סגור
הנפקת היפו Hippo בורסה ניו יורק
הנפקת היפו (צילום: רויטרס)

שנה לאחר שהונפקה: היפו קיבלה אזהרת מחיקה מבורסת ניו יורק

היפו, שהונפקה לפי שווי של 5 מיליארד דולר, עלולה להימחק מהמסחר מאחר שמנייתה נסחרת במחיר נמוך מדולר במשך יותר מ־30 ימים. כדי להימנע מהמחיקה, היפו תבצע ספליט הפוך במנייתה

חברת האינשורטק היפו תחת איום מחיקה מבורסת ניו יורק, שנה בלבד מאז הנפקתה הראשונה. החברה הודיעה כי קיבלה אזהרה מהנהלת הבורסה מפני מחיקה מהרשימה המרכזית לאחר שמנייתה נסחרה מתחת לרף של דולר לאורך יותר מ־30 ימים. כדי להימנע מהמחיקה, היפו תבצע ספליט הפוך במנייתה. במסגרת המהלך כל 20 או 30 מניות של החברה ייהפכו למניה אחת שתיסחר במחיר של 20־30 דולר, לפחות בשלב הראשון. ההחלטה על הספליט ההפוך והיחס המדויק במניות ייקבעו באספת בעלי המניות שתתקיים ב־31 באוגוסט. עוד לפני כן, ב־11 באוגוסט תפרסם היפו את הדו"חות הכספיים שלה לרבעון השני של 2022.
היפו, שהוקמה על ידי יזמים ישראלים, הונפקה באמצעות מיזוג עם ספאק באוגוסט 2021 לפי שווי של 5 מיליארד דולר, אך מאז תחילת המסחר במנייתה היא לא ידעה ימי חסד. שבועיים לאחר השלמת המיזוג עם הספאק, נחתך שווייה של היפו בחצי, ומאז היא נהפכה לאחד הסמלים של הבעייתיות בהנפקות ספאק. אחת הבעיות - מעבר לרמות השווי המנופחות, כפי שהוכיחה בשבוע שעבר גם עסקת המיזוג של איירון סורס, לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר, שרחוק מאוד מהשווי של 11 מיליארד דולר במיזוג עם הספאק שלה - היא מחיר המניה.
אם ההנפקות הראשונות הרגילות בוול סטריט נערכות לפי מחיר של 20 דולר לפחות למניה, אז בספאקים המחיר נקבע מראש על 10 דולר. מחיר זה לא נותן מרווח גדול לנפילה שלא תהפוך את המניה למה שקרוי בוול סטריט "פני סטוק", כלומר מניה שמחירה הוא מספר חד־ספרתי נמוך. זה קרה לא רק להיפו, אלא גם לישראליות נוספות שהונפקו בספאקים כגון אוטונומו, REE וטוקספייס. מניית היפו חצתה את הרף החשוב של דולר למניה ב־10 ביוני, ומאז לא חזרה להיסחר מעליו - מה שהוביל להחלטה על ביצוע הספליט ההפוך.
היפו פועלת בשוק ביטוח התכולה והמבנים ומתרכזת בשוק האמריקאי, שם נמצאים גם מרבית 730 עובדיה. רק בשנה האחרונה פתחה החברה מרכז פיתוח בישראל שמעסיק כיום כ־30 עובדים. מייסד החברה אסף וונד, שכיהן עד לאחרונה כמנכ"ל החברה, מונה ליו"ר פעיל והעתיק את מגוריו בחזרה לישראל. ברבעון הראשון של 2022 הסתכמו הכנסות החברה ב־24.5 מיליון דולר - צמיחה שנתית של 44%, וההפסד הסתכם ב־67 מיליון דולר. בקופת המזומנים שלה היו 772 מיליון דולר. את השנה כולה היא אמורה לסיים עם הכנסות של כ־140 מיליון דולר.
אף שלכאורה ספליט הפוך הוא אירוע טכני, יש בו גם איתות שלילי, בדיוק כשם שביצוע ספליט רגיל, כלומר פיצול מניה לחלקים, מהווה איתות חיובי. כך למשל אמזון פיצלה באחרונה כל מניה שלה ל־20 כדי להפוך אותן לנגישות יותר לציבור הרחב, לאחר שמחיר מניה בודדת הגיע ל־3,000 דולר. ספליט הפוך נועד בדיוק למטרה הפוכה: להרחיק מהמניה את הספקולנטים ו"טורפי הנבלות" ולמשוך בחזרה גופים מוסדיים. לחברות ניהול השקעה רבות יש מדיניות לא לסחור במניות שנסחרות מתחת למחיר של 5 דולרים, ויש גם בנקים שמגבילים את הלקוחות שלהם במסחר ב"פני סטוקס".
הגופים המוסדיים בארצות הברית לא אוהבים לסחור במניות הקטנות, משום שלרוב אלה מניות שקל לבצע בהן מניפולציות עם סכומים קטנים של כסף, והנזילות והסחירות בהן נמוכות. חלופה לספליט הפוך היא רכישה עצמית של מניות - מהלך שנועד לאותת למשקיעים שההנהלה בטוחה שהמניה זולה מדי. עם זאת, במקרה של היפו וישראליות נוספות שנהפכו ליוניקורנים אין טעם לעשות רכישה חוזרת של המניות כשהמניה מתחת לדולר. כמו כן מכיוון שמדובר עדיין בחברות צעירות עם צורכי מזומנים גדולים, הן לא יכולות להרשות לעצמן "לבזבז" כסף על רכישה חוזרת של מניותיהן, ולכן סביר להניח שנראה בקרוב ספליטים הפוכים נוספים.