דורי נאוי יוצא למהלך רכישת השליטה בישראכרט
דורי נאוי יוצא למהלך רכישת השליטה בישראכרט
חברת האשראי החוץ-בנקאי המחזיקה ב-5% בישראכרט, תגיש לבנק ישראל בקשה לאפשר לה לרכוש מניות נוספות ולהגיע לגרעין שליטה בחברה - נתח של לפחות 30%
דורי נאוי ינסה לרכוש את ישראכרט: דירקטוריון חברת האשראי החוץ-בנקאי נאוי אישר ביום שישי האחרון פנייה לבנק ישראל בבקשה לאפשר לחברה לרכוש מניות חברת ישראכרט ולהגיע לאחזקת גרעין שליטה בישראכרט.
נאוי, שבשליטת דורי נאוי, היא כבר בעלת עניין בישראכרט לאחר שב-23 בפברואר רכשה מניות של החברה בכ-300 אלף שקל ועלתה לאחזקה של מעבר ל-5%.
נאוי היא חברת האשראי החוץ בנקאי מהגדולות בשוק ההון הישראלי, ונסחרת בשווי שוק של 860 מיליון שקל - שנייה רק למימון ישיר שנסחרת בשווי 1.4 מיליארד שקל.
מהלך רכישה של ישראכרט אמור להיות האתגר הגדול ביותר של דורי נאוי מאז שנפרד מאחיו שאול ופירק את חברת האחים נאוי ב-2020.
גרעין השליטה המינימלי על פי בנק ישראל הוא 30%, כך שנאוי, אם אכן יקבל את ההיתר מבנק ישראל, יצטרך לרכוש מניות בהיקף של 700 מיליון שקל כדי להגיע לשליטה.
בנוסף, על מנת לקבל היתר שליטה דורש בנק ישראל שההון העצמי של נאוי יהיה גדול ב-50% משווי המניות שלו בחברת כרטיסי האשראי.
כלומר אם נאוי רוצה להגיע לאחזקה של 20%-30% בישראכרט, היא תצטרך להציג הון בהיקף של 1.3 מיליארד שקל, וגם זה לאחר שתרכוש מהונה מניות בהיקף של מאות מיליוני שקלים. על כן כדי להציג תוכנית רכישה, נאוי יצטרך סיוע של המערכת הבנקאית.
נכון לסוף הרבעון השלישי של 2023, לנאוי יש הון עצמי בהיקף של כמעט 800 מיליון שקל ויחס ההון העצמי למאזן של החברה הוא 21%. "אנחנו אחרי מספר פגישות עם נציגי בנקי. המערכת הבנקאית תשמח לממן את המהלך תוך פריסת חוב ארוכה", הסביר יו"ר נאוי שחר אושרי והוסיף כי בתרחישים שהוצגו לדירקטוריון, כ-300 מיליון שקל לרכישת מניות ישראכרט ייצאו מההון העצמי של נאוי ויתר הסכום יגויס במערכת הבנקאית. על פי דורי נאוי, "יש לנו היום יכולת לבצע עסקאות בהיקף של יותר ממיליארד שקל".
בשיחות שקיימו בנאוי עם בנק ישראל לאחרונה לקראת ההגשה של בקשת ההיתר, ניסו נציגי נאוי לקבל הקלות מסוימות בכל הנוגע להגדרת השליטה בישראכרט. על פי הערכות, בחברה ביקשו להוריד את הגבלת היתר השליטה לאחזקה שקרובה יותר ל-25% מאשר ל-30%.
נאוי מבקש את ההקלה לנוכח עידוד התחרות בשוק הבנקאות. "בסוף המטרה שלנו היא להקים תחרות בישראל. להפוך לבנק גדול שיתחרה עם הבנקים הגדולים. אנחנו לא קרן השקעה שתעשה סיבוב קצר ותמשיך הלאה. זה מהלך גדול שבנק ישראל מבקש אותו".
ההחלטה על רכישת גרעין השליטה בישראכרט התבססה בנאוי לאחר שההפיקוח על הבנקים פירסם קול קורא שבו הכריז על רצונו להעניק לגופים החוץ בנקאיים רישיון בנקאי. קבלת רישיון בנקאי תאפשר לאותם גופים לגייס פיקדונות מהציבור, מה שעשוי לשפר את התחרות בתחום הזה שנשלט ע"י הבנקים.
בנוסף הפיכת גופים חוץ בנקאיים לבנקים עשויה לשפר את התחרות בתחום האשראי, שכן פיקדונות נחשבים למקור מימון זול באמצעתו יכול הגוף להעמיד אשראי ללקוחות אחרים.
"שיתוף הפעולה עם ישראכרט יאפשר לנו להציע ללקוחות של החברות משכנתאות ופיקדונות", אמר נאוי. "היום לישראכרט יש הון עצום ולקוחות רבים, אפשר למנף את החברה בצורה משמעותית. שיתוף הפעולה יביא לחיזוק מעמדה של ישראכרט גדולה יותר ממה שהיא כעת".
זו לא הפעם הראשונה זבה נאוי מנסה להשתלט על ישראכרט. בעבר התעניין ברכישת ישראכרט כאשר זו החלה את תהליך ההיפרדות שלה מבנק הפועלים, שהיה בעל השליטה. אולם בשל קשיים רגולטוריים הניסיונות לא נשאו פרי וחברת כרטיסי האשראי הונפקה בבורסה.
המהלך של נאוי מתבצע לאחר שרשות התחרות התנגדה לרכישת ישראכרט על ידי חברת הביטוח הראל, אף שהעסקה קיבלה את אישור בנק ישראל ורשות שוק ההון.
הראל היתה אמורה לרכוש את ישראכרט לפי שווי של 3.3 מיליארד שקל, הגבוה בכ־18% משווייה הנוכחי. הראל תכננה לרכוש את מלוא מניות ישראכרט ולמחוק אותה מהמסחר, אך בעקבות התנגדות רשות התחרות החליטה לא להגיש ערעור ולוותר על הרכישה. ככל הידוע דורי נאוי אינו מתכנן למחוק את החברה אלא להחזיק גרעין שליטה בלבד.
גם הפניקס רכשה מניות ישראכרט בשבוע שעבר תמורת 15.3 מיליון שקל. הפניקס רוכשת מניות ישראכרט במקביל לניהול מהלך משפטי נגדה: חברת הביטוח תובעת את ישראכרט לאחר שזו החליטה לבטל מיזם משותף בתחום האשראי הצרכני, בעקבות כוונתה של הראל לרכוש את ישראכרט ולמחוק אותה מהמסחר - כאמור עסקה זו ירדה מן הפרק. הפניקס דורשת מישראכרט 120 מיליון שקל על ביטול המיזם.