רשות ני"ע צפויה לבדוק תנועות חריגות במניית תמר פטרוליום
רשות ני"ע צפויה לבדוק תנועות חריגות במניית תמר פטרוליום
יום לפני שפורסם שאהרון פרנקל רוכש את החזקות קבוצת אוורסט (3.5%) במאגר תמר תמורת 260 מיליון דולר, קפצה מניית תמר פטרוליום, שמחזיקה 16.8% מהמאגר, ב־18% ובמחזור מסחר חריג. בנוסף, בעסקה מחוץ לבורסה נרכשו מניות שלה ב־50 מיליון שקל
בעקבות ההודעה על כך שאהרון פרנקל רוכש 3.5% במאגר תמר, רשות ני"ע, המנוהלת בידי ספי זינגר, צפויה לבדוק את התנועות במניית תמר פטרוליום, שמחזיקה 16.8% במאגר. לפרנקל החזקה של 24.99% בתמר פטרוליום, שמנייתה זינקה שלשום בבורסה בת"א ב־18% במחזור גבוה מאוד של 13 מיליון שקל לעומת 2.5 מיליון שקל בממוצע ליום. יום קודם לכן עלתה המניה ב־5.4%.
מדובר בתנועות חריגות ערב מידע מהותי שלא פורסם - וגם ביום ראשון היתה תנועה חריגה במניה. ככל הידוע, שלשום נעשתה עסקה חריגה, בהיקף של כ־50 מיליון שקל מחוץ לבורסה, כשלידר רכשה מניות מגופים שונים עבור לקוח מסוים. זהות הלקוח אינה ידועה, וייתכן שתיחשף בעתיד.
אתמול, כאמור, התבררה הסיבה האפשרית לקפיצות: פרנקל רכש את החזקותיה של קבוצת אוורסט תשתיות במאגר (3.5%) תמורת 260 מיליון דולר. העסקה משקפת שווי של 8 מיליארד שקל למאגר. בעלי המניות של אוורסט הם חברת הביטוח הראל וקרן התשתיות תש"י, שהראל היא משקיע עוגן שלה, לצד יהודה רווה מייסד הקרן. תש"י מנוהלת בידי ירון קסטנבאום. אתמול, אגב, ירדה מניית תמר פטרוליום ב־1.9%.
פרנקל יהיה בעל המניות הפרטי הגדול במאגר תמר
מאגר תמר נמצא ערב העסקה בשליטת ישראמקו (28.7%), שברון (25%), תמר פטרוליום (16.7%), מובאדללה (11%), אהרון פרנקל (11%), דור גז (4%) ואוורסט (3.5%). לאחר העסקה יחזיק פרנקל ישירות ב־14.5% ממניות המאגר ויהיה בעל המניות הרביעי בגודלו מבחינת החזקות ישירות והשלישי מבחינת החזקות כוללות, שכן הוא מחזיק בכ־25% ממניות תמר פטרוליום, שמשמעותן 4.2% נוספים ממניות מאגר תמר בשרשור. פרנקל הוא, למעשה, בעל המניות הפרטי הגדול ביותר במאגר. הוא לא יכול לעלות מעל להחזקתו הנוכחית בתמר פטרוליום ללא הצעת רכש, ובנובמבר הגיש הצעה כזו במחיר של 15 שקל למניה, ל־5% ממניות החברה, שלא התקבלה. 20% ממניות החברה הוא רכש ממוסדיים ביולי 2023, במחיר של 16.5 שקל למניה.
עסקת רכישת המניות של אוורסט במאגר נחתמה ב־2016, ושיקפה שווי של 12.3 מיליארד שקל למאגר. המניות נרכשו מידי נובל אנרג'י. הירידה בשווי המאגר לאורך השנים נבעה מהפקת הגז והירידה בכמות הגז שנותר במאגר, וכן מהמסים שהוטלו בידי ועדת ששינסקי והוחל בגבייתם. ההפקה מהמאגר הניבה דיבידנדים נאים לשותפות, אבל על פני 7 שנים, ולמרות המימון שקיבלה ברכישה, לא מדובר בתשואה מרשימה עבור קרן תש"י, וה־IRR בגין העסקה מוערך באחוזים אחדים. בנק מזרחי טפחות יעמיד מימון של 80 מיליון דולר לפרנקל לעסקה באמצעות החטיבה העסקית, המנוהלת בידי אופיר מורד. פרנקל גם נטל על עצמו הלוואה של הראל שניתנה לאוורסט לרכישת המניות בסך 130 מיליון דולר.
מאבק מתפתח בתמר פטרוליום בין פרנקל לעזור
פרנקל נכנס לתמונת מאגר תמר, שבו ראה נכס אסטרטגי מניב, בסוף 2022 כשמימש אופציה לרכישת מחצית מההחזקות של קרן ההשקעות מובאדלה מאבו דאבי. שנה קודם לכן מובאדלה רכשה 22% ממאגר תמר תמורת כ־1.1 מיליארד דולר מקבוצת דלק של יצחק תשובה, שחויבה למכור את החזקתה. פרנקל היה מעורב בעסקה שבה רכשה מובאדלה את המניות מתשובה, ובעקבות כך קיבל אופציה לרכוש חלק מהן. בתמר פטרוליום מתפתח מאבק סמוי בין פרנקל לאלי עזור, שמחזיק בשיעור דומה של מניות (24.5%) לזו של פרנקל, אולם איש מהם לא יכול לעלות מעל ההחזקה ללא הצעת רכש.
שדה הגז הטבעי תמר נחשף ב־2009. עתודות הגז הטבעי בו מוערכות, נכון ללפני כחצי שנה, ב־13.2 טריליון רגל מעוקב (TCF). השדה מפיק גם קונדנסט (גז טבעי מעובה) וממוקם כ־90 ק"מ מערבית לחיפה. המאגר ממוקם בעומק של כ־5,000 מטר ומשתרע על 100 קמ"ר. הכנסות השותפות במאגר תמר עמדו ב־2023 על 476 מיליון דולר, ירידה של 9% לעומת 2022. המאגר הושבת במלחמת חרבות ברזל, מה שפגע בהכנסות ממנו. הרווח של השותפות ירד ל־133 מיליון ב־2023 לעומת 159 מיליון דולר ב־2022.
פרנקל עלה על הרדאר של שוק ההון ב־2018, כשרכש 30% ממניות אירונאטיקס ומימש אותן במחיקת החברה מהבורסה, כשנרכשה בידי אביחי סטולרו ורפאל. פרנקל הרוויח 90 מיליון שקל בעסקה. ב־2020 רכש מניות גב־ים, מחברות הנדל"ן המניב הגדולות בארץ, והגיע להחזקה של 37%, שאותה מימש בתום מאבק רווי יצרים עם דסק"ש של האחים זלקינד וצחי נחמיאס. פרנקל הרוויח בעסקה 1.2 מיליארד שקל. לפני כשנה ניסה לרכוש את השליטה בשופרסל באמצעות רכישה סימטרית של מניות ממוסדיים, אך נכשל לאחר שמנורה ומגדל התנגדו. עסקה כזו עשו האחים שלומי ויוסי אמיר, שרכשו לפני חודש את השליטה ברשת הקמעונאות.