הקרב הבא בין אנרג'יאן לתשובה: מי יחפש גז בבלוק 72
הקרב הבא בין אנרג'יאן לתשובה: מי יחפש גז בבלוק 72
ניו מד אנרג'י ושברון הגישו הצעה גבוהה יותר, אבל לצד אנרג'יאן עומדת המלצה של ועדת הריכוזיות משנת 2021 להעניק לה את רישיון החיפוש
הקרב הבא בשוק האנרגיה: ההחלטה של משרד האנרגיה על הענקת רישיון חיפוש בבלוק 72 הסמוך לגבול הימי עם לבנון. זאת לאחר כשלוש שנים מאז שיצא החל הליך הענקת רישיון החיפוש. העיכוב בהחלטה נבע מהליך משפטי בין המדינה לשברון וניו מד אנרג'י, שהגיע לסיום לפני כחודשיים. כעת עולה השאלה למי משרד האנרגיה יבחר להעניק את רישיון החיפוש מבין החברות שהתמודדו בהליך התחרותי: ניו מד אנרג'י (לשעבר דלק קידוחים שבשליטת יצחק תשובה ושברון שהגישו את ההצעה הכספית הגבוהה יותר, או לאנרג'יאן היוונית-בריטית בעקבות המלצה ישנה של ועדת הריכוזיות לפסול את שברון וניו מד.
את הרישיון לבצע חיפושי גז בשטח המכונה אלון D, שחופף ברובו עם בלוק 72, העניקה המדינה ב-2009 לדלק קידוחים (ששינתה את שמה לניו מד אנרג'י) שבשליטת יצחק תשובה ולנובל אנרג'י שבהמשך נרכשה על ידי ענקית האנרגיה האמריקאית שברון. במשך כעשור החזיקו שתי החברות ברישיון החיפוש בבלוק, אך לא ביצעו קידוח בשטח. בדרך כלל, וגם במקרה זה, רישיון חיפוש מוענק לתקופה של שבע שנים, שבסיומן המדינה יכולה לקחת את הרישיון במידה והחברות לא החלו בשלבי קידוח בשטח. לניו מד ושברון ניתנה הארכה, מכיוון שבחלק מהזמן המדינה לא איפשרה לבצע קידוחים באלון D, בשל הקרבה לגבול עם לבנון. גם לאחר ההארכה, בניו מד ובשברון לא קדחו בשטח, עד שב-2020 הפקיעה המדינה את הרישיון מידיהן.
לאחר פקיעת הרישיון, במשרד האנרגיה יצאו להליך תחרותי חדש שלסיומו הגיעו שתי מועמדות: אנרג'יאן וקבוצה של ניו מד אנרג'י ושברון. במסגרת ההליך החדש, המליצה ועדת הריכוזיות שבראשות הממונה על התחרות דאז, מיכל הלפרין, על פסילת ההצעה של שברון וניו מד, בשל כוחן הרב בשוק הגז הטבעי. ניו מד אנרג'י כאמור מחזיקה ב-45% ממאגר לווייתן, המכיל כ-600 BCM, מתוך יתרות גז טבעי של קצת יותר מ-1,000 BCM בישראל. שברון מחזיקה ב-40% נוספים מהמאגר, וגם ב-25% ממאגר תמר, הכולל כ-300 BCM. בהמלצה של ועדת הריכוזיות מ-2021 נכתב: "דלק היא חלק מקבוצת תשובה שמהווה גורם ריכוזי בשל האשראי הקובע של הקבוצה שהוא בין הגבוהים במשק וכן משום שהיא שולטת ביותר ממחצית מתחום הפקת הגז הטבעי. לקבוצת תשובה החזקות נוספות במשק".
ברקע התקדם מתווה הגז שעבר ב-2016. במסגרת ההסכם חויבה ניו מד אנרג'י למכור את אחזקותיה במאגר כריש לחברת אנרג'יאן. מעט לפני תום הרישיון של ניו מד ושברון, התגלה מאגר כריש צפון (בשנת 2020) בשטח החיפוש שאנרג'יאן רכשה מניו מד, ונראה שחלק מהמאגר גולש גם לאלון D. באלון D, עדיין נותרו זכויות לשברון וניו מד אנרג'י. החברות הגישו עתירה לבג"ץ על כך שיש להן זכויות כלכליות בשטח.
