הבנק המרכזי בארה"ב מכביד על הדולר - נחתך ב-1% מול השקל
הבנק המרכזי בארה"ב מכביד על הדולר - נחתך ב-1% מול השקל
המטבע האמריקאי נסחר תמורת 3.419 שקלים, כשהפרוטוקולים של הפד מצביעים על האטה צפויה בהחלטות הריבית הבאות; רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות בזווית נוספת: "כשהשוק האמריקאי עולה, יש נטייה לשקל להתחזק, כי מוסדיים ממירים דולרים לשקלים"
הדולר נחלש מול השקל וגם בעולם בעקבות פרסום הפרוטוקולים של הבנק המרכזי בארה"ב, לפיו רוב הבכירים בפד חושבים כי בקרוב יש להאט את קצב העלאות הריבית במשק. בתחילת החודש החליט הבנק להקפיץ את הריבית ב-0.75% בפעם הריבית ברצף במטרה לקרר את האינפלציה (שאכן מתקררת), ובפגישה הבאה באמצע החודש הבא צפוי הבנק להעלות את הריבית בחצי אחוז.
שוקי המניות מגיבים בעליות, כשתשואת אג"ח ארה"ב בנסיגה, כשהצפי של המשקיעים הוא לריבית נמוכה יותר. הדולר נחלש מול השקל ב-1% ונסחר תמורת 3.419 שקלים. המטבעות המובילים בעולם אף הם מתחזקים אל מול מקבילם האמריקאי – היורו מטפס ב-0.2% ל-1.04 דולרים, הפאונד מתחזק ב-0.3% ל-1.20 דולרים.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות: "התחזקות השקל מול הדולר נובעת משילוב של גורם מקומי וגורם חיצוני. בחו"ל, אין ספק שהפרוטוקולים של הפד נתנו רוח גבית לציפיות שעולות לאחרונה להאטת קצב העלאת הריבית בארצות הברית. צריך לזכור כי עוד לפני פרסומם דוברים שונים של הפד כבר החלו להכשיר את דעת הקהל, והיחלשות הדולר כבר החלה בשבועות האחרונים. הדולר נחלש מול מטבעות בעולם, כולל האירו, ובכלל זה מול השקל.
"לכך יש להוסיף את הקשר בין התנהגות השקל לבין שוק המניות בארה"ב. כשהשוק האמריקאי עולה, יש נטייה לשקל להתחזק, כי גופים מוסדיים צריכים להתאים את החשיפות שלהם (שגדלו) ולכן ממירים דולרים לשקלים. בגלל הקשר הזה התנודתיות הגבוהה של שוקי המניות בארה"ב מתורגמת לתנודתיות דומה של שוק המט"ח בישראל.
"במישור המקומי, דבריו של הנגיד ירון בדבר האפשרות שריבית בנק ישראל תהייה גבוהה יותר בסוף התהליך מאשר התחזית הקודמת שלו, כמובן פועלים לחיזוק השקל עצמו כלפי הדולר. היות והצפי לנובמבר הוא לעוד עלייה בקצב השנתי של האינפלציה – הדברים האלה מהדהדים יותר.
"משום שכל ההשפעות פועלות כעת יחדיו ובאותו כיוון – התחזקות השקל מהירה וחדה יותר. במבט כללי יותר, צריך לזכור כי המשק הישראלי רושם צמיחה חזקה יותר ממדינות רבות בחו"ל, וכמו כן אצלנו הסביבה הפיסקאלית הרבה יותר איתנה. שתי תכונות אלו מספקות לשקל תמיכה אסטרטגית לטווח הבינוני-ארוך, מעבר לתנודתיות של הטווח הקצר. מצד שני, יש חשיבות רבה לשאלת הקמת הממשלה והעברה מהירה של תקציב מדינה חדש, רב שנתי עם תוואי גירעון פוחת. אם זה לא יקרה – הכיוון ישתנה והלחץ יהיה לפיחות השקל".