סגור
רובוטים של חברת אקופיה  ECOPPIA מנקים פאנלים סולאריים
רובוט של חברת אקופיה מנקה פאנלים סולאריים (ECOPPIA )

צעד אחרון לפני מכירת השלד: אקופיה מחלקת את 165 מיליון השקלים שנותרו בקופה כדיבידנד

מפתחת הרובוטים לניקוי פאנלים סולאריים הונפקה בסוף 2020 בשווי של 1.3 מיליארד שקל, אך רשמה הפסדים ואיבדה את מרבית ערכה, עד שבחודש מרץ מכרה את פעילותה; השלד שיוותר ממנה יימכר למשקיעים במטרה להכניס אליו פעילות חדשה 

סופה של אקופיה: אחרי מכירת הפעילות, מפתחת הרובוטים לניקוי פאנלים סולאריים, מחלקת את יתרת המזומנים שבקופתה, 165 מיליון שקל, כדיבידנד לבעלי המניות. השלמת החלוקה תאפשר את מכירת השלד שנותר מהחברה.
אקופיה, שהונפקה בסוף 2020 לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל, מכרה בחודש מרץ את פעילותה למנכ"ל ערן דגני, לאחר שאיבדה עד אז 88% משוויה. המהלך לא כלל רכיב מזומן והמכירה נעשתה תמורת אופציה לקבלת מזומנים עתידית ולקיחת החובות של אקופיה על ידי אקו אופס, החברה הפרטית של דגני.
המכירה כללה ציוד, הסכמים איתם התקשרה החברה, שלוש חברות בנות שלה ומזומן בהיקף 5 מיליון דולר. אך לא כללה את המזומן בהיקף של 50.5 מיליון דולר שנמצא בקופתה של אקופיה וזכויות לקבלת תשלומים מצדדי ג'. כלומר, בעקבותיה נותרה מאקופיה חברה ציבורית ללא פעילות, אך עם קופת מזומנים של 50.5 מיליון דולר.
הנהלת אקופיה בחנה את האפשרות לחלק את יתרת המזומנים כדיבידנד או להכניס חברה חדשה לשלד שכולל את המזומנים. בסופו של עניין, ולאחר שקיבלה בחודש שעבר את אישורו של בית המשפט המחוזי בתל אביב לכך, הודיעה על חלוקת היתרה בסך של 165 מיליון שקל, כדיבידנד. בקופת החברה יוותרו 5 מיליון שקל לכיסוי הוצאותיה והתחייבויותיה הצפויות.
בעלי המניות הגדולים בחברה הם סי.איי.אם (26.5%) - שהיא חברת נדל"ן אמריקאית בשליטת אנשי העסקים אבי שמש ושאול קובה, וחברת הראל ביטוח (11%) באמצעות הנוסטרו (כלומר מההון העצמי ולא מכספי העמיתים).
אקופיה נוסדה ב-2013 על ידי ערן מלר המכהן כיו"ר (ומחזיק 6.4% ממניותיה) ומשה מלר (9.8%). לאורך שנות פעילותה היא לא הייתה קרובה להגיע לרווח תפעולי או איזון תפעולי. ב-2022 ההפסד התפעולי הגיע לשיא של 76 מיליון שקל וב-2023 ל-58 מיליון שקל. בנובמבר 2022 היא יצאה בתוכנית התייעלות והנהלתה החלה לבחון אפשרות למכירתה.
השלד שיוותר מאקופיה עשוי להימכר לקבוצת משקיעים, בהם עו"ד ויקטור תשובה, מעיין פז ואלדד לוי. אלה התקשרו בתחילת החודש עם כמה מבעלי המניות בחברה, בהם היו"ר מלר, על הסכם שלפיו לאחר חלוקת הדיבידנד הם יפרסמו הצעה לרכישת 80% מהמניות לפי שווי חברה של יתרת המזומנים שתיוותר בקופתה בתוספת 1.5 מיליון שקל.
אקופיה היא אחת מבין שלוש חברות שהונפקו בגל ההנפקות הגדול בשנים 2020 ו-2021 שעסקו בייצור ושיווק רובוטים לניקוי מערכות סולאריות. שלושתן מחקו אחוזים נכבדים מערכן: בלייד ריינג'ר שנכנסה לבורסה בדצמבר 2020 בשווי של 93 מיליון שקל נסחרת כיום לפי 38 מיליון שקל. איירטאצ' סולאר שהונפקה במרץ 2021 לפי שווי של 386 מיליון שקל נסחרת כיום ב-17 מיליון שקל.