פשרה למלווי מיטב eLoan שקרסה - תספורת של 72%
פשרה למלווי מיטב eLoan שקרסה - תספורת של 72%
בית המשפט אישר את הפשרה בתביעה הייצוגית, שתחזיר למלווים במודל P2P חלק מהשקעתם - אך רק לאלה שההלוואה שהעמידו נמצאת בפיגור
המשקיעים, שהעניקו הלוואות בפלטפורמת eLoan של בית ההשקעות מיטב, ייאלצו לספוג תספורת של 72% על ההלוואות שנתנו בפלטפורמה החברתית. כך הודיעה השבוע החברה־הבת מיטב מימון.
התספורת נקבעה בפשרה שאושרה בבית המשפט המחוזי בת"א בידי השופטת עידית ברקוביץ, ונוגעת לפלטפורמה שמיטב מימון סגרה ביולי 2019. הפשרה, שאליה הגיעו מיטב והתובע בתביעה הייצוגית דניס רוזנשטיין, יחול רק על מי שמחזיק בהלוואה בפיגור - כלומר 1,230 משקיעים, עם סכום מצרפי של 3.7 מיליון שקל. מי שהלוואותיו הוכרזו חוב אבוד, לא יקבל דבר. הנזק שהתובע העריך למיוצגים, שהשקיעו ב־eLone בין 2012 ל־2019, עמד על 6.84 מיליון שקל.
על פי התביעה, החברה הטעתה את המשקיעים, שכן לא שיתפה אותם בהיקף ההלוואות בפיגור, אלא ציינה את השיעור הנמוך של הלוואות שהוכרזו כחוב אבוד. במסגרת הפשרה נקבע כי לאורך השנים עמד שיעור ההלוואות בפיגור על 4.5% - והוא אינו כולל שלוש הלוואות בפיגור ללקוחות גדולים, שאיתם חתמה הפלטפורמה על הסדר נפרד.
הסכם הפשרה, שנחתם בין מיטב לבין רוזנשטיין ביוני 2022, קובע כי למשקיעים ב־eLoan תהיה זכות להתנגד לתספורת ולהחזיק בהלוואה בפיגור עד סיום הגבייה, אם תהיה כזו. החוסכים יקבלו את ההצעה במייל, שעליו יצטרכו להשיב בתוך שלושה ימים. עוד נקבע כי רוזנשטיין יקבל 72 אלף שקל (7% מהפשרה), ומשרד עוה"ד מיתר ושות' שייצג אותו יגרוף 197 אלף שקל (19% מהפשרה).
בדיון המכריע הסבירה השופטת ברקוביץ כי היא מקבלת את הפשרה, מאחר שההסדר מעניק לחברי הקבוצה תמורה משמעותית, שמאפשרת לפדות במזומן ומיד את ההלוואות בפיגור, דבר שלא התאפשר בתקופת הפלטפורמה, וגם לא כעת אצל המתחרים.
מאז הקמת eLoan בתחילת העשור הקודם ועד מכירתה למיטב ב־2016 היא העניקה הלוואות ישירות בין אנשים לפי מודל (Peer to Peer). מיטב רכש את מלוא מניות החברה ושינה את מודל הפעילות לחברת אשראי חוץ־בנקאי רגילה, תחת השם מיטב דש הלוואות, כאשר בית ההשקעות הוא המלווה מהונו העצמי ולא מכספי לקוחותיו. שנתיים לאחר רכישת החברה הפסיקו eLoan ומיטב להציג באתר את נתוני ההלוואות - ובעיקר את שיעור האשראי הכולל שלא נפרע.
פלטפורמות P2P מייתרות את הבנק כמתווך בין לווים למלווים. המהלך מאפשר למלווה ליהנות מעמלה גבוהה יותר מזו שהיה מקבל בפיקדון בבנק בשיעור של כ־7%, בעוד הלווה מקבל הלוואה בריבית נמוכה יותר מכפי שהיה מקבל בבנק - עד 10%. אולם במקרה של חדלות פירעון, הסיכון הוא ישירות על המלווה.
התספורת העמוקה של eLoan היא תוצאה של ההתנהלות החופשית של חברות ה־P2P בעשור הקודם עד כניסתן לפיקוח רשות שוק ההון ב־2017. הכנסת החברות לפיקוח חייבה את הגדלת ההון של החברות והגבילה חלק מהפעילות. החברות העיקריות שפעלו בעת ההסדרה לצד eLoan הן טריא, בלנדר, BTB וקרדיט פלייס. שתי הראשונות עסקו בדומה ל־eLoan בהלוואות לאנשים פרטיים, אולם גם שינו בשנים האחרונות את תמהיל העסקאות ונהפכו לציבוריות.
ממיטב נמסר: "הושג הסדר שמיטיב את מצב המשקיעים, ובמסגרתו החברה קונה מהלקוחות מראש חובות בפיגור. המחיר טוב מהמקובל לרכישות כאלה".