בלעדימיטב מפסיק להלוות על חשבון החסכונות בקרנות ההשתלמות
בלעדי
מיטב מפסיק להלוות על חשבון החסכונות בקרנות ההשתלמות
לאחר שבאחרונה החליט לצמצם את היקף ההלוואות על חשבון החיסכון, בית ההשקעות מיטב עולה מדרגה ומפסיק אותן במסלולים הכללי והמנייתי. זאת, בעקבות הירידות בשווקים שמקרבות אותו לתקרה שקבעה רשות שוק ההון על מתן הלוואות
האינפלציה, הצפי להעלאת ריבית אגרסיבית והסגרים בסין שמאיימים להחריף את מגמת עליית המחירים הקיימת - כל אלה שלחו את השווקים בארה"ב לירידות חדות גם באפריל. כך, מתחילת השנה מדד נאסד"ק ירד בכ־20% ומדד S&P 500 איבד 12%.
הצניחה במדדים האמריקאיים המובילים משפיעה גם על התשואות שמשיגים החסכונות לטווח בינוני של הציבור הישראלי, שאותם מנהלים הגופים המוסדיים. כך, קרנות ההשתלמות במסלול הכללי רשמו מתחילת השנה תשואה ממוצעת שלילית של 1.5% לעומת תשואה ממוצעת חיובית של 14% בשנה שעברה. מדובר באחד ממכשירי החיסכון המשמעותיים ביותר לטווח בינוני, והקרנות האלה מנהלות נכסים בהיקף של 314.5 מיליארד שקל.
ל"כלכליסט" נודע כי בעקבות הירידה בשווקים, בית ההשקעות מיטב (לשעבר מיטב דש) הודיע בימים האחרונים כי הוא מפסיק להעמיד הלוואות לעמיתים על חשבון החסכונות שלהם בקרנות ההשתלמות. ההגבלה תחול על כספים נזילים שניתנים למשיכה לאחר שש שנות חיסכון וכן על הכספים שעדיין אינם נזילים, ושמשיכתם גוררת קנסות ותשלומי מס.
מדובר בעליית מדרגה משום שההחלטה של מיטב, שאותו מנהל אילן רביב, מתקבלת לאחר שבחודש האחרון החליט בית ההשקעות לצמצם את היקף ההלוואות שהוא מעניק לחוסכים על חשבון החיסכון במסלולים הכללי והמנייתי ל־100 אלף שקל, ובהמשך המגבלה החריפה ל־50 אלף שקל. זאת, בעוד קודם להגבלות ניתנו הלוואות של עד 80% מהחיסכון במסלול הכללי ועד 30% במסלול המנייתי.
מיטב נאלץ לעצור את ההלוואות בעקבות הוראה רגולטורית של רשות שוק ההון שלפיה היקף ההלוואות לא יכול להוות יותר מ־10% מכלל הנכסים. בין פברואר למרץ, אז החל מיטב להגביל את ההלוואות, לא חל שינוי משמעותי בשיעור ההלוואות מכלל הנכסים, והוא הסתכם בכ־8.5%.
ואולם, הירידות בשווקים פגעו בהיקפי הנכסים לעומת היקף ההלוואות שנשאר קבוע, מה שמשנה את השיעור. למעשה, במיטב חוששים שהמשך הירידות יביא אותם לחצות את המגבלה, ולכן הם נוקטים זהירות יתרה. מה גם שחריגה עשויה להביא לקנסות מצד רשות שוק ההון. מיטב הוא מגופי הגמל הצומחים ביותר בישראל, ונכון לסוף מרץ הוא מנהל 62.4 מיליארד שקל.
קרן ההשתלמות של מיטב במסלול הכללי מנהלת 11.9 מיליארד שקל, לאחר שבפברואר גייסה 1.2 מיליארד שקל מהמתחרים - סכום שיא עבור הקרן והשני בגובהו בענף. המעבר לגיוס מהווה שינוי עבור מיטב. חברת הגמל של בית ההשקעות, שבשליטת משפחות סטפק וברקת, היה במשך שנים גוף פודה שסבל מעזיבת לקוחות - ורק בשנה שעברה נהפך לגוף מגייס בהשתלמות.
כך, ב־2021 הסתכמה הצבירה החיובית של הקרן ב־1.5 מיליארד שקל, אך ב־2020 פדתה קרן ההשתלמות ב־700 מיליון שקל, וב־2019 היא פדתה יותר מ־40 מיליון שקל. בשנות הפדיונות, כחלק ממאמצי שימור, מיטב העניק הלוואות ללקוחות והיה מבין המובילים בתחום.
חלק מהיכולת של גיוס לקוחות ושימורם בענף ההשתלמות נובע גם מהיכולת של מנהל הקרן לספק הלוואות אטרקטיביות לעמיתים. שיעור ההלוואות מנכסי הקרן במיטב הוא הגבוה בענף, אחריהם נמצאת הקרן של אלטשולר שחם עם שיעור של 7.95%, ובמקום השלישי נמצאת קרן ההשתלמות של הראל ששיעור הלוואותיה מגיע ל־7% מהיקף נכסי הקרן.
בדומה למיטב, גם אלטשולר שחם החל בצעדים להקטנת ההלוואות לעמיתים לסכום של עד 100 אלף שקל. נכון לכתיבת שורות אלה, אלטשולר שחם, בית ההשקעות וחברת הגמל הגדולים בישראל, עדיין לא סגר את ברז האשראי לחוסכים - ועדיין ניתן ללוות מהקרן כנגד סכומים נזילים.