שיא שכר טרחה של 16 מיליון שקל בייצוגית נגד מיטב דש
שיא שכר טרחה של 16 מיליון שקל בייצוגית נגד מיטב דש
אמיר איבצן וחגי נצר, שייצגו את החוסכים, יקבלו את שכר הטרחה הגבוה ביותר שנפסק בתביעה ייצוגית בישראל. השופטת מיכל אגמון־גונן גם ביקשה לקבוע סטנדרט חדש: שכר טרחה של 1% על כל 100 מיליון שקל של פיצוי, בניגוד ל־5% הנהוגים
הזעזוע בבית ההשקעות השתלם לצוות המשפטי: ההפסד בתביעה הייצוגית הגדולה שהתקבלה באוגוסט האחרון לא רק זעזע את מיטב דש, בית ההשקעות השני בגודלו בארץ, אלא גם קבע שיא שכר טרחה שנקבע לעורכי דין בתביעות ייצוגיות בישראל. בית ההשקעות דיווח אתמול לבורסה כי השופטת מיכל אגמון גונן מבית המשפט המחוזי בתל אביב פסקה כי שכר הטרחה לעורכי הדין שהגישו וניהלו את התביעה הייצוגית בשם החוסכים, אמיר איבצן וחגי נצר, יעמוד על 16 מיליון שקל כולל מע"מ. מדובר בשכר הטרחה הגבוה ביותר שנפסק לעורכי דין בתביעות ייצוגיות בישראל. התובעים, ישראל גרינברג ומיכאל לוינרד, יקבלו 2.3 מיליון שקל, לאחר שביקשו לעצמם 20 מיליון שקל, כך קבעה השופטת.
שכר טרחה זה, המהווה 4% מהפיצוי שיינתן לחוסכים (400 מיליון שקל), נקבע לאחר שהשופטת דחתה את בקשת שכר הטרחה המקורית של עורכי הדין, שעמדה על 60 מיליון שקל לא כולל מע"מ. השופטת קבעה: "הגשת תביעה ייצוגית מוצלחת, חשובה ככל שתהיה, אינה שקולה לזכייה בפיס, ואינה אמורה להביא להתעשרות הצדדים המעורבים בן לילה". כמו כן, השופטת קבעה ששכר הטרחה ישולם לעורכי הדין מתוך סכום הפיצוי, ולא בנוסף לסכום זה, בניגוד למה שביקשו עורכי הדין.
אגמון גונן גם ביקשה לקבוע סטנדרט חדש כשציינה שהיא סבורה כי בתביעות ייצוגיות שבהן סכום הפיצוי עולה על 100 מיליון שקל, יש לפסוק שכר טרחה של 1% על כל 100 מיליון שקל של פיצוי. זאת בניגוד לשיעור הנהוג בתביעות רבות, 5%.
האמירה העקרונית של אגמון גונן לא התקבלה ברוח טובה בקרב עורכי דין המתמחים בהגשת תביעות ייצוגיות. עו"ד אסף פינק, שחוקר את תחום התביעות הייצוגיות, אמר ל"כלכליסט" כי "בתי המשפט אכן קובעים במרבית הפעמים את שכר הטרחה לפי שיטת האחוזים. עם זאת, קביעת נורמה שלפיה הפיצוי יעמוד על 1% מכל 100 מיליון שקל תביא לצינון חמור של שוק התביעות הייצוגיות, ועלולה לגרום נזק כבד לציבור בשל הפחתת התמריץ לעורכי הדין. לדעתי אסור לרדת מתחת לרף של 5%. חשוב מאוד שכשכולם מצליחים, התגמול יהיה בהתאם. עורכי דין בתביעות ייצוגיות עוברים עשרות שנים על עשרות תיקים, רבים מהם אינם מתגמלים כלל".
שכר הטרחה שנפסק לעורכי הדין, 16 מיליון שקל, הוא הסכום הגבוה ביותר שנפסק כשכר טרחה במסגרת תביעות ייצוגיות. שכר הטרחה השני בגובהו, 14.7 מיליון שקל, ניתן לעוה"ד דביר גליזר, זיו עירוני וגיא הרמלין. זאת במסגרת תביעה ייצוגית נגד סימנס מ־2020.
שכר הטרחה השלישי בגובהו, 11.5 מיליון שקל, נפסק לאהוד גוט משרד בלטר־גוט־אלוני במסגרת תביעה ייצוגית שהוגשה נגד המדינה, מקורות ורשות החברות הממשלתיות. המדינה פיצתה גופים שחתמו על הסכמי מים היסטוריים עם מקורות והיו זכאים לקבלת מניות במקורות במסגרתם, אך לא קיבלו את המניות, ב־98 מיליון שקל, בפשרה מ־2012.
שכר הטרחה השני בגובהו, 14.7 מיליון שקל, ניתן לעוה"ד דביר גליזר, זיו עירוני וגיא הרמלין. זאת במסגרת תביעה ייצוגית נגד סימנס מ־2020
שכר הטרחה הרביעי בישראל, 8.5 מיליון שקל, הגיע ב־2018 לעורכי הדין אילן שביט־שטריקס, יניב סטל ונורית לזר, במסגרת תביעה ייצוגית שבה נקבע כי צ'מפיון מוטורס, יבואנית פולקסווגן, סקודה ואאודי, תפצה 107 אלף בעלים של כלי רכב ביותר מ־50 מיליון שקל.
שכר טרחה בולט נוסף, 2.25 מיליון דולר (8.2 מיליון שקל במונחים של 2011), התחלק בין משרדי עורכי הדין הרצוג־פוקס־נאמן ופישר־בכר־חן. הוא ניתן במסגרת תביעה ייצוגית שבה כמצ'יינה פיצתה בעלי מניות של מכתשים אגן ב־45 מיליון דולר.
בחודש אוגוסט האחרון פסקה אגמון־גונן, במסגרת תביעה ייצוגית שהוגשה נגד בית ההשקעות ב־2015, כי מיטב דש צריך להחזיר לעמיתים יותר מ־400 מיליון שקל. התביעה הייצוגית הוגשה בטענה שמיטב דש גבה דמי ניהול בקופת הגמל גד־גמולים בניגוד להסכם ההיסטורי של חוסכי הקופה. בית ההשקעות רכש את הקופה מבנק הפועלים בשנת 2007 בעקבות רפורמת בכר, כולל אותו ההסכם, ובהמשך החל לגבות דמי ניהול. מיטב דש הגיש ערעור לבית המשפט העליון ושם סבורים כי הוא יתקבל, אולם זהו הליך שיכול לארוך שנים.
בית ההשקעות הפריש את מלוא סכום הפיצויים - 423 מיליון שקל - ברבעון השלישי של השנה, מה שהוביל אותו להפסד רבעוני חסר תקדים של 500 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי בימים הקרובים תתכנס ההנהלה, בראשותו של המנכ"ל אילן רביב, כדי לדון בהשבת חלק מהסכום להון העצמי של החברה; זאת לאור פסיקתה האחרונה של השופטת, שצמצמה במעט את הסכום המדובר.