בלעדימניית גילת צנחה ופימי התפשרה עם הפניקס על מחיר האופציה
בלעדי
מניית גילת צנחה ופימי התפשרה עם הפניקס על מחיר האופציה
הקרן שבהנהלת ישי דוידי מכרה עוד חלק מיתרת מניותיה לחברת הפניקס תמורת 16 מיליון דולר, אחרי שמחיר המניה צנח ב־40% מתחילת השנה. בעסקה המקורית שנחתמה במרץ דובר על תמורה כוללת של 70 מיליון דולר, והיא נחתכה עכשיו ל־50 מיליון דולר
קרן פימי מכרה מחצית מיתרת אחזקותיה בגילת רשתות לוויין להפניקס . זוהי עסקת המשך לעסקה שנחתמה במרץ ובה רכשה הפניקס כ־7% ממניות גילת מידי פימי עם אופציה לרכישת את יתרת מניות גילת (9.8%) מידי הקרן, תמורת 34 מיליון דולר - בעסקה של 70 מיליון דולר. פימי נשארה עם 4.9% מגילת שאותם תממש כנראה בקרוב ותהפוך לאקזיט ה־67 של קרן פימי מאז הקמתה.
עם פרסום העסקה במרץ, היה ברור שפימי תיפרד מהאחזקה הוותיקה בגילת, שאליה נכנסה בסוף 2012, עת רכשה את המניות מידי קרן יורק, והמשיכה להגדיל אותה בשוק. האופציה שקיבלה הפניקס היתה במחיר של 8.6 דולר למניה, אבל במחיר המניה הנוכחי של גילת רשתות לוויין - קצת מעל 5 דולר - מימוש האופציה הפך ללא כדאי מבחינת הפניקס.
בין הפניקס לפימי חודש המו"מ על הפחתת מחיר המניה, והצדדים סגרו על מחיר של 5.8 דולר למניה עבור מחצית מיתרת המניות של פימי. כך שהפניקס עלתה לאחר הרכישה לאחזקה של 12% תמורת 16 מיליון דולר נוספים. ככל הנראה השתיים גם הסדירו את השלמת מכירת ה־4.9% בהמשך. פימי נאלצה לספוג ירידה של 30% במחיר האופציה, ובמקום 70 מיליון דולר כלל המניות נמכרו להפניקס ב־50 מיליון דולר.
גילת, בניהולו של עדי צפדיה, מספקת פתרונות ושירותים בתחום התקשורת הלוויינית, והיא נסחרת בנאסד"ק ובתל אביב לפי שווי שוק של 290 מיליון דולר אחרי שאיבדה 40% משוויה מתחילת השנה. קרן פימי נכנסה לראשונה להשקעה בחברה ב־2012 והגדילה את חלקה בחברה בהמשך. כלומר, הפשרה שאליה הגיעה פימי מול הפניקס מהווה הפחתה נמוכה יותר ביחס לירידה במניה של גילת מתחילת השנה. פימי השקיעה ברכישת מניות גילת סכום מצטבר של 81.3 מיליון דולר, ולאורך השנים קיבלה דיבידנדים בהיקף כולל של 20.3 מיליון דולר. בהנחה שיתרת ה־4.9% יימכרו במחירים הנוכחיים בשוק, הרי המניות ימומשו תמורת כ־200 מיליון דולר בסך הכל, לאחר שמכרה מניות ב־2021-2020 תמורת 125 מיליון דולר.
בין היתר, הקרן, בניהולו של ישי דוידי, ניצלה את ההתלהבות סביב החלטתה של קת'רין ווד - מנהלת קרן ההשקעות "ארק" - להשקיע במניות בתחום הלוויין והתקשורת הלוויינית, שהוגדרו על ידה כטכנולוגיה משבשת ובעלת פוטנציאל צמיחה רב. פימי מכרה בפברואר 2021 מניות גילת בתמורה ל־59 מיליון דולר ובמחיר של 15 דולר למניה, כלומר גבוה בכ־150% ממחיר המימוש הנוכחי. פימי מכרה עתה את חבילת המניות הנוספת במחיר נמוך מהמחיר באופציה שהעניקה לפניקס, אבל עדיין במחיר הגבוה ממחיר השוק. הפניקס שרכשה מניות במחיר של 8 דולר למניה במרץ, רושמת הפסד על הנייר בגין האחזקה וממצעת בעסקה את מחיר הרכישה.
בסיכום, ההשקעה של קרן פימי בגילת רשתות לוויין הניבה לה רווח של 137.3 מיליון דולר ותשואה של 168%. פימי רכשה את המניות במחיר ממוצע של 4.3 דולר למניה ומכרה מניות גם במחירים של 15-10 דולר בשנים הטובות של גילת.
גילת היתה אמורה להימכר בתחילת 2020 לקומטק מארה"ב תמורת 577 מיליון דולר, מה שהיה מסדר לפימי אקזיט אף יותר מרשים. אבל העסקה בוטלה לבסוף על רקע משבר הקורונה וקומטק ניסתה להיחלץ מהעסקה בטענה של "השפעה שלילית מהותית" על עסקי גילת. גילת טענה שמדובר בתירוץ. לבסוף הוסכם על ביטול העסקה וקומטק שילמה לגילת פיצוי של 70 מיליון דולר, שאותם חילקה גילת כדיבידנד.
פימי ביצעה מהלך של השבחה בגילת שכלל את החלפת ההנהלה בראשות האחים לוינברג, גיבוש ומימוש אסטרטגיה חדשה שכללה לדברי הקרן השקעות של מאות מיליוני דולרים במחקר ופיתוח, פיתוח שווקים חדשים והתמקדות בתחומים חדשים של תקשורת לוויינית - כלומר הכל חוץ מבעלות על הלוויינים עצמם. בקופת גילת מזומנים של 80 מיליון דולר, והיא מחזיקה בנדל"ן המוערך ב־100 מיליון דולר נוספים. לפי הערכות, גילת צפויה לסיים את השנה ב־EBITDA של 24-22 מיליון דולר.
הפניקס, כך נראה בעקבות המימוש החלקי של האופציה, מאמינה בצעדים שננקטו בגילת וביכולתם להשביח את ערכה של החברה בשנים הקרובות. מעניין יהיה לראות כיצד גילת תמשיך להתנהל גם לאחר שפימי לא תהיה מעורבת בחברה. ביום שישי דווח כי קרן אדוונט רכשה בעסקת ענק בתחום הלוויינים את חברת מקסר (MAXAR) תמורת 6.4 מיליארד דולר, כולל חוב. אדוונט שילמה מחיר של 53 דולר למניה לעומת 23.1 דולר למניה מחיר השוק, כלומר יותר מכפול על שווי השוק. זאת לאחר שמניית החברה עלתה בכ־30% מתחילת השנה.