סגור

מול מכבש האומיקרון על הבורסות: "העלאת ריבית מפחידה את השוק לא פחות"

בלאקרוק קורא לנצל את התנודתיות מאחר ש"צמיחה פחותה עכשיו פירושה צמיחה גדולה יותר לאחר מכן"; ב-UBS מייעצים לחפש הזדמנויות במניות של חברות בריאות; מזרחי טפחות: "המגזרים השונים למדו לחיות עם הנגיף, ולכן יש מי שיאמר ששוקי המניות חוששים יותר מהעלאות הריבית שבדרך"

זן הקורונה החדש שהתגלה, האומיקרון, גרם לטלטלות בשוקי ההון ברחבי העולם' ויום שישי האחרון (בלאק פריידי) נחשב לגרוע ביותר השנה בבורסות. אולם אנליסטים וכלכלנים לא חוששים בהכרח מירידות מתמשכות וממליצים ללקוחות שלהם להתמקד ביסודות ארוכי הטווח של ההתאוששות, כך לפי דיווח ב-CNBC.


ג'ין בויבין (Jean Boivin, מנהל מכון ההשקעות של בלאקרוק (BII), כתב במסר ללקוחות כי זן חדש ומידבק של קורונה עלול לפגוע בצמיחה, להחמיר את סנטימנט הסיכונים ולהיות בעל השפעה משמעותית על סקטורים שונים. "אנחנו מודאגים מהפגיעות בנפש, ומעריכים שיהיו הגבלות מחודשות על הפעילות. אך בשלב זה אנחנו ממשיכים להעדיף השקעה במניות. אנחנו נשנה את הגישה אם החיסונים או התרופות יתגלו כלא יעילים", הוסיף. "אם הם כן יהיו אפקטיביים, הזן החדש רק ידחה את ההתחלה המחודשת של הפעילות הכלכלית. אנחנו ננצל כל ירידה שעשויה לקרות בשוק המניות - צמיחה פחותה עכשיו פירושה צמיחה גדולה יותר לאחר מכן", אמר לסיום.

3 צפייה בגלריה
וול סטריט סנטה קלאוס
וול סטריט סנטה קלאוס
וול סטריט בעיצומה של עונת החגים
(AP)

