סגור
צעדה מחאה נגד הרפרומה המשפטית בתל אביב
צעדה מחאה נגד הרפורמה המשפטית בתל אביב (צילום: דנה קופל)

דריכות לקראת הודעת מודי׳ס: ״החשש מהורדת דירוג עלול להניא חברות מהשקעה בישראל״

מדד מרץ עלה ב-0.4%, מחירי הדירות ירדו ב-0.2%, לראשונה זה שלוש שנים; מאוחר יותר תפרסם מודי'ס את הדו"ח שלה על דירוג החוב של ישראל. בינתיים שוק המט״ח שומר על יציבות כאשר הדולר נסחר ב-3.65 שקלים. רונן מנחם, מזרחי טפחות: ״פיחות השקל עלול להניע את בנק ישראל להעלות את הריבית יותר מאשר תכנן״

הדולר נסחר הבוקר (ו') ברמה של 3.65 שקלים, בעוד שהיורו נסחר ברמה של 4.04 שקלים ושומר על רמת שיא של מעל לשנתיים. ברקע, שני אירועים משמעותיים היום - מדד המחירים לצרכן של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שהתפרסם ב-14:00, וכן פרסום דו"ח של חברת מודי'ס על דירוג האשראי של ישראל מאוחר יותר.
בשעה 14:00 התפרסם כאמור מדד המחירים לצרכן בישראל לחודש מרץ, שעלה ב-0.4%, מדובר בעליית מחירים משמעותית ברמה החודשית, אך עם זאת עליית המחירים ב-12 החודשים האחרונים ירדה ועומדת כעת על 5% (לעומת 5.2% חודש לפני כן), זאת מכיוון שהמדד הגבוה של מרץ 2022 (0.6%) יצא מחישוב האינפלציה השנתי.
מחירי הדירות ירדו ב-0.2%, ומדובר בירידה ראשונה מאז אפריל 2020, ימי הקורונה. ירידת המחירים נכונה לחודשים ינואר-פברואר 2023 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים דצמבר 2022–ינואר 2023. כך מפרסמת היום (ו') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס).


רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי, כתב: ״אלמלא השכונה הבעייתית שאנו חיים והסביבה הביטחונית–מדינית, היו שלוש חברות הדירוג מעניקות לנו דירוגי חוב גבוהים יותר, אך גם כך מדובר בדירוגים בצמרת המדינות המתקדמות בעולם.
״הדירוג של Moody's הוא A1, והתחזית החיובית שמוצמדת לו אומרת כי הסיכוי שהדירוג יוסיף לעלות גדול יותר מהסיכוי שירד וזאת במבט לשנתיים הקרובות. החברה תפרסם הערב את הדירוג המעודכן וחוששים כי לנוכח אזהרה שפרסמה לאחרונה – בדבר חששה מהשלכות מסיגות של קידום הרפורמה המשפטית ללא הסכמה רחבה ופגיעה של עצמאות הרשויות במדינה על מצבה הכלכלי והפיננסי של המדינה (בעיקר במבט לטווח הארוך) – היא תוריד את תחזית הדירוג מחיובית, כאמור, לניטרלית.
״צעד זה עוד עשוי להיחשב מדוד שכן החברה יכולה לנקוט צעד חריג יותר – הורדה של התחזית בשתי דרגות לשלילית (קרי, סבירות גדולה יותר שהדירוג עצמו ירד בהמשך), ובמקרה הסביר פחות הורדה של הדירוג עצמו ל-A2. כל עוד האירוע הערב יסתכם בהורדה של תחזית דירוג האשראי לניטרלית או הותרתה ללא שינוי ואמירה שהחברה תמתין לראות אם הליכי החקיקה אכן מתבצעים תוך הידברות והסכמה רחבה, לא תהיה לכך השפעה רחבה או מתמשכת על שוקי ההון, ונראה כי חלק ממנה כבר מתומחר בשוקי המט"ח וניירות הערך.
״היות ששוקי הון והמגזר העסקי פועלים על פי ציפיות קדימה, עצם החשש מהורדת דירוג החוב של המדינה, או התחזית לו, עלול להניא את החברות מביצוע השקעות ובתוך כך הדבר משתקף בפיחות השקל כנגד הדולר והיורו בעת האחרונה. עיכוב השקעות עלול לפגוע בהמשך בפעילות הכלכלית. פיחות השקל, דרך השפעתו כלפי מעלה על האינפלציה, עלול להניע את בנק ישראל להעלות את הריבית יותר מאשר במקרה שהשקל היה מפוחת פחות, מה שיקשה עוד יותר על המגזר העסקי לגייס הון״.
נשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה בנימין נתניהו קיימו בימים האחרונים שיחות עם ראשי חברת הדירוג הבינלאומית מודי'ס לקראת פרסום דו"ח החברה על מצבה הכלכלי של ישראל. הרצוג ונתניהו הפצירו בראשי החברה שלא לפגוע בדירוג האשראי של ישראל בעקבות מהלכי החקיקה של ההפיכה המשטרית.
בחודש שעבר פרסמה חברת הדירוג אזהרה חריגה בנוגע להשפעות השינויים המשפטיים שנמצאים על הפרק, וכתבה כי הם עשויים לייצר סיכונים לטווח ארוך לכלכלה הישראלית: "שורה של שינויים מבניים במערכת המשפט עלולה להחליש את כוחה של הרשות השופטת בישראל באופן מהותי. אם השינויים הללו ייושמו במלואם, הם יהיו שליליים לדירוג האשראי של המדינה".