בלעדיקרן טנא מוכרת את מעבדות שרון פרסונל קייר ביותר מחצי מיליארד שקל
בלעדי
קרן טנא מוכרת את מעבדות שרון פרסונל קייר ביותר מחצי מיליארד שקל
קרן הפרייבט אקוויטי מוכרת לתאגיד ההודי אטרניס את הפעילות המרכזית של החברה שאותה רכשה ב־2017. התמורה המוערכת: 150 מיליון דולר. מדובר על שווי גבוה מזה שבו נרכשה החברה כולה - 70 מיליון דולר. יתרת הפעילות תימכר בחודשים הקרובים
שבע שנים אחרי שרכשה את השליטה בחברת הכימיקלים מעבדות שרון, קרן הפרייבט אקוויטי הישראלית טנא מבצעת אקזיט ונפרדת ממנה. לכלכליסט נודע כי טנא, יחד עם משפחת המייסדים זומפרלד, מוכרת את הפעילות המרכזית של החברה בתחום הקוסמטיקה, שמרוכזת בחברת שרון פרסונל קייר (Sharon Personal Care), לתאגיד ההודי אטרניס (Eternis). סכום העסקה לא נמסר, אולם לפי גורמים המקורבים לעסקה, מדובר בה על כ־150 מיליון דולר (540 מיליון שקל).
מדובר על שווי גבוה ביותר מפי 2 מזה שלפיו טנא רכשה את השליטה ב־2017 בחברה כולה. טנא, שמנוהלת על ידי אריאל הלפרין, שילמה באותה שנה 40 מיליון דולר תמורת 60% ממניות מעבדות שרון, וזאת לפי שווי חברה של 70 מיליון דולר. החברה, שפועלת בתחום של ייצור כימיקלים וחומרים משמרים טבעיים לתעשיות הקוסמטיקה והמזון, במטרה להאריך את חיי המדף של המוצרים, הוקמה ב־1977 על ידי דן זומפרלד, שנפטר בינתיים. טנא רכשה את השליטה בעסקה שבוצעה מול היורשים שלו - הדה בורשטיין, הבת של זומרפלד, ובעלה אסף בורשטיין, שמכהן כיו"ר, ואורית זומרפלד. היורשים מכרו לטנא מניות ב־28 מיליון דולר, וטנא הזרימה עוד 12 מיליון דולר לתוך החברה, וזאת בתמורה להקצאת מניות נוספת שהביאה אותה להחזקה של 60%.
האקזיט של היורשים
כעת הקרן ויורשי זומרפלד מוכרים את הפעילות המרכזית של החברה לתאגיד ההודי, כך שהיורשים, שמחזיקים ב־40% מהמניות, יקבלו לידיהם 60 מיליון דולר. בתוספת הסכום שקיבלו מטנא, הם נפרדים מהחברה, או יותר נכון מהפעילות המרכזית שלה, תמורת סכום מצטבר של 88 מיליון דולר.
מעבדות שרון פועלת מאזור התעשייה עד הלום שסמוך לאשדוד, ופעילות המו"פ מרוכזת במרכז הטכנולוגי של החברה ברחובות, והיא מעסיקה 316 עובדים. כאמור, החברה פועלת בשני תחומים. תחום הקוסמטיקה, שהוא התחום המרכזי שלה והפעילות נמצאת בבעלותה המלאה, ותחום המזון, שפעילותו מרוכזת בחברה בשם שרון־פוראטוס, ובה החברה מחזיקה ב־25% בלבד.
מכירות החברה כיום עומדות על כ־80 מיליון דולר בשנה (במונחי 100%), פי 4 מהיקף המכירות ב־2017. כשטנא רכשה את השליטה אז, אלו עמדו על 20 מיליון דולר. רוב המכירות, 90%, הן לחו"ל. החברה מוכרת ללקוחות ב־40 מדינות, בעיקר באמצעות משרדי המכירות שלה בארה"ב, גרמניה, צרפת, ברזיל, קולומביה, מקסיקו, דרום אפריקה, סין, ונצואלה ומלזיה.
לעיקר ההכנסות של מעבדות שרון אחראי תחום הקוסמטיקה, שמכירותיו עומדות על כ־60 מיליון דולר בשנה. בתחום זה מעבדות שרון מייצרת בעיקר חומרים משמרים לתעשיית הקוסמטיקה כדי להאריך את חיי המדף של מוצרי טיפוח שיער, טיפוח עור, מוצרי תינוקות, בשמים ומוצרים נוספים. החברה מייצרת חומר משמר שנדרש כדי שלא יתפתחו בקטריות למיניהן במוצרי הקוסמטיקה השונים.