בדומה, מארק האפלה (Mark Haefele), מנהל השקעות ראשי ב-UBS GLOBAL WEALTH MANAGEMENT, טען כי האומיקרון קרוב לוודאי שלא יחייב שינוי בתפיסה לפיה הכלכלה העולמית נמצאת בדרך משובשת לקראת ההתאוששות, אך הצמיחה תהיה יציבה. "אנחנו מייעצים נגד ביצוע שינויים פתאומיים באסטרטגיית ההשקעות וממליצים להישאר מושקעים. התגובה בשוק ככל הנראה נופחה בשל הנזילות הנמוכה יחסית בשבוע של חג ההודיה בארצות הברית. התנודתיות עשויה להישאר מוגברת בימים הקרובים על רקע התאמת הפוזיציות של משקיעים מערכתיים", הסביר.
האפלה הוסיף כי "תקופה של תנודתיות בשוק לאחר ראלי חזק כל כך לא אמורה להפתיע אף אחד. אך יש בכך כדי לשמש תזכורת לחשיבות של גיוון בהשקעות בשווקים ובסקטורים שונים". האפלה מאמין שמחירי הנפט יישארו גבוהים גם בשנה הבאה, ונפט מסוג ברנט יטפס למחיר של 90 דולר לחבית עד מרץ. הוא ממליץ למשקיעים לחפש הזדמנויות במניות של חברות בריאות, שלטענתו מציעות "גם הגנה וגם הזדמנויות צמיחה". לפי האפלה, התחזית האסטרטגית לסקטור נותרה חיובית, והערכות השווי הן אטרקטיביות בשל ההפסדים האחרונים.
UBS: "התגובה בשוק ככל הנראה נופחה בשל הנזילות הנמוכה יחסית בשבוע של חג ההודיה בארה"ב. התנודתיות עשויה להישאר מוגברת בימים הקרובים על רקע התאמת הפוזיציות של משקיעים מערכתיים"
ג'ורג' לאגריאס (George Lagarias), הכלכלן הראשי במאזארס (Mazars) בלונדון, כתב ללקוחות שלו ביום שני כי עדיין קשה לקבוע אם הירידות ביום שישי היו תגובה מוגזמת, אך הראיות מצביעות על כך שעדיף למשקיעים להמתין לפני שייכנסו לדיונים על תיקון. "המניות ברחבי העולם כבר עלו ב-21% לעומת השנה שעברה, וגם אם האירוע (הווריאנט החדש) לא היה מתרחש, זה לא היה מתגלה כזמן הגרוע ביותר למשתתפי השוק להוריד קצת רווחים מהשולחן", כתב. להערכתו, בשל הנזילות העודפת בשווקים, המשקיעים עשויים לחפש דרכים לנצל את הערכות השווי הנמוכות יותר ולהחזיר את הכסף שלהם לעבודה. המגמה הזו באה לידי ביטוי כבר אתמול (שני), אז נרשמו עליות בארצות הברית ובאירופה.
דברים דומים אמר גם הכלכלן הראשי של ברנברג, הלגר שמיידינג (Holger Schmieding). להערכתו, העלייה בחוסר הוודאות מסבירה את התגובה בשוק ביום שישי, אך היסודות ארוכי הטווח של ההתאוששות - קרוב לוודאי שרק יידחו ולא ייעלמו. הוא הוסיף כי ככל הנראה החדשות ימשיכו להיות גרועות בימים הקרובים לפני שיחול שיפור, אך אינו חושב שיוביל לשינוי משמעותי בגישות של בנקים מרכזיים בנוגע להידוק המדיניות המוניטרית. "כפי שאנחנו טוענים מאז אמצע מרץ 2020, המגפה לא מצדיקה שינוי דרמטי וארוך טווח בשווי של יכולות התפוקה בכלכלות הגדולות, כפי שהדבר בא לידי ביטוי במחירי המניות", סיכם והוסיף: "איננו חושבים שהאומיקרון יוביל לשוק דובי מתמשך".
בלאקרוק: "בשלב זה אנחנו ממשיכים להעדיף השקעה במניות. אנחנו נשנה את הגישה אם החיסונים או התרופות יתגלו כלא יעילים מול הווריאנט"
רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות: "שוקי המניות, איגרות החוב והסחורות עומדים בפני תקופת מבחן ותנודתיות ניכרת. הרגישות לווריאנט החדש גבוהה, הן משום שהתגלה בפתאומיות והן בגלל צעדי ההגנה העוצמתיים והמיידיים שנקטו הממשלות. הצעדים הללו הפתיעו מאוד את הציבור, שהיה אופטימי עם התפוגגות גל הדלתא הקודם. דברי מנכ"ל מודרנה בדבר הסיכוי הנמוך שהחיסונים הקיימים ייתנו מענה הולם לזן הדרום אפריקאי - לבטח לא מועילים למצב הרוח בשווקים. עם זאת, אין לצפות לירידות שערים חזקות בדומה לנפילות שבאו לאחר גל התחלואה הראשון אשתקד. זאת משום שבחלק גדול מהמקרים הן משקי הבית והן המגזר העסקי למדו לחיות עם הקורונה, ויש להם תוכניות מגירה גם לתרחישי קצה שליליים.
"מעבר לכך, הבנקים המרכזיים אמנם החלו לצאת מהשוק (הפד קונה פחות אג"ח, ובכיריו דיברו על העלאת ריבית אחת או שתיים), אבל התנו זאת בכך שתחלואה לא תחריף ולא תישקף סכנה לצמיחה הכלכלית. אם וככל שהזן החדש יתגלה בעייתי יותר, כך גדל הסיכוי שהמדיניות הסופר-מרחיבה שלהם תימשך, מה שישפר את הנזילות ואת האופק הכלכלי של החברות. יש מי שיאמר ששוקי המניות חוששים יותר מהעלאות הריבית שבדרך מאשר מהתפשטותו של גל תחלואה נוסף. יחד עם הצפי לתנודתיות, תחזור גם ההבחנה בין סקטורים שיוצאים נשכרים מחזרה למציאות של תחלואה ומגבלות ריחוק חברתי לבין סקטורים שניזוקים מכך. לכן לדעתי הסוחרים לא יקטינו בצורה גורפת את החשיפה למניות, אלא יבצעו שינויי אלוקציה בין ענפים ומדינות.

3 צפייה בגלריה
וול סטריט ניו יורק בורסה ארה"ב
וול סטריט ניו יורק בורסה ארה"ב
וול סטריט
(צילום: AP)