בכך, ועל רקע ההליך המשפטי על אף שעברו שלוש שנים, במשרד האנרגיה לא הכריזו על הזוכה ברישיון החיפוש בבלוק, שכן עדיין התקיים דיון משפטי על הזכויות באלון D. בנובמבר, בפסק דין של השופט גרוסקופף נקבע שלשברון וניו מד אין זכויות כלכליות באלון D, ובכך העתירה של החברות נדחתה. המכשול המשפטי שמנע קביעת זוכה בהליך החיפוש הסתיים והדרך לקביעת הזוכה בהליך נסללה.
באנרג'יאן טוענים שלאחר מתן פסק הדין שקובע שלחברות האחרות אין זכויות כלכליות בשטח, יחד עם המלצת ועדת הריכוזיות, על משרד האנרגיה לקבוע כי החברה זכאית לרישיון החיפוש. בניו מד אנרג'י, טוענים שההמלצה שניתנה ב-2021 על ידי ועדת הריכוזיות כבר אינה רלוונטית, שכן שוק האנרגיה השתנה. בניו מד טוענים כי הם אלו שאמורים לזכות ברישיון החיפוש מכיוון שבמסגרת ההצעה שהגישו, הגישו מענק חתימה גבוה בהרבה מזה של אנרג'יאן. על פי ההערכה מענקי חתימה אלו נעים בין מאות אלפי דולרים למיליוני דולרים בודדים. במשרד האנרגיה כעת בוחנים את השלכות פסק הדין על השטח.
פסילת ההליך כלל לא נראית אפשרית בשלב זה, על אף שהתוצאות בהליך להענקת רישיון החיפוש בבלוק 72 פחות תחרותיות מהליכים אחרים שביצע המשרד מאז. לשם השוואה, בהליך הרביעי שביצע משרד האנרגיה לחלוקת רישיונות חיפוש גז בשנה שעברה, והוגדר כהצלחה, זכו שתי קבוצות: הראשונה כוללת את חברת הענק ENI האיטלקית, Dana Petrolium ורציו הישראלית שמחזיקה ב-15% ממאגר לווייתן. הקבוצה השנייה כוללת את ניו מד אנרג'י, ענקית האנרגיה הבריטית BP וחברת הגז והנפט הלאומית של אזרבייג'אן, Soccar.
מאנרג׳יאן נמסר: "עם פרסום פסק הדין, אנו מצפים מהמדינה לפעול באופן מהיר לבחירתנו כזוכה בהליך המכרזי לבלוק 72".
מניו מד אנרג'י נמסר: "הצעתן של ניומד אנרג׳י ושברון זכתה בהליך התחרותי שהתקיים בשנת 2020 על בלוק 72. מענק החתימה שהוצע על ידנו בהליך גבוה בלמעלה מפי 30 מההצעה המתחרה שהוגשה. אין לנו ספק שהמדינה לא תעדיף הצעה נחותה באופן שיפגע באינטרס הציבורי. חוות הדעת המייעצת שניתנה בזמנו על ידי ועדת הריכוזיות נסמכה על נתונים שגויים וממילא אינה רלוונטית עוד. אנו בטוחים כי במידה ויוחלט להעניק רישיון לחיפושים בבלוק 72 הוא יוענק לנו".
ממשרד האנרגיה נמסר: "מנהל אוצרות טבע עוסק בשלל נושאים הקשורים בכלל המאגרים והרשיונות הקיימים והמיועדים. בין השאר אנו לומדים את פסק הדין שהתקבל רק לאחרונה אחרי שלוש שנים של דיונים ואת השלכותיו בטרם תתקבל החלטה ביחס לבלוק 72". על השאלה אם סיום ההליך המשפטי יוביל לזכייה של אנרג'יאן כתבו במשרד: "לומדים את פסק הדין ואת השלכותיו וכן תהליכים נוספים שהתרחשו מאז ההליך המכרזי. לאחר שקלול כלל ההיבטים נוכל להכריע ביחס לפעולותינו בנוגע לבלוק 72".