קארל אייקן: "וול סטריט בדרך להתנגש בקיר"
קארל אייקן: "וול סטריט בדרך להתנגש בקיר"
לדברי המיליארדר, הדפסת הכסף מצד הממשל והפד לצד האינפלציה הגוברת תוביל בסופו של דבר למשבר בשוקי המניות בארצות הברית; "רואים עליות מחירים בכל מקום, ואני לא יודע איך השוק יכול להתמודד"
ארצות הברית שפכה טריליוני דולרים על המשק בשל משבר הקורונה, ובוול סטריט ישלמו על זה מחיר כבד, כך לפי המיליארדר קארל אייקן.
"בטווח הארוך אנחנו בהחלט נתנגש בקיר", אמר איש העסקים היהודי-אמריקאי בן ה-85 בריאיון לתוכנית טלוויזיה ב-CNBC. "אני באמת מאמין שהמשבר יגיע בגלל הדפסת הכסף המסיבית והאינפלציה הגוברת. אם תסתכלו סביב – רואים עליות מחירים בכל מקום, ואני לא יודע איך ניתן להתמודד עם זה בטווח הארוך".
הבנק האמריקאי המרכזי (הפד) הוציא סכום של 3 טריליון דולר עד כה בתקופת הקורונה, והממשל, באישור הקונגרס, הוציא סכום של 5 טריליון דולר.
אייקן לא ציין מתי יגיע המשבר, אך הוא נחרץ בדעתו כי השווקים ישלמו בעתיד את המחיר על הבזבוז הפדרלי.
הכספים שנשפכו על השוק, בין היתר בסיוע לחברות התעופה ורכישת אג"ח קונצרני בכל חודש בסכום של 120 מיליארד דולר, איפשרו לוול סטריט להתאושש מהמשבר בתחילת המגפה, ולהגיע לשיאים חדשים. מדד S&P 500 זינק מתחילת השנה ב-19%.
הסיוע הכספי הפדרלי תרם באופן חלקי ללחץ האינפלציוני, בנוסף לבעיות בשרשרת האספקה העולמית לצד העלייה בביקושים. מדד הליבה של הצריכה הפרטית (לא כולל מוצרי מזון ואנרגיה שאף הם עלו), אינדיקטור משמעותי עבור הפד, רשם באוגוסט זינוק של 3.6% לעומת אוגוסט 2020 - שיא של 30 שנה.
אייקן הוא מייסד ובעלים של הקונצרן הרב-תחומי Icahn Enterprises, שבאמצעותו הוא שולט בתאגידים רבים. הוא אף שימש זמן קצר כיועץ כלכלי מיוחד לנשיא הקודם דונלד טראמפ בתחילת כהונתו.
מי נהנה יותר מכולם מהסיוע הפדרלי שהקפיץ את וול סטריט
העשירון העליון בארצות הברית התחזק בקורונה עם שיא אחזקות בוול סטריט: 10% מהאמריקאים שמוגדרים כבעלי הממון הגדולים במדינה הם בעלי 89% מהמניות בבורסות בניו יורק.
שווי האחזקות של ה-1% העליון עומד על 6.5 טריליון דולר, כך לפי מידע שפרסם הבנק האמריקאי המרכזי. הם מחזיקים בשיא של 32% ממניות השוק. כמעט 70% מהעלייה באחזקות שלהם נובעים מהזינוק בשוק בתקופת המגפה. מדובר בעלייה חדה של 43% בשוק המניות אצל ה-10% העשירים מאז ינואר 2020 (למרות הנפילה באביב של אותה שנה, בשיא המגפה).
שאר המחזיקים, 90% מבעלי המניות, תופסים נפח אחזקות של 1.2 טריליון דולר, 11% מהמניות הנסחרות, ירידה של 1% לעומת התקופה שקדמה למגפה. הם נהנו מעלייה קטנה יותר מאשר העשירון העליון, אך בכל זאת רשמו עלייה מרשימה של 33% באחזקות מתחילת המגפה.