סגור
אייל בן סימון על רקע בניין הפניקס
אייל בן סימון על רקע בניין הפניקס (צילום: שרון ענבי, ענבל מרמרי)

בלעדי
לפי כ־160 מיליון שקל: הפניקס בדרך לרכוש 50% מסוכנות נטו

חברת הביטוח במגעים מתקדמים מול בעלי סוכנות הביטוח וכבר מקיימת בדיקות נאותות. הסוכנות החיפאית נטו פועלת באמצעות 120 משווקים ומנהלת כ־20 מיליארד שקל. כדי לצמוח בגמל ובפנסיה, הפניקס השקיעה כבר כ־400 מיליון שקל ברכישת סוכנויות

מסע הרכישות של קבוצת הפניקס נמשך. ל"כלכליסט" נודע שחברת הביטוח נמצאת במשא ומתן מתקדם לרכישת 50% ממניות סוכנות הביטוח נטו לפי שווי של 140–180 מיליון שקל. כלומר, בתמורה ל־70 עד 90 מיליון שקל. בימים אלו הפניקס מבצעת בדיקות נאותות לסוכנות.
נטו (או בשמה המלא "נטו תכנון פיננסי") מתמקדת בשיווק של ביטוח פנסיוני באמצעות 120 משווקים. בראשה עומדים המנכ"ל עידן כץ והיו"ר אילן בן־ישי. כל אחד מהם מחזיק ב־35% ממניות הסוכנות, והם למעשה המוכרים המרכזיים בעסקה. הסוכנות ממוקמת בחיפה והיא מנהלת נכסים ב־20 מיליארד שקל. לאחר השלמת העסקה, הנהלת הסוכנות צפויה להמשיך בתפקידה.
כבר בשנה שעברה התקיימו מגעים בין הפניקס לבעלי השליטה בנטו. באותה העת דובר על רכישה של 25% מהמניות לפי שווי של כ־150 מיליון שקל. המגעים לא הבשילו משום שבעלי השליטה בנטו דרשו מחיר גבוה יותר. ככל הידוע, השינויים בסביבה המאקרו־כלכלית והתחרות הגוברת בענף הגמל הביאו את בעלי השליטה לשנות את דעתם, אך להגדיל את התמורה באמצעות מכירת נתח גדול יותר.
אם העסקה תושלם, נטו תצטרף לפורטפוליו הסוכנויות של הפניקס, שכולל את אגם לידרים, אורן מזרח, כהן גבעון, רמון גרניט ועוד. בסך הכל השקיעה הפניקס עד כה כ־390 מיליון שקל ברכישת סוכנויות ביטוח.
בדצמבר האחרון ביצעה הפניקס רה־ארגון באגם לידרים, שלה כ־200 אלף לקוחות. איציק עוז, בעל השליטה בסוכנות, הפך ליו"ר של הפניקס סוכנויות, החברה־הבת שמנהלת את הסוכנויות השונות. בתמורה להיטמעות של אגם לידרים בחברה־הבת בעלי המניות של אגם לידרים קיבלו 17% ממניות הפניקס סוכנויות. המטרה של הפניקס ברכישות אלו היא לצמוח בענף הגמל והפנסיה.
נכון לסוף הרבעון השלישי הפניקס, בניהולו של אייל בן־סימון, מנהלת נכסי גמל בהיקף של 66.1 מיליארד שקל, מה שהופך אותה לשחקנית השנייה בגודלה בענף אחרי אלטשולר שחם גמל ופנסיה שמנהלת נכסים בהיקף של 144 מיליארד שקל. בפנסיה הפניקס מנהלת 66.3 מיליארד שקל, והיא שחקנית קטנה יחסית.
למרות העלייה בשיווק הדיגיטלי והישיר ללקוחות על ידי חברות הביטוח, רבות מהן נמצאות במירוץ לרכישת סוכנויות כדי להמשיך ולשווק באמצעות סוכנים. כך, מנורה־מבטחים רכשה 50% מסוכנות אליפים לפי שווי של 140 מיליון שקל בפברואר אשתקד, וכלל ביטוח רכשה את סוכנות דוידוף תמורת 68.5 מיליון שקל.
החשש המרכזי בענף הוא שרכישת הסוכנויות תביא לכך שהן ישווקו באופן בלעדי מוצרים של חברה אחת, למרות שהסוכנים נדרשים לאובייקטיביות, והדבר יוביל לצמצום התחרות בשוק הגמל. בשל כך, המפקח הקודם על הביטוח, משה ברקת, ניסה לקדם את רפורמת הסוכן האובייקטיבי שתדרוש מהסוכנים להצהיר על העבודה שלהם עם חברות ביטוח.
תיאבון הרכישות של הפניקס לא עוצר בסוכנויות ביטוח. לפני שבוע חתמה הפניקס השקעות (השם החדש של בית ההשקעות אקסלנס) על רכישת חלק מנכסי קרנות הנאמנות של פסגות תמורת 260 מיליון שקל, וכן על רכישת חברת ניהול תיקי ההשקעות של פסגות תמורת 50 מיליון שקל. הפניקס השקעות מבצעת את העסקה באמצעות החברה־הבת קסם. היא רוכשת נכסי קרנות נאמנות ב־17.1 מיליארד שקל ונכסים של 8.1 מיליארד שקל במסגרת חברת ניהול התיקים.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", בסוף 2022 חתמו בעלות השליטה בהפניקס – הקרנות הזרות סנטרברידג' וגלאטין פוינט – על מזכר הבנות למכירת רוב מניות השליטה (25%) ל־ADQ, אחת מקרנות העושר הריבוניות של אבו־דאבי, תמורת 2.3 מיליארד שקל ולפי שווי חברה של 9.2 מיליארד שקל. אם ייחתם הסכם יהיה צורך בקבלת אישורים רגולטוריים על מנת להשלים את העסקה.