סגור

במעמקי מכרה הקריפטו
איך מטבעות קומיים חסרי ערך מצליחים לפתות משקיעים

בניגוד למטבעות קריפטוגרפיים שמנסים לשרת מטרה אמיתית, מטבעות "המם" נוצרו רק כדי לסחור בהם אבל הם כבר מגלגלים עשרות מיליארדי דולרים ואפילו יש עסקים שמכבדים אותם. ועם ההצלחה מגיעים גם הנוכלים והרמאים. כתבה 13 בסדרה

הנה הגענו לנושא שמפלג אפילו את הגרעין הקשה של קהילת הביטקוין – מטבעות מם. בניגוד למטבעות קריפטוגרפיים שמנסים לשרת מטרה בעולם האמיתי, Meme coins או Shit coins – תלוי באיזה צד של הוויכוח אתם נמצאים – לא מנסים לעשות דבר. הם לא משמשים להצטרפות ל־DAO, להמרה או לביצוע רכישות בתוך מערכת אקולוגית מסוימת, והם כולם זהים לחלוטין, אז אפילו לא מעניקים תחושה של בלעדיות למחזיק בהם כמו ב־NFT. הם קיימים רק כדי לסחור בהם. הם נוצרים בהשראת תרבות האינטרנט, תמונה או רעיון אחר פופולרי, ועל אף חוסר התכלית שלהם הם מצליחים להשיג שווי כלכלי, בדרך כלל כמה שברירי סנט למטבע. היצע המטבעות הללו הוא בלתי מוגבל ומחירם נוטה לתנודתיות קיצונית בפרקי זמן קצרים. לעתים מטבע מם יציע שימושיות מסוימת, אז הוא יכונה Utility meme coin.

2 צפייה בגלריה
מטבע פלוקי אינו
מטבע פלוקי אינו
מטבע פלוקי אינו
(צילום: שאטרסטוק)
קחו למשל את "פלוקי אינו", מטבע מם שנועד לשמש "אמצעי חליפין בתוך האקו־סיסטם" של פלוקי. המטבע נוצר בהשראת אילון מאסק, שהחליט בתחילת אוקטובר האחרון להכניס לביתו גור כלבים מסוג שיבה אינו, שלו קרא פלוקי. מאסק, שאינו זר להטרלות, לא בחר במקרה בסוג כלב זה. חודשים לפני כן הוא קידם מטבע מם בשם דוג'קוין שמבוסס על מם אינטרנטי מ־2013 של תמונת כלב מסוג שיבה אינו. הדוג'קוין עצמו נוצר כבדיחה על ידי שני מהנדסי תוכנה, בילי מרקוס וג'קסון פאלמר, שחשבו שיהיה מצחיק לשלב בין שני הנושאים המדוברים והמטופשים באותה התקופה: ביטקוין ואותו מם. אימוץ הגור פלוקי נתפס אצל רבים כעוד דרך הומוריסטית של היזם חובב הקריפטו לקדם את המטבע המטופש. כך בדיחה על תרבות האינטרנט (דוג') הפכה לתרבות אינטרנט סחיר (דוג'קוין), וממנה למכשיר פיננסי חסר ערך (פלוקי). חדשנות פיננסית בשיאה.
להוציא החוויה הבידורית, אין לפלוקי או דוג'קוין כל ערך. תכליתם היא לשמש כלי הימור טהור. הם לא מסוגלים לשמש אמצעי חליפין, להקנות זכויות בארגון מבוזר, לתמוך בקהילה עם מטרות משותפות, לבזר את המערכת הפיננסית, או לאתגר את המוסדות. זו אינה ביקורת, אלא זה מה שמפתחי המטבע עצמם אומרים. "חשבנו שזו בדיחה שפשוט תמות מעצמה", אמר אחד ממפתחי הדוג'קוין. ואילו מפתחי פלוקי מציינים בנייר הלבן כי: "הוא אינו, והוא לא נועד להיות, אמצעי חליפין המקובל על הציבור כתשלום עבור סחורות, שירותים או סילוק חוב".

