השקעות כושלות וריביות שיא צפויות להעיב על רווחי מגדלור
השקעות כושלות וריביות שיא צפויות להעיב על רווחי מגדלור
במחצית הראשונה של 2022 מגדלור הציגה זינוק בהכנסות וברווח הנקי, אולם מאז רשמה כמה השקעות לא מוצלחות: הלוואה של 42 מיליון לחברת TCM שהפכה לחדלת פירעון והלוואה של 14 מיליון שקל לפרויקט נדל"ן של HAP במנהטן שנתקע
חברת מגדלור הגיעה לשוק ההון בסערה. חברת ההשקעות למוצרים אלטרנטיביים גייסה 63 מיליון שקל בדצמבר 2021 לפי שווי של רבע מיליארד שקל לפני הכסף, ובתוך שבוע טיפסה ביותר מ־33% והגיעה לשווי של יותר מ־400 מיליון שקל. אולם העליות לא שרדו לאורך זמן. בשנה האחרונה מניית מגדלור, בשליטתם של אסף בנאי ושלומי אלבר (40%), צללה ב־78% והיא נסחרת כעת לפי שווי של 85 מיליון שקל בלבד.
מגדלור, בניהולו של רן צדיקריו, מגייסת הון ממשקיעים פרטיים ומהציבור ומבצעת השקעות אלטרנטיביות בקרנות השקעה בתחום האשראי והנדל"ן. בכירים במגדלור מעריכים כי עליית הריבית החדה בארה"ב ובאירופה, שבהן פועלת החברה, וגם בישראל, יקשו עליה לשמור על אותה רמת רווחיות וקצב צמיחה כפי שהציגה בשנים האחרונות.
לקראת סוף 2022 ניסתה מגדלור לאגד משקיעים לקרן השקעה בנדל"ן בברוקלין. ההשקעה המינימלית היתה 100 אלף דולר אולם החברה לא הצליחה לאסוף מספיק הון משקיעים. לבסוף ההשקעה יצאה לפועל רק לאחר שמגדלור מימנה חלק מההשקעה מהונה.
נוסף לקשיים בביקוש העתידי למוצרי מגדלור, החברה מתמודדת עם מספר אתגרים גם בעת הנוכחית. ל"כלכליסט" נודע כי אחת מקרנות האשראי של החברה העמידה הון לחברת היזמות HAP Investments שהוקמה על ידי ערן פולק, אמיר חסיד וניר אמזל.
מגדלור השקיעה בפרויקט HAP 7 בצפון מנהטן שנתקע בשלב ב' בשל אי עמידה בעלויות הבנייה ודרישה של הבנקים המלווים להזרים הון נוסף. כיום בנויות בפרויקט 60 דירות מתוך 120. מגדלור העבירה 14 מיליון שקל מכספי המשקיעים שלה למיזם, לאחר בקשת הבנק להשלים את ההון, אולם ההון לא הספיק והפרויקט תקוע.
מעבר לכך, קרן האשראי של מגדלור מתמודדת בשנה האחרונה עם הלוואה בעייתית שניתנה ל־TCM. חברת TCM הציעה השקעות בחנויות מקוונות באמזון ובאתרים אחרים לצד השקעה בנכסים דיגיטליים נוספים. החברה, בהובלת גבי ושני בר, נטלה באוגוסט 2021 הלוואת ענק בהיקף של יותר מ־42 מיליון שקל על מנת לכסות חובות עבר.
את ההלוואה סיפקה קרן האשראי של מגדלור אולם תוך פחות משמונה חודשים TCM הפכה לחדלת פירעון ובאפריל 2022 עצרה את תשלומי הריבית למגדלור. בינתיים בני הזוג בר עברו לארה"ב ומגדלור מתנהלת נגדם בבית המשפט בניסיון לשקם את העסק ולמכור אותו. אולם בכירים במגדלור, בדומה למלווים אחרים של הזוג, מטילים ספק בסיכוי להציל אחוזים מסוימים מתוך ההלוואה המקורית. ההפסדים מאותה הלוואה וכן מההשקעה במיזם של HAP אמורים לבוא לידי ביטוי בתוצאות הכספיות של מגדלור למחצית השנייה של 2022.
מנכ"ל קרן ההשקעות של מגדלור, מעוז פרנקו, אמר ל"כלכליסט" בנוגע להשקעה ב־TCM: "אתה לא מקים קרן אשראי ומניח שאין סיכון. כל קרן משקיעה במספר השקעות ובצורה מפוזרת. מדובר בהשקעות ששיעורן מסך כלל ההשקעות של מגדלור הוא נמוך. לכן, ההפסדים שינבעו מהן אינם מעידים באופן ברור על הפסדים של המשקיעים, אלא יקוצצו מהרווח. ההלוואה שניתנה ל־TCM מהווה 11% מהקרן, והריבית הממוצעת של הקרן היא 11%. לכן ההפסד בהלוואה זו יכול לפגוע בעיקר בתשואת הקרן אך לא להפוך אותה להפסדית באופן כולל".
לדברי בכיר בענף ההשקעות הלא סחירות, מגדלור נקלעה לתוך הסחרחורת של HAP שלא ברצונה. "HAP היא צלקת של כל הענף. היא יצאה בתשקיף ציבורי לגייס כספים ב־2018 ולמעשה חלקה עם מגדלור לקוחות רבים. על כן מגדלור מנסה לסייע ללקוחות גם מול יזמי HAP (מבדיקת "כלכליסט" עלה כי למגדלור כקרן השקעה אין חשיפה לפרויקט פרט להלוואה שניתנה למיזם, א"ע). זאת מאחר שאם הם יפסידו כולם יפסידו. לקוח שהפסיד בעסקה הזו, אנחנו לא נוכל להשקיע איתו בהמשך".
לדבריו, המשקיעים יכולים ללמוד לקח מעסקת HAP. "המשקיעים הפרטיים של HAP השקיעו דרך עסקה מלווה בתשקיף שאמור לתת גילוי מלא, ודווקא הם סובלים".
למגדלור שתי קרנות ציבוריות ו־45 קרנות פרטיות. במחצית הראשונה של 2022 רשמה מגדלור רווח נקי של 3.7 מיליון שקל לעומת 1.25 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2021. הכנסותיה במחצית הראשונה של 2022 הסתכמו ב־22.6 מיליון שקל, לעומת 13.8 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2021. ההון העצמי של החברה מסתכם ב־61 מיליון שקל. לחברה יש מדיניות דיבידנדים של חלוקת 50% מהרווחים.
ממגדלור נמסר בנוגע לשתי ההלוואות שכשלו כי: "מגדלור מחזיקה בביטחונות בכירים חזקים בשתי ההלוואות ועל כן תוכל להקטין לכל הפחות את ההפסד".
בנוגע לפרויקט ברוקלין והצורך של החברה להשתתף בגיוס ההון: "פרויקט ברוקלין המוצג בכתבה הוא פרויקט מצוין, שהחברה לא הסכימה לוותר על הכניסה אליו".