עכשיו זה סופי: בוטלה הנפקת שלמה ביטוח
עכשיו זה סופי: בוטלה הנפקת שלמה ביטוח
משפחת שמלצר ביטלה את ההנפקה על רקע מחלוקת עם חברות החיתום בנוגע לשווי החברה, ולאחר שבספטמבר הודיעה על דחייתה
משפחת שמלצר החליטה סופית לבטל את ההנפקה של שלמה ביטוח - כך הודיעה החברה היום למשקיעים.
הכוונה להנפיק את שלמה ביטוח נחשפה ב"כלכליסט" בחודש מאי השנה. שמלצר אחזקות, שמחזיקה בבעלות (100%) על שלמה ביטוח, נערכה להנפקת 30% מחברת הביטוח באוגוסט. ההנפקה היתה אמורה להיערך לפי דו"חות הרבעון הראשון של 2020 ועל פי שווי של 1.5 מיליארד שקל, שהיה ממקם אותה כחברת הביטוח השביעית בגודלה בישראל. חברת החיתום שנבחרה להוביל את ההנפקה היתה פועלים אי.בי.אי. החתמים הנוספים שנבחרו הם רוסאריו, דיסקונט קפיטל וברק קפיטל.
שלמה ביטוח היתה אמורה להיות חברת הביטוח השלישית שמנפיקה השנה בבורסה, לאחר שווישור הונפקה במרץ, וליברה הונפקה ביוני. אולם מהרגעים הראשונים התגלעה מחלוקת בין חברות החיתום למשפחת שמלצר בנוגע לשווי ההנפקה. חברות החיתום סברו כי שווי החברה צריך להיות פחות מ-1.2 מיליארד שקל אחרי הכסף, מחיר שנמוך בכמה מאות מיליוני שקלים מהשווי המכוון.
כך או אחרת, החברה פרסמה את תשקיף ההנפקה באוגוסט. ההנהלה, בהובלת המנכ"ל אורי אומיד, בחרה להנפיק את החברה בצורה של הנפקה לא אחידה. בשיטה זו בשלב הראשון מקבלים את ההזמנות של המוסדיים ומחליטים למי למכור מניות ובאיזה מחיר; לאחר מכן מוכרים את המניות שנותרו במכרז למשקיעים הפרטיים.
שלמה ביטוח עוסקת בעיקר בתחום הביטוח האלמנטרי, אשר כולל ביטוחי רכב (חובה ומקיף), דירה ועסקים. חלקה של שלמה בענף האלמנטרי מגיע ל-7%. בענף ביטוחי הרכב היא מהווה 9.3% מהשוק, אך בניגוד לביטוח ישיר, השחקן הדומיננטי בענף ביטוחי הרכב, המדיניות העסקית של שלמה ביטוח מתבססת על סוכני ביטוח באופן כמעט בלעדי.
הרווח הכולל של החברה הסתכם בשנת 2020 ב-70 מיליון שקל. מדובר אמנם בירידה של 42.5% לעומת 2019, אך 2020 היתה שנה יוצאת דופן בתוצאות החברה בעקבות התפשטות הקורונה.
נכון ל-2020, שלמה ביטוח היא חברת הביטוח עם התשואה להון השנייה בטיבה בענף הביטוח בשיעור של 17.6%. המשפחה, בראשות עתליה שמלצר, אלמנתו של שלמה שמלצר, האמינה כי היכולת של החברה לייצר רווחים גבוהים עם הון נמוך תגדיל את האטרקטיביות שלה בפני המוסדיים, ולכן שאפה לשווי של לפחות 1.2 מיליארד שקל.
המוסדיים חשבו אחרת ולא האמינו כי החברה תוכל להמשיך לשמור על רווחיות גבוהה לאורך זמן, ולכן חתרו למחירים שנמוכים ממיליארד שקל. כפי שפורסם ב"כלכליסט", פרט לרווחים הגבוהים של שלמה ביטוח, התשקיף גם חשף את הפסדי הביטוח העמוקים שהחברה הסבה למבטחי המשנה שלה. בשנים 2020 ו־2019 הפסידו מבטחי המשנה 409 מיליון שקל בפעילות הביטוח של שלמה. ההפסדים העמוקים ביותר, בהיקף של 361 מיליון שקל, נעשו בתחום ביטוחי החובה. ביטוח המשנה הוא נדבך מהותי בניהולה של חברת ביטוח מאחר שהוא משליך על ניהול ההון שלה. "סגירת ברז" של מבטחי משנה או ייקור עסקאות עמם עלול אכן לפגוע ברווחי החברה וליצור אי ודאות עתידית.
בספטמבר, לאחר הסיבוב הראשון בקרב המוסדיים, החליטה המשפחה לדחות את ההנפקה. בעקבות אי שינויים בעמדת המוסדיים לגבי שווי החברה בחודשיים שחלפו, החליטה הנהלת שלמה ביטוח סופית – לבטל את ההנפקה.
הודעת הביטול התקבלה באדישות בשוק, מאחר שכבר בעת ההודעה על דחיית ההנפקה הובן כי המשפחה לא מתכוונת לסיים את המהלך. המפסידים העיקריים הם החתמים שוויתרו על צ'ק שמן של כמה מיליוני שקלים.