תשואות אסטרונומיות

היום יש יותר מ־200 מטבעות מם במסחר, וישנם עוד רבים שכבר נחשבים מטבעות מתים. מטבעות אלו נראים פעמים רבות כמו בדיחה פנימית, כמו KimJungMoon; לפעמים השם ניתן כדי למנף הון תרבותי של אדם אחר כמו Coinye, שהטבעתו נפסקה אחרי שקנייה ווסט שלח את עורכי דינו ואיים בתביעה נגד יוצרי המטבע; לפעמים השם מרמז על חוסר התכלית כמו Useless Ethereum Token; לפעמים מנפיקים מטבעות בשם שנשמע כמו שם של מטבע מם אחר, כדי לרכוב על אותה הצלחה. זו הסיבה שיש היום פלוקי, אבל גם ליל פלוקי, בייבי מון פלוקי, פלוקי מאסק ופלוקימוני, והרשימה עוד ארוכה.
מטבעות אלו הם הימור מסוכן במיוחד משום שהם, כמו הרעיון עצמו של מם, הופכים ויראליים באותה מהירות שהם נעלמים לתהום הנשייה. למה בכל זאת להתפתות? ובכן, כל דבר במערכת שסביב מטבעות אלו נועד לפתות משתמשים לשתף פעולה. כל אדם עם ידע טכני מסוים ומספיק נחישות יכול ליצור לעצמו מטבע קריפטו חדש.
הטבעת מטבעות אלו היא כמעט חסרת גבולות, בשונה לחלוטין ממטבעות קריפטו "רציניים" יותר, שההיצע שלהם מוגבל או שיש מנגנון מסוים אוטומטי שמשמיד מטבעות כדי לרסן את ההיצע. מנפיקי מטבעות מם משחררים על גבי הבלוקצ'יין מיליארדי מטבעות, במטרה מכוונת להציף את השוק במטבעות זבל במחיר רצפה, ממש בדומה למה שמכונה בשוק ההון "מניות אגורה". מחיר נמוך זה יכול היה להיות גורם חיובי, מעין דרך פשוטה ולא מסוכנת להשתתף בשוק עבור אנשים שמפחדים מהטכנולוגיה, מהממשק ומהאפשרות להפסיד כסף רב בשוק תנודתי. וזה באמת כך עבור אחדים. עבור אחרים המחיר הזעום הופך גורם משיכה להשקעה: ההפסד יכול להיות שולי, אבל ההזדמנות לרווח משוגעת. כך, למשל, יסבירו שמי שהשקיע רק דולר אחד במטבע שיבה אינו לפני שנה כשהיה שווה 0.00000007 דולר, היה יכול להרוויח היום 30,000% שכן שהמטבע נסחר במחיר של 0.0000265 דולר. איזה פספוס, יכולת להיות קג'יליונר. כמובן שהסיפור לא כל כך פשוט. לא רק שאי אפשר לתזמן שוק, שום שוק, זה חסר תכלית במיוחד בשוק שקשה להבחין בו בין בדיחה לתרמית.

השימושיות צמחה מהפרודיה

כדי שמטבע מם יהיה בעל ערך רלבנטי, צריך שיהיו מספיק אנשים שיסחרו בו. כדי לעשות זאת רמאים נוהגים להשתמש בכל התרמיות המקובלות של "מניות אגורה". כמו למשל לייצר מצג שווא של עניין סביב מטבע חדש בקבוצות דיסקורד, רדיט ופלטפורמות פופולריות אחרות בתרמית שמכונה Pump & Dump. פעילים אלה, שייראו אנונימיים ואקראיים לחלוטין, ישתפו את המטבע, יספרו ששמעו כי מדובר על ההייפ הבא, והדרך הקלה ביותר להתעשר. אבל בעצם הם פועלים בתיאום במטרה לעלות את מחיר המטבע, רק כדי לברוח במהירות עם הרווחים. בזמן שמשקיעים מנסים לברור בין אמת ושקר, בין הייפ אמיתי או מלאכותי, מנפיקי מטבעות מם ממשיכים לנסות את מזלם להרוויח כסף משום דבר, מונעים כל הזמן מהידיעה שמהעבר השני ישנם משקיעים שגם הם מחפשים להרוויח כסף משום דבר.
נחזור לדוג'קוין, המטבע חסר התכלית שאפילו ממציאיו דמיינו אותו מת. היום הוא מטבע מם הגדול מכולם עם שווי שוק של 15 מיליארד דולר, המטבע ה־13 בגודלו בשוק הקריפטו. ישנם עסקים כמו גיימסטופ ורשת בתי הקולנוע AMC שאפילו מקבלים את המטבע הזה כאמצעי תשלום. השימושיות נולדה מן הריק. קשה לחשוב על אנלוגיה מוצלחת יותר לקפיטליזם של המאה ה־21 שבו שולטת רטוריקה של יזמות תוך מאמץ מוגבר לטשטש בין הממשי לווירטואלי.
המציאות של המטבעות האלו היא פרודית, אך מן הפרודיה פתאום צמחה לה השימושיות. זוהי מערכת כלכלית בלי קשר למציאות האובייקטיבית, אלא רק עם הייצוגים שלה. לא רע ליום עבודה.