הנפט זינק, דלק חזרה לשווייה לפני המשבר ורוצה לפרוע חוב
הנפט זינק, דלק חזרה לשווייה לפני המשבר ורוצה לפרוע חוב
תשובה מנצל את חזרת הקבוצה מהשפל שאליו צללה להקטנת החוב למחזיקי האג"ח — פירעון של 388 מיליון שקל מתוך חוב של 4.2 מיליארד שקל כלפיהם
2022 נפתחה ברגל ימין מבחינת יצחק תשובה וקבוצת דלק שבשליטתו (48.6%). מתחילת השנה עלתה מניית החברה ב־37% — העלייה הגבוהה ביותר במדד ת"א־125 — והגיעה לשווי שוק של 6.4 מיליארד שקל.
מדובר בשווי דומה לזה של 1 בינואר 2020, זמן קצר לפני פרוץ משבר הקורונה, שגרם לצניחת מחיר הנפט ושלח את שווי השוק של קבוצת האנרגיה לשפל של 650 מיליון שקל בלבד. שווי זה דומה לזה שעל פיו השתלט תשובה לפני 25 שנה על הקבוצה, שהיתה אז בשליטת משפחת רקנאטי. למעשה, את 2020 סיימה דלק כמניה החבוטה ביותר במדד המייצג של בורסת ת"א.
אולם מאז התאושש מחיר הנפט באופן דרמטי לכ־86 דולר לחבית, ויש מי שחוזים שיגיע בקרוב ל־100 דולר. זאת בשעה שבשיא המשבר הנפט אף נסחר לרגע במחיר שלילי. על רקע זה, ובזכות צעדים רבים שנקטה הקבוצה — כולל גיוסי הון, שדיללו את חלקו של תשובה, ומימושים אגרסיביים של נכסים רבים — התאוששה המניה בצורה משמעותית, והחברה מנצלת זאת להקטנת חובה.
אתמול הציעה החברה, בניהול עידן וולס, למחזיקי האג"ח מסדרות י"ח ול"ט לבצע פירעון מוקדם של כל החוב כלפיהם. היקף הסדרות כיום 177 מיליון שקל ו־144 מיליון שקל בהתאמה, במונחי קרן. לסדרה הראשונה נותרו גם תשלומי ריבית בהיקף של 11 מיליון שקל ולשנייה תשלומים של 6 מיליון שקל, כך שבסך הכל מבקשת קבוצת דלק לפרוע 338 מיליון שקל. שתי הסדרות הונפקו ב־2009 ו־2010 ומועד פדיונן הסופי הוא אוקטובר ונובמבר השנה.
בנוסף, קבוצת דלק מציעה למחזיקי הסדרה הגדולה ביותר — ל"א, שהיקפה 2.2 מיליארד שקל — המרה לאג"ח מסדרה ל"ד, שהיקפה 441 מיליון שקל. הריבית (ברוטו להחזקה) של הסדרה הגדולה ביותר של קבוצת דלק, שמועד פדיונה הסופי פברואר 2025, עומד על 4.1%, ואילו הריבית של סדרה ל"ד, שמועד פדיונה הסופי הוא 2028, הוא 5.2%. בכך, למעשה, החברה מבקשת לפרוס נתח מהתשלומים של הסדרה הגדולה ביותר שלה על פרק זמן ארוך יותר. קבוצת דלק מבקשת לזמן אסיפת בעלי אג"ח לתיקון שטרי הנאמנות, באופן שיאפשר לה לבצע את הפירעון המוקדם במלואו.
פרט לסדרות אלה יש לדלק שתי סדרות אג"ח נוספות, ובסך הכל שש סדרות שהיקפן הכולל במונחי קרן עומד על 4.2 מיליארד שקל. זאת בעוד שבשיא המשבר החוב לבעלי האג"ח עמד על כ־6 מיליארד שקל, והחוב הפיננסי כולו עמד על 8 מיליארד שקל. בזמן שחלף מאז פרעה הקבוצה את חובותיה לבנקים בקצב מואץ, במטרה להסיר שעבודים מנכסים ולהעביר אותם למחזיקי האג"ח, שבמקור היו נטולי ביטחונות. בדצמבר האחרון ביצעה קבוצת דלק פירעון מוקדם חלקי לסדרות האג"ח השונות — י"ט, כ"ב (שנפרעה במלואה), ל"א, ל"ג ול"ד — בהיקף של כ־1.7 מיליארד שקל.