פרשנותמדוע עסקת הענק בקריפטו כל כך מפחידה את המשקיעים?
פרשנות
מדוע עסקת הענק בקריפטו כל כך מפחידה את המשקיעים?
החילוץ של Binance את בורסת הקריפטו FTX מראה ששוק פיננסי ששווה טריליון דולר ושמנוהל על ידי מספר שחקנים ריכוזיים, לא מצליח לנהל עצמו היטב לטובת המשקיעים הקטנים. כל עוד אין רגולציה משמעותית אסור לשחקנים מוסדיים, לרבות בנקים, להחזיק בנכסים דיגיטליים לא מבוזרים
איך גלגל מסתובב. אחרי שנחשב ל"מחלץ הגדול של שוק הקריפטו", המיליארדר סם בנקמן-פריד, שהקים את בורסת הקריפטו FTX ופלטפורמות ההשקעות אלמידה, זוכה לחילוץ מעצמו על ידי בורסת הקריפטו הגדולה בעולם – Binance הסינית. בתחילת השנה הוערכה FTX בשווי של 32 מיליארד דולר. בנקמן-פריד עצמו נעלם מאינדקס המיליארדרים של בלומברג, אחרי שככל הנראה 94% מהונו (או כ-14.6 מיליארד דולר) נמחק ועומד כעת על כ-991 מיליון דולר.
כך אולי נמנעה קריסת שחקן ענק בשוק, אך כל שאננות שאולי הוא נהנה ממנה בשבועות האחרונים עם התייצבות המחירים תמה. תזכורת כואבת כי מנהלי פלטפורמות הענק בשוק הקריפטו מתנהלים באופן לא אחראי עם כספי הלקוחות שלהם, סובלים ממשברי נזילות מסתוריים, וכל השחקנים קשורים זה לזה בדביקות מסוכנת במעטפת של ריכוזיות קטסטרופלית. מילה אחת מבהילה שמצליחה לחלחל במקום הנכון, והמגדלים קורסים במהירות.
הדרמה התחילה ב-2 בנובמבר עם פרסום ידיעה ב-Coindesk, מגזין של התעשייה, שבו נחשפו חלק מדו"חות קרן הגידור אלמידה (מעין החברה-אחות של FTX). בפרסום עלה החשש כי הקרן נמצאת במשבר נזילות, והיא תלויה באופן מסוכן במטבע FTT. FT הוא מטבע קריפטו שהשיקה בורסת FTX לכאורה כדי לתמוך בפעילות הבורסה, אך הוא נחשב מטבע לא סחיר במיוחד עם רק כבין 180 ל-200 ארנקים שמחזיקים בו באופן פעיל. בעקבות הפרסום הודיע מנכ"ל ביננס CZ כי הוא מתכנן למכור את כל אחזקות FTT שבידי הבורסה שלו בחודשים הקרובים. סך הכל אחזקות של מעל לחצי מיליארד דולר. "חיסול ה-FTT הוא רק ניהול סיכונים עם הלמידה ממקרה לונה", צייץ תוך שהוא מזכיר את הפרויקט קריפטו הגדול הראשון שקרס במרץ האחרון.
עם ההודעה נכנס השוק לסחרור והתגבר החשש והפחד (המכונה בקהילה FUD) שמא מדובר על אירוע שמצביע על משבר או לכל הפחות ניהול בעייתי של מטבע זה על ידי המנפיקה שלו. FTT קרס בכ-35% אך מהר מאוד התייצב בשנית, מנכ"לית אלמידה קרוליין אליסון, צייצה אז ביום ראשון שהקרן תקנה את כל אסימוני ה-FTT של תמורת 22 דולר מביננס. נכון לכתיבת שורות אלו מחיר FTT נסחר מתחת ל-5 דולר למטבע.
