סגור
זריקת הרזיה אוזמפיק Ozempic
זריקת הרזיה אוזמפיק של נובו נורדיסק. שווי שוק של 355 מיליארד דולר (צילום: Mario Tama / Getty)

השורה התחתונה
מגיפת ההשמנה מתפשטת – ושוק תרופות ההרזיה צומח במהירות

שוק תרופות ההרזיה הוא הדבר הגדול הבא בתעשיית התרופות העולמית, והתחזיות הן כי יצמח פי 18 עד סוף העשור. שתי חברות ענק, נובו נורדיסק ואיליי לילי, מתחרות על ההובלה וחברות נוספות מנסות לעלות על הגל

חלק בלתי מבוטל מההמצאות בעולם התרופות התרחשו באופן אקראי. כך למשל תרופת הוויאגרה, שחברת פייזר פיתחה במקור כתרופה ליתר לחץ דם, התבררה כיעילה גם בטיפול באין־אונות. יש הסבורים כי אנו בפתחה של מהפכה דומה, הפעם מול מגפת ההשמנה העולמית. על פי נתונים של ארגון הבריאות העולמי, לכ־1.9 מיליארד אנשים ברחבי העולם יש עודף משקל, ומתוכם כ־650 מיליון מוגדרים כסובלים מהשמנת יתר. בישראל נמצא כי בקרב 59.4% מהאוכלוסיה הבוגרת יש עודף משקל והשמנת יתר (נכון ל־2021). בארצות הברית שיעור זה היה כ־70% בשנת 2022.
בעוד שתרופות הרזיה אינן תופעה חדשה בעולם הרפואה, יעילותן המוגבלת הביאה לכך ששיטת הטיפול הנפוצה ביותר בהשמנת יתר כיום היא ניתוח לקיצור קיבה. דור חדש של תרופות המבטיחות ירידה משמעותית במשקל, מהווה בשורה של ממש לחולים. בבסיס תרופות אלו עומד הורמון GLP–1, שהתגלה לראשונה על ידי חוקרים בשנת 2005, ונמצא כמגביר הפרשת אינסולין בגוף. תרופות הסוכרת המובילות של ימינו מדמות את פעולתו של GLP–1, ונכנסות לפעולה רק בעת כניסת מזון למערכת העיכול. הצטברות עדויות של חולי סוכרת רבים על ירידה משמעותית במשקל, הביאה את חברות התרופות לבחון את השימוש בתרופות לסוכרת גם לטיפול בהשמנה. התוצאות בניסויים הקליניים היו מבטיחות: תרופות הרזיה מתוצרת Novo Nordisk ו־Eli Lily הובילו לירידה במשקל בשיעור של 15% עד 23%.

חלוצת המהפכה והנושפת בעורפה

המפגש בין יעילותן המרשימה של תרופות ההרזיה החדשות, לבין צורך רפואי משמעותי לטיפול במחלת ההשמנה, טומן בחובו פוטנציאל עסקי מבטיח עבור תעשיית התרופות העולמית. מתחזיות פנימיות של נובו נורדיסק עולה כי הנטל הכלכלי הגלובלי הצפוי בעקבות הטיפול בסיבוכים הקשורים להשמנה עד לשנת 2025 עומד על 1.2 טריליון דולר. חברת שירותי המידע הפיננסי בלומברג צופה כי היקף שוק תרופות ההרזיה העולמי ירשום עלייה של פי 18 עד סוף העשור, מהיקף מכירות של 2.5 מיליארד דולר ב־2022, להיקף מכירות של 44 מיליארד דולר ב־2030. הפוטנציאל העסקי המבטיח איננו חומק מעיניהן של חברות רבות, גדולות כקטנות, שעמלות במרץ רב על פיתוח תרופות הרזיה. כיום ישנן כ־80 תרופות כאלה בשלבי פיתוח שונים.
ראשונה במרוץ להובלת השוק החדש היא נובו נורדיסק, חברת תרופות בינלאומית שנוסדה ב־1923 בדנמרק. החברה מחזיקה במספר תרופות מובילות לטיפול בסוכרת, שבהן משתמשים יותר מ־36 מיליון אנשים ברחבי העולם. מותג הדגל של החברה לטיפול בסוכרת סוג 2, Ozempic, אושר לשימוש כבר ב־2017, והיקף המכירות השנתי של התרופה נאמד ב־8.5 מיליארד דולר ב־2022. תרופת החברה לטיפול בהשמנה, Wegovy, המבוססת על אוזמפיק וניתנת בהזרקה, נמצאה כיעילה בהורדת משקל בשיעור ממוצע של 17% במסגרת השלב השלישי של הניסויים הקליניים. התרופה קיבלה אישור ממינהל התרופות האמריקאי בשנת 2021 ומאז השקתה נרשם מחסור תמידי בתרופה. החברה פועלת לקבל אישור לגרסה אוראלית של Wegovy על ידי נטילת כדור יומי כבר החל משנת 2024.
מרוויחה פוטנציאלית נוספת מצמיחת שוק תרופות ההרזיה היא איליי לילי, ממציאת תרופת הפרוזאק לטיפול בדיכאון. החברה שנוסדה בשנת 1876 פועלת במספר שווקים בעלי פוטנציאל צמיחה משמעותי כגון סוכרת, אלצהיימר ואונקולוגיה. החברה מחזיקה במספר תרופות לטיפול בסוכרת. האחרונה שבהן לקבל אישור היא Mounjaro, כאשר בכוונת החברה לקבל אישור לשיווק התרופה גם לטיפול בהשמנה בראשית 2024. במסגרת השלב השלישי של הניסויים הקליניים של התרופה היא הציגה עליונות ביחס לתרופה של נובו נורדיסק ונמצאה כיעילה בהורדת משקל בשיעור של 22% בממוצע.

היעדר כיסוי רפואי – חסם להתפתחות

לצד ההתלהבות הגדולה מתרופות ההרזיה החדשות ישנם כמה חסמים משמעותיים העשויים לפגוע בהתפתחות שוק זה בעתיד. ראשית, בניסויים הקליניים דיווחו חלק מן המטופלים על תופעות לוואי כגון שלשולים, הקאות, עייפות וחולשה. נמצא גם שתרופות אלו משפיעות על רמות הדופמין במוח, שלחוסר או עודף שלו יש השפעה על מספר רב של מחלות, הפרעות נפש והתמכרויות. כמו כן, מטופלים דיווחו על חזרה מהירה לעלייה במשקל עם הפסקת השימוש בתרופה.
חסם נוסף הוא העובדה שברוב השווקים בהם אוזמפיק קיבלה אישור לשיווק, משרדי הבריאות במדינות או חברות הביטוח אינן מעניקות שיפוי לתרופה. כתוצאה מכך, העלות הגבוהה של התרופות נופלת במלואה על המטופל. לשם המחשה, מחיר המחירון של שימוש חודשי באוזמפיק בארצות הברית הוא 1,349 דולר (17,500 דולר בשנה).
ניר אורגד הוא אנליסט מניות חו"ל באגף הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי