שאול נאוי: "מי שניהלו את יונט קרדיט וגיבוי שקרסו הם רמאים וגנבים"
שאול נאוי: "מי שניהלו את יונט קרדיט וגיבוי שקרסו הם רמאים וגנבים"
יו"ר ובעל השליטה ביעקב פיננסים אמר את הדברים בשיחת משקיעים, והוסיף: "חברות כרטיסי האשראי נתנו אשראי למשקי בית בלי סוף, ואני לא יודע איך הוא יחזור. אני חושב שיהיה פה משבר". על הנדל"ן: "הבנקים השתגעו ונתנו מימון של 100% לרכישת קרקעות"
שאול נאוי ללא מעצורים: לא בכל יום שומעים בעל שליטה ויו"ר של חברה ציבורית מתבטא בצורה חופשית ולא מסוננת על ענייני השעה. אבל זה בדיוק מה שקרה השבוע כששאול נאוי, יו"ר חברת האשראי החוץ־בנקאי יעקב פיננסים ובעל השליטה בה (59.4%), ערך שיחת משקיעים לרגל פרסום דוחות 2022 של החברה, שאותה הקים לאחר הפרידה מאחיו, דורי נאוי, בעל השליטה באחים נאוי.
נאוי התייחס לקריסה של שתי חברות בענף – יונט קרדיט, שבראש הדירקטוריון שלה עמד בפרק זמן מסוים משה כחלון, שר האוצר לשעבר; וגיבוי אחזקות, שהייתה בשליטת החתם יונתן כהן.
לדברי נאוי, שוק האשראי החוץ־בנקאי הוא "שוק מאוד קשה ומאוד בעייתי. תחשבו על מדורה בל"ג בעומר. מי שנכנס לתוך השוק הזה ולא מבין מספיק - יישרף ויעזוב. הוא יאבד את הכסף – את הכסף של החברה, את הכסף של העובדים ואת הכסף שלו. גיבוי אחזקות ויונט קרדיט הגיעו לחדלות פירעון. אם נשב וננתח את מה שקרה לחברות האלה, אז נראה שבראש ובראשונה מי שניהל אותן אלו אנשים שבכלל לא הבינו את השוק הזה ולא מכירים אותו. הם נכנסו לחברות ציבוריות או קנו שלדים בורסאיים, והתחילו לנהל את החברות. יש להם חוסר יכולת ניהולית, חוסר יכולת כספית וחוסר ידע באיך עומדים מול המערכת הבנקאית. מי שנבחרו לנהל את החברות האלה הם פשוט רמאים. רמאים וגנבים. וקשה מאוד לאתר בפרק זמן מסוים נוכלים".
נאוי מתח גם ביקורת על הנהירה להענקת אשראי לענף הנדל"ן ואשראי למשקי בית. "כולם בשוק שלנו הלכו ונתנו אשראי בלי סוף לענף הנדל"ן. אני לא משעבד נדל"ן. כי מדינת ישראל, לא מתאים לה חתונות ארוכות. אני עובד רק במח"מ קצר ובלי שעבוד. אם אני צריך לממש את השעבוד כדי להחזיר את החוב, והוא לא חוזר מתוך התזרים, אז נכשלתי בעסקה. זה צריך להיות ברור לכולם. אחרים הלכו ונתנו כסף בלי לדעת אם יש יכולת להחזיר. בשביל לממש נדל"ן צריך זמן. בחברה הקודמת שלי לקח לנו שלוש שנים לממש מגרש בגבעתיים. וזה עוד היה מימוש בהסכמה. בלי הסכמה זה היה לוקח חמש שנים".
בנוגע לאשראי למשקי בית אמר נאוי כי הוא רואה בו סכנה גדולה: "זו סכנה גדולה מאוד. אתם תגידו שזה פיזור, אבל הסכומים שם היום בעייתיים מאוד. אני מסתכל על חברות כרטיסי האשראי, שנתנו אשראי למשקי בית בלי סוף (והתיק המצרפי שלהן כבר חצה את רף ה־20 מיליארד שקל – א"ע), ואני לא יודע איך האשראי הזה יחזור. אני חושב שיהיה פה משבר".
נאוי צופה שחברות הנדל"ן היזמי והקבלנים ייכנסו למשבר בקרוב על רקע עליית הריבית, שמקשה מאוד על החברות הן בכל הנוגע למימון והן בכל הנוגע למכירות, שכן הריבית מקשה על הציבור לקנות דירות באמצעות משכנתאות. לדברי נאוי, "כולם יודעים מה מצב שוק הדיור. כולם יודעים שקבלן שלפני שנה מכר שמונה דירות בשבוע, היום בקושי מוכר דירה בשבוע. התמונה מאוד ברורה. מה יש להוסיף על זה? שוק הדיור בהאטה. הבנקים קצת השתגעו. הם נתנו מימון של 100% לרכישת קרקעות. מנכ"ל בנק לאומי חנן פרידמן ומנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר הם מנכ"לים טובים, אבל הבנקים רצו יותר מדי מהר. וזה יתוקן. עכשיו הבנקים כבר מבקשים הון עצמי של 25%. הקבלנים יעכלו את זה".
מהדו"חות של יעקב פיננסים עולה כי תיק האשראי שלה בסוף 2022 עמד על 1.53 מיליארד שקל, עלייה של כ־10% בהשוואה לסוף 2021, אז תיק האשראי עמד על 1.39 מיליארד שקל. הכנסות המימון נטו יותר מהוכפלו, מרמה של 37 מיליון שקל ב־2021 לרמה של 76.8 מיליון שקל ב־2022. הרווח הנקי זינק גם הוא כמעט פי שניים, בשיעור של 95%, מ־24.3 מיליון שקל ב־2021 ל־47.5 מיליון שקל ב־2022.
יעקב פיננסים הוקמה בסוף 2020 והונפקה במרץ 2022 לפי שווי של 440 מיליון שקל, תוך שהיא מגייסת מהציבור 88 מיליון שקל, כך שהיא החלה להיסחר לפי שווי של 528 מיליון שקל. מאז ירדה המניה בכ־50%, ושווי השוק של החברה כיום עומד על 272 מיליון שקל.