לאחר הביקורת הציבורית: האחים יעקובי מוותרים על אופציית קבלת המענק
לאחר הביקורת הציבורית: האחים יעקובי מוותרים על אופציית קבלת המענק
דירקטוריון קבוצת יעקובי ביקש לאפשר לבעלי השליטה לקבל מענק שיהיה מנותק מהתוצאות הכספיות של החברה שמצויה בהפסדים ובתוכנית התייעלות. ואולם, התנגדות המוסדיים הובילה אותם לוותר על המענק
בעקבות הביקורת הציבורית והתנגדות הגופים המוסדיים, האחים יעקובי מוותרים על האפשרות לקבל מענק ויסתפקו בשלוש השנים הקרובות רק בשכר קבוע.
בסוף אוקטובר אישר דירקטוריון קבוצת אחים יעקובי את עדכון תנאי הכהונה של בעלי השליטה האחים פיני (38%) ואמיר (26%) יעקובי ושל בני משפחתם שמועסקים בחברה, וביקש לכנס את אסיפת בעלי המניות במטרה לאשר זאת סופית. שלושה שבועות לאחר מכן הודיעה יעקובי על דחיית האסיפה לצורך מגעים עם הגופים המוסדיים בנוגע לתוכני המדיניות המוצעת (הגוף המוסדי העיקרי שמחזיק במניות יעקובי הוא אלטשולר שחם עם 8%). הודעת הדחייה משכה את תשומת לבם של המשקיעים ושל העיתונות הכלכלית לתנאי התגמול המוצעים והובילה לביקורת נגדם.
עיקר הביקורת הופנה כלפי סעיף המאפשר לדירקטוריון להעניק לבעלי השליטה בונוס של עד שלוש משכורות חודשיות, בעלות של כחצי מיליון שקל עבור פיני ושל כ־460 אלף שקל עבור אמיר. זאת ללא קשר לתוצאות הכספיות של החברה שמצויה בהפסדים ובהתאם לעמידתם ביעדים אישיים מדידים שאינם קשורים ישירות לרווחיות ושייקבעו על ידי ועדת הביקורת ועל ידי הדירקטוריון שבו הם עצמם מכהנים ביחד עם אמם ולצד ארבעה חברים נוספים. במקביל החליט הדירקטוריון על הנמכת תקרת המענק של בעלי השליטה שנגזר מהרווח השנתי - מ־2.4 מיליון שקל עבור פיני ו־1.6 מיליון שקל עבור אמיר ל־1.8 מיליון שקל ול־1.2 מיליון שקל בהתאמה. מענק שבכל מקרה לא קיבלו מ־2018 בשל מצבה של החברה.
בעקבות הביקורת, הדירקטוריון נסוג מתנאי הכהונה שאישר ואף ביטל את האפשרות של בעלי השליטה לקבל מענקים כחלק ממדיניות התגמול. כעת הם ייאלצו להסתפק ברכיב שכר קבוע בלבד בדמות דמי ניהול של 131 אלף שקל ובעלות של 168 אלף שקל בחודש עבור פיני, ודמי ניהול חודשיים של 115 אלף שקל ובעלות של 152 אלף שקל לאמיר (בתוספת מע"מ), ובעלות שנתית של 2.1 מיליון שקל לפיני ו־1.9 מיליון שקל לאמיר. זאת, במקום 3.9 מיליון שקל ומהם 1.8 מיליון שקל כמענק עבור פיני ו־3.1 מיליון שקל שמהם 1.2 מיליון שקל כמענק עבור אמיר — עלות התגמולים המקסימלית שהיו זכאים לה במסגרת המדיניות שהוצעה בתחילה, וחלף תגמולים בעלות של 2.6 מיליון שקל ו־2.4 מיליון שקל בהינתן שהיו מקבלים את סעיף התגמול מעורר המחלוקת. אסיפת בעלי המניות צפויה להתכנס מחרתיים לצורך אישור ההצעה המעודכנת.
בשנים האחרונות צברה קבוצת אחים יעקובי הפסדים, בין היתר על רקע ההסתבכות בפרויקט תמנע בערבה (שדה התעופה רמון), והיא בעלת תזרים שלילי מפעילותה השוטפת ומצויה בעיצומה של תוכנית התייעלות. ברבעון השלישי השנה הפסידה החברה 1.5 מיליון שקל, כשמתחילת השנה היא מסכמת רווח רק בעקבות מכירת אחזקות בחברה־בת כחלק מתוכנית ההתייעלות. ב־2021 הפסידה קבוצת יעקובי 6.3 מיליון שקל, ב־2020 החברה נמנעה מהפסד לאחר שמימשה אחזקה בחברה־בת בתמורה ל־60 מיליון שקל ורשמה הפסד תפעולי של 35 מיליון שקל, וב־2019 היא הפסידה 48 מיליון שקל. בהתאם לתוצאות אלה, המשקיעים בחברה לא רוו נחת, כאשר ממועד הנפקתה באחוזת בית בסוף 2017 איבדו בעלי מניותיה 78% מהשקעתם, בעוד מדד ת"א־נדל"ן שבו המניה נכללת עלה ב־65%.