"לגבי שוק הנפט, הוא מושפע לא רק מהחשש מהאומיקרון, שעלול להקטין את הביקושים, אלא גם מהעימות ראש בראש בין המפיקות לבין הצרכניות הגדולות. גם כאן אני צופה יותר תנודתיות (לאחר עלייה כמעט רצופה במהלך השנה), והכיוון ייקבע בעיקר על ידי ההחלטות של קרטל אופ"ק ובנות בריתו. בשורה התחתונה, יש כאן בהחלט התערערות של הסנטימנט. הזן החדש מתסכל ומאכזב, ויש תחושה של דז'ה וו והליכה לאחור (בסרט הזה כבר היינו). עדיין, חשוב לזכור כי לא הכל ברור והזן עדיין נחקר. ככלל פני השווקים כלפי מעלה, ואם יתברר כי לא כצעקתה, אין סיבה שהעליות לא תתחדשנה".
רונן מנחם, הכלכלן הראשי במזרחי טפחות: "משקי הבית והמגזר העסקי למדו לחיות עם הקורונה, ויש להם תוכניות מגירה גם לתרחישי קצה שליליים"
לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "הווריאנט החדש והחששות מהמשך מחזוריות של גלי תחלואה תומכים בהערכתנו שהבנק האמריקאי יהיה סבלן כלפי האינפלציה, וכך גם שאר הבנקים המרכזיים בעולם (כולל ישראל). אף שיעברו מספר שבועות עד שנבין אם החששות מווריאנט האומיקרון מוצדקים, התגובות של ממשלות בעולם המערבי (כולל ישראל) היו מהירות, עם החרפת ההגבלות במיוחד על כניסות זרים והתקהלות. זהו אחד מהלקחים שהופנמו מההתפשטות המהירה של וריאנט הדלתא.
"בשלב זה איננו משנים את תחזית האינפלציה. בטווח הקצר הירידה החדה שנרשמה במחירי הנפט תפחית את האינפלציה בעולם דרך מחירי הדלק. בישראל הדלק ירד בחדות בדצמבר (מינוס 3.6%), וכרגע אנו צופים ירידה נוספת אך מתונה יותר גם בינואר. עם זאת, ייתכן שהגבלות נוספות, בעיקר בסין, יעכבו את שיפור השיבושים בתעשייה ובשילוח הגלובליים, דבר שתומך במחירים גבוהים יותר. לכן בשלב זה איננו משנים את התחזית שלנו לאינפלציה ב-12 המדדים הקרובים, שעדיין נמוכה מהציפיות המגולמות בשוקי האג"ח.

3 צפייה בגלריה
אסדת נפט קידוח נפט משאבת נפט 3
אסדת נפט קידוח נפט משאבת נפט 3
"שוק הנפט מושפע לא רק מהאומיקרון, שעלול להקטין את הביקושים, אלא גם מהעימות בין המפיקות לבין הצרכניות הגדולות
(צילום: שאטרסטוק)

"לא רק הווריאנט מאיים על השוק, גם הפוליטיקה בארצות הברית. האינדיקטורים שמתפרסמים בארצות הברית ממשיכים להצביע על צמיחה חזקה בתחילת הרבעון הנוכחי. כך גם על פי נתון הצריכה הפרטית הריאלית, שעלתה ב-0.7% באוקטובר. אך זה פחות רלוונטי עד שנדע את ההשלכות של וריאנט האומיקרון. הפוקוס בשבוע הקרוב יהיה על התקציב האמריקאי ותקרת החוב, כאשר התקציב הזמני מסתיים ב-3 בדצמבר. אנו סבורים שגם הפעם נושא תקרת החוב יגיע לפשרה (בפעם הכמעט 80), רגע לפני שהמזומנים בקופת האוצר ייגמרו. אך בנוגע לתקציב עצמו, התמונה יותר מסובכת, ולהערכתנו ישנה סכנה משמעותית של השבתת הסקטור הציבורי בארצות הברית".
דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון: "שוקי ההון בעולם נכנסו למערבולת מאז גילויו של הווראינט החדש ביום ששי האחרון, האומיקרון. הווראינט החדש הכניס ממד חדש של אי ודאות על רקע העובדה שעדיין לא ברור אם הנגיף החדש אלים יותר, מה יכולת ההתפשטות שלו, האם החיסונים עמידים ובאיזו מידה לנגיף, ואם לא, כמה זמן ייקח לפתח חיסון מעודכן. על רקע זה שוקי ההון בעולם נסחרים בתנודתיות רבה, ונראה שצפויים להמשיך בתנודתיות הגבוהה בימים הקרובים עד להתבהרות המצב.
"כרגע נראה שעיקר הירידות בשוקי המניות בעולם יהיה בדגש על סקטורים העלולים להיפגע במיוחד מהמצב החדש כגון תעופה, תיירות ובנקים. גם חברות האנרגיה צפויות להיפגע משמעותית בטווח הקצר על רקע הירידה החדה במחירי הנפט. במקביל נהנים שוקי האג"ח הממשלתיים מזרימה של כספים המחפשים חוף מבטחים בזמן הסערה, בדגש על איגרות חוב לא צמודות. איגרות החוב צמודות המדד עלולות להיפגע על רקע חשש להאטה משמעותית בצמיחה וירידה בציפיות האינפלציה הגלומות בשווקים. לסיכום, מסחר תנודתי ועצבני צפוי בטווח הקצר, ולכן לא מומלץ לבצע שינויים מהותיים בתיקי ההשקעות עד להתבהרות מסוימת במצב".