קרן טנא, שמינתה את השותף־המנהל דבי יפרח להוביל את מעבדות שרון מטעמה, קידמה את המעבר של מעבדות שרון לשימוש בחומרים טבעיים לצורך ייצור המוצרים שלה על חשבון שימוש בחומרים כימיים, וזאת בהתאם למגמות הרווחות בענף שבו החברה פועלת. שרון פרסונל קייר מעסיקה 80 עובדים מתוך 316 העובדים של מעבדות שרון, 33 מהם בישראל. היתר מועסקים בחברה־הבת שפועלת באיטליה, שרון פרסונל קייר SLR, וכן במשרדים השונים בארה"ב ואירופה.
גם לאחר המכירה לתאגיד ההודי, הפיתוח של פעילות הקוסמטיקה צפוי להמשיך לפעול בארץ, וגם הייצור אמור להמשיך להתבצע מישראל, לפחות בשלב הראשון. מכירת החטיבה מלווה במכירת המפעלים של החברה, שממוקמים על קרקע של 40 דונם באזור התעשייה עד הלום.
לא שוקטים על השמרים
במסגרת חטיבת המזון, שפועלת תחת החברה שרון־פוראטוס, מעבדות שרון מייצרת בעיקר משפרי אפייה. המוצרים האלו נמכרים ליצרני מזון ומאפיות, שעושים בהם שימוש כדי להאריך את חיי המדף של לחמים ועוגות. כמו כן, החברה מייצרת תוספי מזון שמיועדים לתעשיות המיצים והביצים. חטיבה זו מייצרת את המותג שמרית, שנולד בחברה תחת השליטה של טנא, שהוא מותג של שמרים טריים. תאגיד פוראטוס (Puratos) הבלגי, שפועל בתחום האפייה, מחזיק ב־75% מהמניות, ובסוף השנה הקרובה, או בתחילת 2025, הוא צפוי לרכוש את יתרת המניות מידי מעבדות שרון, כך שיורשי המייסד של מעבדות שרון וקרן טנא ישלימו את הפרידה מהחברה. ההכנסות של חטיבת המזון כולה עומדות על כ־20 מיליון דולר בשנה.
אטרניס הוא תאגיד שמייצר גם הוא חומרים כימיים שמיועדים לשיפור והארכת חיי מדף של מוצרים שונים, והוא למעשה פועל בתחום דומה לזה של מעבדות שרון. התאגיד, שבשליטת משפחת מיראוולה, הוקם ב־1988, ולפי אתר האינטרנט שלו, מדובר בחברה הגדולה ביותר בהודו בתחום יצוא הכימיקלים הארומטיים, כש־80% מהייצור של החברה מיועדים ליצוא. התאגיד ההודי רוכש את חטיבת הקוסמטיקה של מעבדות שרון, ובפועל את החברה עצמה, על מנת להיכנס לתחום ייצור החומרים המשמרים הטבעיים, שבו הוא לא פעל עד היום.
בעסקה מול אטרניס קרן טנא יוצגה על ידי בנק ההשקעות הבינלאומי ג'פריס, עורכי דין ממשרד EBN (ארדינסט, בן נתן, טולדיאנו) ויועצים מפירמת KPMG.
קרן טנא הוקמה ב־2004 על ידי הלפרין, אייל עטיה, דורי בראון ורן בן אור, במטרה להשקיע בעיקר בחברות מהתעשייה הקיבוצית - תעשייה שהלפרין מכיר היטב כמי שהיה אחראי על ההסדר הכלכלי הגדול שנערך בקיבוצים בשנות השמונים, שבמסגרתו הקיבוצים מכרו נכסים רבים. טנא גייסה עד כה חמש קרנות, האחרונה שבהן, והגדולה ביותר (700 מיליון דולר), באמצע 2022. היקף הגיוסים הכולל של טנא עומד על 1.8 מיליארד דולר.
הקרן מזוהה בעיקר עם שתי השקעות שהניבו לה תשואה של מאות אחוזים: יצרנית הטפטפות נטפים, שהשליטה בה נמכרה למכסיקם ב־2017 לפי שווי של 1.9 מיליארד דולר; ויצרנית משטחי הקוורץ אבן קיסר, שמרוב מניותיה בחברה נפרדה הקרן ב־2013 תמורת 181 מיליון דולר, ובהמשך חזרה לסיבוב השקעה נוסף שלא עלה יפה. תחת הניהול של הקרן בסיבוב השני, השווי של אבן קיסר, שנסחרת גם בנאסד"ק, ירד בצורה דרמטית, בין היתר על רקע תחרות עזה מסין ושורה של תחקירים שחשפו את הנזקים הבריאותיים הנגרמים כתוצאה משימוש במוצריה. כמו כן, הקרן השקיעה גם ביצרנית דודי השמש כרומגן מקיבוץ שער העמקים, וביצרנית יציקות האלומיניום לחלקי מנוע ומערכות היגוי עבור רכב אומן (Omen) מקיבוץ חצור. הקרן היא גם שותפה של תאגיד אדאני ההודי בנמל חיפה וזאת באמצעות השקעה אחרת שלה - חברת גדות כימיקלים.