מיליון דולר, ירידה של 63% לעומת התקופה המקבילה. את הרבעון השלישי היא סיימה עם הפסד של 1.2 מיליארד דולר, מתוכם מיליארד דולר מירידת ערך המלאים.
בארה"ב, ובעיקר בקליפורניה, מתמודדת החברה עם ירידה בביקוש, שנובעת מירידה בכדאיות הכלכלית של מתקנים סולאריים ביתיים.
המשבר שאליו נקלעה סולאראדג' הוביל בינואר אשתקד לפיטורי כ־900 עובדים, שהיו אז 16% מכוח העבודה. ביולי החל גל פיטורים שני שבו פוטרו כ־400 עובדים - מחציתם בישראל. מאחורי הפיטורים עומדת האסטרטגיה של צמצום הוצאות וחזרה להתמקדות בליבת הפעילות - הממירים להגדלת יעילות הפאנלים הסולאריים והתקנות פאנלים במגזר הביתי. גל הפיטורים השלישי, בנובמבר, משקף את המהלך, שכן סולאראדג' החליטה לסגור את חטיבת אגירת האנרגיה בדרום קוריאה.
לפי סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, גם להיבט הפוליטי יש השפעה משמעותית על החברות הסולאריות, והעתיד אינו בהכרח חיובי. בארה"ב נערכים לכניסת דונלד טראמפ לבית הלבן בהמשך החודש: "טראמפ הרבה פחות מעודד השקעות בתחום האנרגיות המתחדשות לעומת הממשל של ג'ו ביידן. לכן סביר שבארה"ב תהיה ירידה בכמות ההשקעות בסולאר. זה כנראה לא יטיב עם החברה".
ההשפעה הפוליטית, לפי וסצ'ונוק, באה לידי ביטוי גם באירופה. "בהולנד נבחרה ממשלה חדשה שפחות מקדמת אנרגיה סולארית ואנרגיות מתחדשות. וכך, למרות שבשנים קודמות הולנד היתה שוק מרכזי לאנרגיה מתחדשת, ב־2024 שוק הסולאר בהולנד היה תקוע". וסצ'ונוק מעלה את החשש שנראה תופעה דומה גם בגרמניה: "הולנד וגרמניה היו בשנים האחרונות המדינות המובילות באירופה להשקעה באנרגיות מתחדשות. עם הממשלות החדשות לא בטוח שהמצב יימשך. בגרמניה אנחנו לקראת בחירות ולפי הסקרים יהיה מהפך במדינה, כוחם של הירוקים בפרלמנט ירד והם לא בטוח יהיו חלק מהקואליציה. ניתן להעריך שהמשמעות היא פגיעה בשוק הסולאר, בדומה להליך שקרה בהולנד". עם זאת, וסצ'ונוק מוסיף "לא בהכרח המניה תושפע מהשינויים הפוליטיים. מניית החברה ירדה בצורה משמעותית מאוד בשנה האחרונה, ולכן ייתכן שהשינויים הפוליטיים כבר מתומחרים בה".