סגור

המניות והכלכלות אינן זקוקות להפחתות ריבית

התמ"ג בארה"ב, באירופה ובישראל צמח למרות נסיקות הריבית, וגם המדדים המובילים חצו את רמתם מלפני ההעלאות 

האם צפויות עוד הורדות ריבית? זו שאלה שרודפת משקיעים מבאר שבע עד בוסטון. פרשנים טוענים כי הבנקים המרכזיים חייבים להמשיך בהפחתת הריבית, כדי לאושש את הכלכלות והמניות. אך זה כמעט לא משנה, שכן הם אינם אלה שקובעים את תנאי הכלכלה או את תנודות המניות.
בישראל הדי המלחמה מאפילים על השיח בנושא הורדות הריבית. לאחר ההורדה שביצע בינואר נגיד בנק ישראל אמיר ירון, נותרה הריבית על כנה, תוך שהבנק מציין כי בעיות בשרשרת האספקה הן סיכון ייחודי לאינפלציה.
במקומות אחרים לחצי האינפלציה נעלמו. באמריקה יש הטוענים כי נתונים חזקים — כמו צמיחה שנתית בתמ"ג של 2.8% ברבעון השלישי — הם חדשות רעות, וכוונתם היא לכך שהפד יבצע פחות הורדות ריבית. מומחים מגוש היורו משוכנעים שהבנק המרכזי האירופי זקוק להורדות משמעותיות כדי לשמור על יציבות הכלכלה. אבל מדובר בשטויות, שכן אין ראיות המוכיחות שהכלכלות זקוקות להורדות ריבית.
למרות הדאגה בעולם מכך שהעלאות הריבית בשנים האחרונות יובילו למיתון עמוק, הצמיחה הוכיחה את חוסנה. התמ"ג של ארה"ב גדל מדי רבעון מאז תחילת 2022, אף על פי שהפד העלה את הריבית באותה תקופה ב־5%. הבנק המרכזי האירופי הוריד את הריבית לראשונה ב־6 ביוני, וגוש היורו צמח ברבעון הזה ובארבעה שקדמו לו. לפני המלחמה, בין אפריל 2022 לספטמבר 2023, העלה בנק ישראל את הריבית ב־4.65%, והתמ"ג הישראלי גדל בכל התקופה.
איך זה קרה? מטרת ההעלאות היא להשפיע על הצמיחה באמצעות גישה לאשראי. הבנקים לווים לטווח קצר כדי לממן הלוואות לטווח ארוך. העלאות הריבית נועדו לייקר את עלויות המימון של הבנקים, לצנן את ההלוואות — ובכך את הצמיחה. עם זאת, עודפי הפיקדונות בעולם, הנובעים מתמריצי הקורונה, שמרו על עלויות המימון של הבנקים נמוכות. היקף ההלוואות בארה"ב הואט, אך עדיין עלה ב־2.2% לעומת השנה שעברה. ההלוואות הגלובליות התמתנו, אך אינן מעוררות דאגה. לכן הורדות ריבית אינן יכולות לתרום הרבה.
ומה לגבי המניות? האמריקאיות ירדו לאחר שהפד החל להעלות ריבית באוקטובר 2022. מדד S&P 500 הגיע לשפל באותו חודש, אך זינק לאחר מכן על רקע שש העלאות הריבית. תחזיות לגבי הריביות, המבוססות על השוק, נעות בתנודתיות רבה מאז. S&P 500 עלה ב־62.4% בדולר מהשפל עד הורדת הריבית בספטמבר, מאז הוא עלה ב־1.5%, וכבר נמצא ב־36.6% מעל הרמות שלפני ההעלאה.
המניות בגוש היורו צללו לתחתית ב־29 בספטמבר 2022, חודשיים לאחר שהבנק המרכזי האירופי החל בהעלאות. הן עלו ב־38.1% ביורו לפני ההורדה הראשונה ביוני, שלא מנעה את התנודתיות בקיץ. ההפך הוא הנכון: ליפן ולגוש היורו היו ריביות שליליות במשך חמש שנים, מיוני 2014. אם ריביות נמוכות הן המפתח, מדוע המניות בשני אזורים אלה פיגרו אחרי ארה"ב? גם אמריקה העלתה ריבית בתקופה זו.
בכלכלות ובשווקים אין ראיות לכך שבנקים מרכזיים מכתיבים תוצאות. השווקים שוקלים את הרווחים הצפויים בטווח הבינוני ביחס לציפיות הקיימות. שיעורי הריבית המוניטרית – ברמה הגלובלית ובכל מדינה – הם רק גורם משני. אין מה להתמקד בבנקים המרכזיים, כי הם אינם המושכים בחוטי השווקים או הכלכלות.
קן פישר הוא מייסד ויו"ר פישר השקעות - אחת מחברות ניהול הכספים העצמאיות הגדולות בעולם, שמנהלת מעל 236 מיליארד דולר עבור אינדיבידואלים, משפחות ומוסדות. לחברה יש כיום יותר מ־145 אלף לקוחות, כולל כמה מהמשקיעים הגדולים בעולם