סגור

העלייה במרווחי הזיקוק הקפיצה את התוצאות הכספיות של בזן

הכנסות החברה אשתקד זינקו ב-62% ל-6.5 מיליארד דולר, והרווח עמד על 253 מיליון דולר; מרווחי הזיקוק - ההפרש בין ההכנסות ממכירת מוצרי החברה לבין עלות סל חומרי הגלם שהיא רוכשת - בעיקר נפט גולמי; בבזן מסרו כי החלטת הממשלה לפעול לסגירת הפעילות במפרץ חיפה עלולה להקשות על יכולתה לגייס עובדים

בזן פרסמה היום את תוצאותיה הכספיות לשנת 2021, מהן עולה זינוק בהכנסות ל-6.5 מיליארד דולר, לעומת 4 מיליארד דולר ב-2020, עלייה של 62%. ה-EBITA מנוטרל שנתי (רווח לפני מסים, פחות ועוד) עמד על 511 מיליון דולר, לעומת 121 מיליון דולר ב-2020, והרווח עמד על 253 מיליון דולר, לעומת הפסד של 211 מיליון דולר ב-2020. בזן הודיעה על חלוקת דיבידנד של 60 מיליון דולר.


בתקופת הדו"ח מחיר הנפט הגולמי התאפיין במגמת עלייה משמעותית, ונסחר בין 50 ל-86 דולר לחבית. לאחר מועד הדו"ח נסחר בין 79 ל-138 דולר לחבית, כשמחירו הושפע בין היתר מסנקציות שהוטלו על רוסיה לאחר פלישתה לאוקראינה.

2 צפייה בגלריה
‍משה קפלינסקי, יו"ר בזן
‍משה קפלינסקי, יו"ר בזן
‍משה קפלינסקי, יו"ר בזן
(צילום: אוראל כהן)

הגורם העיקרי המשפיע על תוצאות הפעילות הוא מרווח הזיקוק, כלומר ההפרש בין ההכנסות ממכירת סל המוצרים אותם מוכרת החברה לבין עלות סל חומרי הגלם שרוכשת (בעיקר נפט גולמי), שכר בית הזיקוק ועלויות אנרגיה. הגורם המרכזי המשפיע על מרווח הזיקוק של בזן הוא רמת המרווחים בשווקים הבינלאומיים.
בהנחת שיעור ניצול של 90% במתקני הזיקוק של בזן, מעבדת החברה כ-75 מיליון חביות נפט גולמי. לפי הדו"ח, על כן, שינוי של 1 דולר במרווח הזיקוק צפוי להשפיע בכ-75 מיליון דולר לשנה על הרווח התפעולי ועל ה-EBITDA של החברה.
המלחמה באוקראינה הובילה לירידה חדה ברכש נפט גולמי ומוצריו ממקורות רוסיים. לפי הדו"ח, השינויים הקיצוניים בסביבה העסקית על רקע המשבר כוללים בין היתר זינוק במחיר הברנט ועלייה חדה במרווחי התזקיקים, בפרט מרווח הסולר. "העלייה החדה במרווחי הזיקוק עשויה לתרום באופן חיובי לתוצאותיה העסקיות של החברה", נכתב.
קבוצת בזן אינה חשופה באופן מהותי בפעילותה העסקית לשוק הרוסי. החברה רוכשת מגוון סוגי נפט גולמי ממקורות שונים בעולם, ובשנים האחרונות לא זיקקה נפט גולמי ממקור רוסי. עם זאת, כתלות בהתפתחויות גאופוליטיות, ייתכנו קשיים לוגיסטיים ביבוא מטעני נפט גולמי ממדינות חבר העמים לשעבר העושות שימוש בתשתיות ובנמלים רוסיים בים השחור.
בנוגע להחלטת הממשלה לפעול לסיום הפעילות הפטרוכימית במפרץ חיפה נכתב בדו"ח כי החברה לומדת את ההחלטה, ובכוונת החברה להיענות להחלטת הממשלה לקיים משא ומתן. "החברה תעמוד על זכויותיה ועל זכויותיהם של מחזיקי העניין", נטען. עוד טוענת בזן בדו"ח כי החלטת הממשלה בדבר סגירת פעילותה עלולה להקשות על יכולת גיוס עובדים ומנהלים לחברה עקב קושי במתן ודאות אשר לאופק ההעסקה והקידום בחברה.

2 צפייה בגלריה
מתחם בזן 2021
מתחם בזן 2021
מתחם בזן במפרץ חיפה
(דניאל לבטובסקי)

על פי הדו"ח, בזן קיבלה פיצוי בסך 10 מיליון דולר מאנרג'יאן בשל העיכוב בתחילת ההפקה ממאגר כריש. בזן התקשרה ב-2017 עם חברת אנרג'יאן, בעלת המאגר, בהסכם לרכישת גז ממאגר כריש. ההיקף הכספי הכולל של ההסכם עשוי להגיע ל-2.5 מיליארד דולר, בהנחה של צריכת הכמות המקסימלית על פי ההסכם, שעומדת על 17 BCM לכל תקופת האספקה (עד 15 שנה), וזאת במחיר 3.975 דולר ליחידת חום. המאגר היה צפוי להתחיל בהפקה במרץ 2021, וכעת מועד תחילת ההזרמה הוא המחצית השנייה של 2022.
משה קפלינסקי, יו"ר קבוצת בזן: "בזן מסכמת שנה עם ביצועים עסקיים מצוינים בכל מגזרי הפעילות לצד רווחיות גבוהה. משבר האנרגיה באירופה וכעת המלחמה באוקראינה המחישו עבור כולנו את החשיבות של ייצור מקומי ועצמאות אנרגטית. מבחינת הפעילות של בזן, אנחנו עדים לסביבה עסקית חזקה מאוד עם מרווחי זיקוק שלא נראו עשרות שנים".
מלאכי אלפר, מנכ"ל קבוצת בזן: "אני גאה לסכם את השנה הראשונה שלי כמנכ"ל בזן עם תוצאות חזקות... בהמשך לפרסום מדיניות דיבידנד אחראית המאזנת את כלל צורכי הקבוצה לשנים הקרובות, אנחנו מודיעים היום על חלוקת דיבידנד בסך 60 מיליון דולר. לצד חלוקת הדיבידנד, בכוונתנו להפחית את החוב הפיננסי ולהמשיך להוריד את יחס המינוף".