"הפגיעה מהמלחמה עדיין לא מגולמת בשוק החוב המקומי"
"הפגיעה מהמלחמה עדיין לא מגולמת בשוק החוב המקומי"
בתום שבועיים למלחמה, התגובה בשוק המניות ממשיכה להיות מתונה בשל פדיונות נמוכים מצד הציבור ורכישות של המוסדיים. "אם הממשלה תתמקד בצמיחה, זה יתבטא גם בבורסה שתתאושש מהר", אומר ארז מגדלי, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל
מלחמת "חרבות ברזל" ממשיכה לחלחל אל השווקים הפיננסיים בישראל, אם כי דווקא בשוק המניות התגובה ממשיכה להיות מתונה יחסית. הסיבה לכך היא פדיונות נמוכים מצד הציבור ומנגד רכישות מצד הגופים המוסדיים.
הדרמה המשמעותית בשבוע שעבר היתה בשוק המט"ח כאשר השקל המשיך להיחלש ושער הדולר חצה את רף 4 השקלים, לראשונה זה שמונה שנים. ביום שישי המשיך השקל להיחלש ושערו היציג נסגר על 4.05 שקלים. היחלשות השקל נמשכה למרות התוכנית של בנק ישראל לרכישת 30 מיליארד דולר, מה שגורם לתהות לאן היה מגיע שער הדולר לולא תוכנית זו.
"הפעולה של בנק ישראל במט"ח היתה מהירה ואפקטיבית, יחסית לתגובה של גורמים אחרים", אמר ל"כלכליסט" ארז מגדלי, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל. "המטרה של בנק ישראל איננה להילחם בפיחות אלא למנוע משבר מטבע ויש לו הכלים להילחם בכך".
שוק נוסף שסובל ממגמה שלילית הוא שוק האג"ח. את ירידות השערים הובילו איגרות החוב הממשלתיות לטווח ארוך, צמודות המדד והשקליות, שרשמו ירידה של כ־5%. התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתית שקלית לעשר שנים ומעלה עלתה לכ־5% בסוף השבוע לעומת כ־4.5% בסוף השבוע הקודם.
ביקושים גבוהים להנפקת האג"ח של האוצר
מי שמחפש אינדיקציה חיובית משוק האג"ח יכול היה למצוא אותה בהנפקת אג"ח שערכה המדינה. משרד האוצר הנפיק בשבוע האחרון אג"ח בהיקף של כ־1.9 מיליארד שקל בבורסה בתל אביב. לדברי החשב הכללי, הביקושים בהנפקה היו גבוהים מאוד, פי 5.3 מהכמות המוצעת, זאת חרף המלחמה והחששות שישראל תיכנס בחודשים הקרובים לגירעונות משמעותיים. "דווקא בשוק החוב הפגיעה עדיין לא מגולמת. אני מעריך שעוד נראה פתיחה של מרווחים בשוק האשראי", ציין מגדלי.
מה שעלול עוד להכביד על שוק האג"ח השבוע הוא הודעתה של סוכנות הדירוג מודי'ס מסוף השבוע שלפיה היא מכניסה את ישראל לרשימת מעקב שלילית. מהלך זה מעלה את הסיכוי להפחתה בדירוג האשראי של ישראל, וזאת כמובן על רקע המלחמה.
"ההודעה של מודי'ס היתה צפויה", אמר מגדלי. "חברות הדירוג רואות את המלחמה הזאת בצורה שונה יחסית למבצעים קודמים של צה"ל שהיו עם השפעה מוגבלת. בכל אופן, השוק כבר מסתכל על ישראל כאילו היא ברמת דירוג נמוכה יותר. אנחנו רואים זאת בכך שהמרווח באיגרות החוב של מדינת ישראל בחו"ל כבר נפתח ב־0.5% מאז החלה המלחמה".
דווקא בשוק המניות התגובה ממשיכה להיות מתונה יחסית. אומנם מדדי המניות רשמו בשבוע שעבר תנודות חדות במהלך חלק מהימים, אולם בסיכום שבועי מדד ת"א 35 ירד ב־2.6% בלבד, והשלים ירידה של 8.8% מאז פרוץ המלחמה. בבורסה בתל אביב מציינים כי משקיעים פרטיים צמצמו חשיפה לשוק המניות בשבוע האחרון ומנגד מי שרכש והגדיל את החשיפה היו המשקיעים המוסדיים לטווח ארוך, זאת בהמשך למגמה מהשבוע הקודם.
