בלעדילקראת סוף עידן: רוזן וטוכמאייר מציעים לכצמן לצאת מקבוצת גזית גלוב
בלעדי
לקראת סוף עידן: רוזן וטוכמאייר מציעים לכצמן לצאת מקבוצת גזית גלוב
בעלי השליטה בישראל קנדה, שקנו 21.6% ממניות נורסטאר בהשקעה של 310 מיליון שקל, פנו לחיים כצמן בהצעה לרכוש את יתרת אחזקותיו (29%) בחברה־האם של גזית גלוב. כצמן לא פסל: "אם יהיה מה לדווח ‑ נדווח"
לקראת סופו של עידן? ל"כלכליסט" נודע כי ישראל קנדה, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, פנתה לחיים כצמן, בעל השליטה בגזית גלוב, בהצעה לרכוש את יתרת אחזקותיו בנורסטאר, החברה־האם של גזית גלוב. כצמן מחזיק כיום ב־29% ממניות נורסטאר ואילו ישראל קנדה מחזיקה ב־21.6% מהמניות. שווי השוק של החברה עומד על כ־1.4 מיליארד שקל.
בין הצדדים נערכו לפחות שתי פגישות בימים האחרונים בהשתתפות עורכי הדין של כל אחד מהם. כיום ישנם פערים משמעותיים בין הצדדים. עם זאת, בניגוד לעבר, נדמה שחיים כצמן לא שלל על הסף את האפשרות שייפרד ממפעל חייו. מכצמן נמסר כי "אם יהיה על מה לדווח — נדווח".
אם עסקה בין הצדדים תצא לפועל, היא תהיה חלק ממהלך רחב יותר של מיזוג משולש הופכי שיביא למיזוג נורסטאר עם ישראל קנדה. זאת, כדי להימנע ממצב של הפרת חוק הריכוזיות שאוסר על פירמידה בת יותר משתי שכבות ציבוריות. כיום, אם ישראל קנדה הופכת לבעלת השליטה בנורסטאר, הרי שנוצרת פירמידה כזו (ישראל קנדה־נורסטאר־גזית גלוב). על מנת להוציא מהלך כזה לפועל יש צורך ברוב מבין בעלי מניות המיעוט.
ככל הידוע, רוזן וטוכמאייר מקבלים רוח גבית למהלך זה מקרן הגידור ספרה, שמחזיקה קרוב ל־5% ממניות נורסטאר, וכן מקבוצת משקיעים בראשות רמי לוי, שמחזיקה בכ־8% מהמניות.
גורמים בשוק מספרים שמאז שישראל קנדה נכנסה לנורסטאר בתחילת השנה, מתנהלת בין רוזן וטוכמאייר לכצמן מערכת יחסים מורכבת. הצדדים לא משדרים על אותו גל ולרוזן וטוכמאייר יש השגות רבות על האופן שבו החברה מתנהלת, כולל על גיוס ההון שנערך בחודש שעבר בהיקף של חצי מיליארד שקל לגזית גלוב, מה שהוביל לדילול חלקה של נורסטאר בחברה.
בינתיים, רוזן וטוכמאייר לא רווים נחת מההשקעה שלהם בנורסטאר. לאחזקה הנוכחית בנורסטאר הגיעה ישראל קנדה במספר שלבים. ראשית, החברה אספה בשוק מניות שמהוות 10% מנורסטאר במחיר ממוצע של 36 שקל למניה, בתמורה כוללת של 118 מיליון שקל. הרכישות והפיכת ישראל קנדה לבעלת עניין בנורסטאר נחשפו לראשונה ב"כלכליסט". לאחר שהגיעה לאחזקה הזו, התקשר רוזן לכצמן, עדכן אותו שהפך לבעל עניין והציע שייפגשו. בפגישה סוכם כי ישראל קנדה תרכוש מידי כצמן ישירות 11.3% ממניות נורסטאר, במחיר של 50.5 שקל למניה, ובתמורה כוללת של 192 מיליון שקל. בהמשך קנתה ישראל קנדה עוד מניות בשוק ועלתה לאחזקה של 21.6%.
כיום, מחיר המניה של נורסטאר עומד על 37.6 שקל למניה ‑ נמוך בכ־25% מזה שלפיו רכשה ישראל קנדה את המניות מכצמן, ומחיר כמעט זהה לזה שבו רכשה את המניות שהביאו אותה לאחזקה של 10% בחברה. על המניות שרכשה בשוק יש לה רווח מזערי של כ־3.5 מיליון שקל, אבל על המניות שרכשה מכצמן היא מופסדת כבר 49 מיליון שקל. כלומר, על הנייר, ההשקעה בנורסטאר הניבה לישראל קנדה נכון להיום הפסד של כ־45 מיליון שקל.
את הסיבה להפסד ניתן למצוא בירידות במניית החברה־הבת של נורסטאר גזית גלוב, שב־30 הימים האחרונים איבדה כ־18% מערכה, כך שכיום שווייה עומד על 4.3 מיליארד שקל. מניית גזית גלוב מאבדת גובה על רקע הפלישה הרוסית לאוקראינה, משום שלחברה נכסים במזרח אירופה, כך שהירידה מבטאת את חשש המשקיעים לפגיעה אפשרית בתוצאותיה הכספיות. לפי מצגת שפרסמה גזית גלוב לאחרונה, כ־30% מנכסיה נמצאים באירופה: 27% במרכז אירופה ו־3% במזרחה.
גזית גלוב אף שילמה 1.4 מיליארד שקל עבור רכישת אחזקות הציבור (25%) באטריום והפיכתה לפרטית, אלא שהרכישה בעיקר מעיקה עליה. לאטריום נכסים מניבים בשווי 2.5 מיליארד יורו. 64% מהם נמצאים בפולין, 10% ברוסיה, 5% בסלובקיה ו־21% בצ'כיה. נכון לסוף הרבעון השלישי השווי של נכסי גזית גלוב עמד על 36 מיליארד שקל ועם השלמת רכישת אטריום הוא גדל ל־40 מיליארד שקל. מה שאומר שכרבע מהנכסים שלה נמצאים באזורים שמידת אי־הוודאות בהם רבה.