במשך יומיים בנקמן-פריד לא עשה דבר כדי להרגיע את החשש ש-CZ עצמו יצר בשווקים, וצייץ רק פעם אחד כי מדובר ב"שמועות לא מבוססות", והחברה מבקרת את ההתנהלות הפיננסית שלה. בשוק, שנשען עמוקות על אמון בשחקנים הגדולים, השתיקה של בנקמן-פריד לא התקבלה היטב. משתמשים שראו איך פרויקטים גדולים ומבוססים קרסו לחלוטין בחודשים האחרונים מיהרו למשוך כספים מהפלטפורמה, ב"ריצה אל הבנק". המשיכות היו כה עזות והסתכמו לפי הערכות ב-6 מיליארד דולר בתוך 72 שעות קצרות, עד ש-FTX עצרה את המשיכות. ממש כפי שהיה עם קריסת טרה-לונה ואז עם קריסות צלזיוס הישראלית, דיגיטל וויאג'ר הקנדית ו-BlockFi האמריקאית.
אחרי יומיים תמה הדרמה במפנה, שני מייסדי הבורסות הודיעו על הרכישה הצפויה, שהיא למעשה חילוצה מפני משבר נזילות. "כדי להגן על המשתמשים, חתמנו על הסכם לא מחייב, בכוונה לרכוש באופן מלא את FTX.com ולעזור לכסות את מצוקת הנזילות", אמר CZ בציוץ בזמן שהוא לא חושף דבר מהתנאי העסקה ומציין כי הרכישה כפופה לבדיקת נאותות. "הדבר החשוב ביותר הוא שלקוחותינו יהיו מוגנים", כתב בנקמן-פריד, "זה יסלק מחנק נזילות; כל הנכסים יכוסו 1:1. זו אחת הסיבות העיקריות שביקשנו מביננס להיכנס".
השאלה שכעת הכל שואלים היא מדוע הייתה ל-FTX מצוקת מזומנים? מנכ"ל בורסת הקריפטו הנסחרת קוינבייס אולי מספק את התשובה. בשרשור ארוך ציין בריאן ארמסטרונג כי לשיטתו "נראה שהאירוע הוא תוצאה של שיטות עסקיות מסוכנות, לרבות ניגודי אינטרסים בין ישויות שלובות זה בזה, ושימוש לא נכון בכספי לקוחות (השאלת נכסי משתמשים)". ארמסטרונג למעשה מעריך, כפי שרבים אחרים בשוק מעריכים, כי FTX נהגה למנף את כספי הלקוחות ולהשקיע אותם במנגנונים בעייתיים – לרבות אלמידה. כך שברגע שהתרחשה הבהלה, לא יכלה FTX לממש את דרישות הלקוחות.
בנקמן-פריד מצידו צייץ "יש ל-FTX מספיק כדי לכסות את כל החזקות הלקוחות. אנחנו לא משקיעים נכסי לקוחות (אפילו באוצר)", אך מילים לחוד ומציאות לחוד. בורסת FTX מצאה עצמה במצוקה כה גדולה תוך יומיים קצרים, שהיא לא מצאה כל דרך אחרת מלבד למכור עצמה לידי השחקן שהיה אחראי בין היתר לבהלה הנוכחית. השוק עצמו לא נותר אדיש למצב ומטבע הביטקוין קרס ב-10% לכ-17 אלף דולר, היום הגרוע של המטבע מאז אוגוסט. המטבע השני בגודלו – האת'ר צנח גם הוא ב-18%.
לא ברור אם ביננס אכן תרכוש את FTX, בין אם החברה עצמה תחליט שלא להשלים את המהלך, או אם תיעצר על ידי הרגולטור האמריקאי שיראו ברכישת נכס פיננסי אמריקאי זה על ידי חברה סינית סכנה. מה שברור הוא ששוק פיננסי ששווה טריליון דולר, ושמנוהל על ידי מספר שחקנים גדולים וריכוזיים, לא מנסה או לא מצליח לנהל את עצמו היטב, לטובת ולהגנת המשקיעים הקטנים. בכל מרחב שבו שוק זה מפסיק להיות מבוזר, בשליטת בורסות ענקיות או בנקים בשליטות יחידים, כל רעה חולה שאי פעם נוצרה על ידי השחקן הפיננסי האנושי, משעתקת את עצמה ומבטיחה – מה שהיה הוא שיהיה. וכל עוד אין רגולציה משמעותית על זירות מסחר אלו, אסור לשחקנים מוסדיים – לרבות בנקים – להחזיק בנכסים דיגיטליים לא מבוזרים.