אומנם המשקיעים הפרטיים מתחילים לצמצם חשיפה לשוק המקומי, אבל עדיין לא מדובר בממדים שמשקפים פאניקה. מנתוני הבורסה עולה כי הציבור משך כספים מקרנות הנאמנות מסוג אג"ח בהיקף של פחות מחצי מיליארד שקל בשבוע שעבר, ובהיקף של 130 מיליון שקל מהקרנות המנייתיות. לשם השוואה, בתחילת משבר הקורונה נמשכו עשרות מיליארדי שקלים מקרנות הנאמנות בתוך פחות מחודש. "לא רואים תנועה משמעותית לחו"ל של הציבור או פדיונות גבוהים. לא ראינו תנועות חריגות כי הציבור כבר עבר משברים בשנים האחרונות כמו הקורונה והרפורמה משפטית", ציין מגדלי.
אז למה בכל זאת אנחנו רואים ירידות בשוק המקומי?
"יש מכירות משמעותיות של זרים. היו כאלה בשבוע שלפני החקיקה של הרפורמה אבל עכשיו זה בשיעורים משמעותיים. הסיכון המרכזי גם מבחינתם הוא פתיחה של חזית צפונית. עד שלא תהיה ודאות – השוק יהיה מאוד תנודתי".
השגתם בחלק ממסלולי הפנסיה תשואה טובה של עד 8% בתשעת החודשים הראשונים של השנה. איך אתם מתכוונים לשמור על זה?
"יש משפט שאומר 'סיכונים נבנים לאט אבל מתממשים מהר'. הדרך להתמודד עם אירוע כזה היא לבנות תיק שיהיה יותר עמיד, עם פיזור גדול מאוד לחו"ל. אצלנו חו"ל זה מעל 50% מהתיק, ו־25% הוא בחשיפה למט"ח, בעיקר לדולר. זה מהלך אסטרטגי שעשינו בשנים האחרונות, וזה מסייע לעבור משברים. גם בתחילת השנה, במשבר של השינויים במערכת המשפט שהביאו לירידות בשוק".
ועדיין אתם חשופים לא מעט גם בארץ.
"יש לנו חשיפות גם לארץ. אם ייעשו פה הצעדים הנכונים בידי הממשלה, יכולות להיות כאן גם הזדמנויות. כבר לפני המלחמה המחירים של המניות לא היו גבוהים. אנחנו מחפשים הזדמנויות בסקטורים בעלי ערך לטווח ארוך, ופחות בשוק החוב כי השוק הזה לא מגלם מספיק את המשבר".
זה אומר שהירידות נגמרו מבחינתכם?
"גם אם יהיו ירידות בטווח הקצר, אנחנו חושבים שכבר יש הזדמנויות בשוק. המפתח הוא האם המלחמה תסתיים מהר. אם נראה מדיניות שמתמקדת בצמיחה ולא בסדרי העדיפויות שהיו עד היום, זה יתבטא מהר מאוד ובחדות גם בבורסה שתתאושש מהר. אבל זה תלוי בממשלה. היא תצטרך להפגין יציבות ולעשות התאמות בתקציב".
לא שיניתם את הרכב תיק ההשקעות שלכם מאז פרוץ המלחמה?
"לא ממש. אנחנו עם עין פקוחה על הנזילות וכאמור יכול להיות גרוע יותר בטווח הקצר. יש לנו בעיקר חשיפה לנדל"ן מניב ותשתיות. אנחנו מנהלים מעקב עליהם ולא רואים כרגע פגיעה משמעותית".
באילו סקטורים אתם מחפשים את ההזדמנויות?
"התחלנו לקנות כבר בסוף השבוע הראשון. הסקטורים המעניינים מבחינתנו הם הקמעונאות, התקשורת והבנקים, וגם תעשיית הנשק שיכולה עוד להתקדם. המחירים מגלמים חדשות שליליות. אנחנו יודעים שלא נתפוס את המחירים הכי נמוכים, אבל גם אם יירד עוד בטווח הקצר, אלו רמות שנכון להגדיל חשיפה לגוף גדול שמשקיע לטווח ארוך".
אירוע משמעותי נוסף שצפוי השבוע הוא החלטת בנק ישראל בנוגע לריבית במשק. בתחילה סברו בשוק, כי לאור המצב בנק ישראל יבצע הפחתת ריבית, אולם בבנק ישראל רמזו כי לא ימהרו כל כך לבצע הפחתה, ככל הנראה בשל היחלשות השקל. לדברי מגדלי, הריבית פחות קריטית להתאוששות המשק, לעומת הסיוע של הממשלה.
"הסיוע של המדינה לצמיחה הרבה יותר משמעותי מאשר הורדת ריבית של 0.5%. המדינה צריכה להחליף דיסקט, לנהל את האירוע טוב יותר מכפי שהיה עד עכשיו ולהפנות את המשאבים לצמיחה. העלייה הצפויה בהיקף הגירעון מטרידה, אבל אם הכספים הללו ילכו לתמיכה בצמיחה, אפשר לעבור את זה טוב. לעומת זאת, אם המשאבים יגיעו למקומות שהלכו עד עכשיו — זה ישתקף בשוק בצורה שלילית מאוד והפגיעה בנכסים המקומיים תהיה הרבה יותר משמעותית", אמר.