סגור
 יניב ביטון מייסד ומנכל מיכמן אשראי לעסקים
יניב ביטון מייסד ומנכ"ל מיכמן אשראי לעסקים (צילום: סיון פרג')

דורון ספיר יוצא להגנת הבוס בחברת מיכמן: "יש התנגדות אוטומטית להעלאת שכר לבעלי שליטה"

המוסדיים סירבו לאשר ליניב ביטון, בעל השליטה והמנכ"ל של חברת האשראי החוץ־בנקאי, העלאה של 25% בעלות השכר. היו"ר דורון ספיר מסביר שהדבר נעשה כאות הערכה לביצועי החברה, אבל "המוסדיים לא זרמו איתנו"

הגופים המוסדיים ממשיכים להיאבק בהעלאות השכר של בעלי שליטה — והפעם בחברת האשראי החוץ־בנקאי מיכמן. החברה, שעוסקת בניכיון צ'קים, ביקשה להגדיל למנכ"ל יניב ביטון, בעל השליטה בה (71.5%), את עלות השכר הקבוע ל־125 אלף שקל בחודש לעומת 100 אלף שקל כיום, אך המוסדיים המחזיקים במניות החברה הצביעו נגד באסיפה הכללית וההעלאה לא אושרה.
למרות גילו, 36, ביטון הוא בין המשתכרים הבולטים בענף, עם עלות שכר שעמדה בשנה שעברה על 2.8 מיליון שקל — דמי ניהול של 1.5 מיליון שקל ומענק בהיקף של 1.3 מיליון שקל. דמי הניהול כוללים מע"מ והטבות נוספות כמו אחזקת רכב וקרנות השתלמות.
המחזיקים המוסדיים הגדולים במיכמן הם הראל קרנות נאמנות (6.2%) ופסגות קרנות נאמנות (1.5%). הם התנגדו בעיקר משום שלשיטתם בעלי שליטה, בוודאי בחברות קטנות, אינם אמורים ליהנות משכר גבוה במיוחד, מאחר שעבודתם מתוגמלת באמצעות עליית שווי המניות שברשותם.
ביטון הקים את מיכמן ב־2015 והתמקד באשראי לעסקים קטנים ובינוניים עם צ'קים כבטוחות. מיכמן הונפקה בפברואר 2021 לפי שווי של 70 מיליון שקל (לפני הכסף), והיום — למרות המגמה השלילית בענף שלה — נאמד שווי החברה ביותר מ־300 מיליון שקל. לפיכך, שווי אחזקותיו של ביטון בחברה נאמד ב־220 מיליון שקל.
המקרה של ביטון דומה לזה של קרן כהן חזון, בעלת השליטה בחברת התמציות תורפז (44.3%), שוועדת התגמול בחברה ביקשה להעניק לה אופציות ב־10 מיליון שקל. על פי הערכות, כלל ביטוח ומגדל ביטוח, מהמוסדיים הגדולים בחברה, התנגדו למהלך, וההחלטה נגנזה.
יו"ר מיכמן דורון ספיר, שכיהן בעבר כמנכ"ל כאל ומגדל, אמר ל"כלכליסט" כי "אנחנו גאים על העבודה שיניב ביטון עשה, והלכנו לתהליך של העלאת שכר. כל מי שמלווה את החברה חשב שיש להראות לו הערכה ולעדכן את שכרו, ועשינו זאת בזהירות, במסגרת מדיניות התגמול הקיימת שאושרה בתשקיף. חששנו שהשוק יגיד כי 'עברו שנתיים מאז ההנפקה — זה מוקדם מדי', אבל בכל זאת הלכנו עם ההחלטה לאסיפה. השוק לא זרם איתנו. היום יש התנגדות אוטומטית להעלאת שכר לבעלי שליטה".
ספיר מסביר כי גם אופי המוסדיים המחזיקים בחברה הקשה על העברת ההחלטה: "מדובר בקרנות נאמנות — גופים מוסדיים שאי אפשר לשבת איתם קודם לכן ולהסביר להם את רצון החברה. חשבתי שההערכה והישגי החברה ידברו בעד עצמם".
עוד מסביר ספיר, כי ההתרחשויות בענף האשראי החוץ־בנקאי השפיעו על החלטת המוסדיים — לפחות בעקיפין. בחודשים האחרונים התרסקו יונט קרדיט וגיבוי אחזקות בעקבות בעיות ניהול, תרמיות לכאורה וחשד לעסקאות סיבוביות שנחקרות כעת ברשות ניירות ערך. שתי החברות צללו משווי של מאות מיליוני שקלים לשווי שיותר קרוב לשלד — כ־20 מיליון שקל. יונט קרדיט וגיבוי פעלו גם הן בתחום ניכיון הצ'קים בדומה למיכמן. "אני מניח שהכל משפיע. זה אירוע שלא קשור לפעילות שלנו, אבל זה באוויר. נקווה שזה יעבור במהרה", סיכם ספיר.