הדולר מזנק מול המטבע המקומי ונסחר תמורת 3.67 שקלים
הדולר מזנק מול המטבע המקומי ונסחר תמורת 3.67 שקלים
הדולר קופץ ב-1% מול השקל, היורו מתחזק בשיעור דומה, לסביבת 4.02 שקלים; ברקע - ההודעה על דחיית הדיון בהצעת החוק שתעניק לאוצר השפעה על הריבית בבנקים, בהמשך למכתב החריף של הנגיד לרה"מ בעניין; נתוני אינפלציה מפתיעים באוסטרליה מצמצמים את הסיכוי להעלאת ריבית נוספת
לאחר דחיית הדיון בחקיקה מעוררת המחלוקת על מעורבות הממשלה בריבית הבנקים: הדולר רושם עלייה של 1% מול המטבע המקומי, ל-3.67 שקלים. היורו מטפס בשיעור דומה, ונסחר בסביבת 4.02 שקלים.
בשווקים הגלובאליים בולטת הנסיגה בדולר האוסטרלי, בעקבות נתוני אינפלציה מפתיעים לטובה שמצמצמים את הסיכוי להעלאת ריבית נוספת של הבנק המרכזי, לכל הפחות בישיבתו הקרוב. הדולר האוסטרלי נחלש בכ-0.7% ל-0.66 דולר ארה"ב.
מדד המחירים לצרכן באוסטרליה עלה בחודש מאי ב-5.6% בקצב שנתי, השיעור הנמוך מזה 13 חודשים. זאת לאחר עלייה של 6.8% במאי ובשעה שהתחזיות היו לעלייה חזקה יותר של 6.1%.
הנגיד אמיר ירון שלח אתמול מכתב חריג לראש הממשלה בנימין נתניהו, שבו הוא תוקף את הצעת החוק שמעניקה לשר האוצר את האפשרות להשפיע על הריבית בבנקים. לפי ההצעה, הנגיד יקבע באישור שר האוצר את הריבית המינימלית שישלמו הבנקים בפקדונות הציבור. בעקבות המכתב, הקואליציה החליטה לדחות את ההצבעה על הצעת החוק.
המכתב נשלח לאחר שהשבוע אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת החוק. ירון מבקש מנתניהו שיתערב באופן מיידי ויסיר את ההצעה לאלתר מסדר היום. הנגיד מגדיר את ההצעה כחציית קו אדום, ומתריע מפני השלכותיה שעלולות להגיע עד להשפעה על הדירוג של מדינת ישראל.
"אני מתנגד נחרצות להתערבות בתמחור המוצרים הבנקאיים ולקביעת מחיר אחיד", כותב ירון. "קביעת מחיר פוגעת בפעילותם של מנגנוני השוק, גורמת לכלל השחקנים להתכנס סביב המחיר שנקבע ובכך מדכאת תחרות והתייעלות. היא מעוררת קשיים משמעותיים בכל הנוגע לחישוב המחיר, והיא נתפסת בעולם כמהלך שלילי שלא הולם כלכלות מתקדמות במדינות מפותחות".
ירון מכנה את הצעת החוק הזו כהתערבות בוטה, שלדבריו עלולה להשפיע לא רק על גופים פיננסים בינלאומיים הפועלים בישראל, אלא גם על גופים עסקיים בינלאומיים בתחומי הכלכלה. "מיקוד הדיון בצעד בודד בתחום העו"ש, ודאי כאשר הוא מבוצע תוך התערבות בתמחור, אינו אופטימלי עבור הלקוחות".
לשקל לא מסייעת גם החלטת הממשלה לחדש את חקיקת ההפיכה המשפטית והמחאה הגוברת נגד צעדיה - בין היתר לאחר מעצר פעיל המחאה שלשום. במקביל, זמן קצר אחרי שצה"ל הבהיר שיפעל משמעתית נגד אנשי מילואים שלא יתייצבו כמחאה על קידום חד-צדדי של חוקי המהפכה המשפטית, פרסמה אתמול קבוצה של "מאות לוחמי יחידה מבצעית בחיל האוויר" הודעה שלפיה לא יתנדבו יותר לשירות אם החקיקה תימשך. מדובר במעששה בקבוצה של כ-230 אנשים מיחידת שלדג, שמתוכה כ-150 במילואים.