סגור
ירון מורגנשטרן מנכ"ל גלאסבוקס
ירון מורגנשטרן, מנכ"ל גלאסבוקס (צלם: Adam Toth)

לאחר ירידת שווי של 75%, בעלי המניות בגלאסבוקס מבקשים להגביר את השפעתם על קבלת ההחלטות

שלוש הקרנות שהשקיעו בגלאסבוקס עוד לפני ההנפקה וראו את השקעתן צונחת מבקשות להציע מועמדים נוספים מטעמן לדירקטוריון, אך החברה סירבה ובית המשפט יידרש להכריע. גלאסבוקס דחתה בשנה את תאריך היעד שבו ציפתה להשיג הכנסות חוזרות שנתיות (ARR) של 100 מיליון דולר

ההצבעה על מינוי דירקטורים בגלאסבוקס מגיעה לבית המשפט.
אסיפת בעלי המניות של החברה, שעוסקת בניתוח חוויית משתמש בערוצים הדיגיטליים, היתה צפויה להתכנס אחרי החג על מנת להצביע, בין היתר, על מינויים מחדש של שניים מהדירקטורים, המנכ"ל ירון מורגנשטרן ובנג'מין וייס. השבוע פנתה קרן אייבקס (IBEX), בעלת המניות הגדולה בחברה (32%), לבית המשפט בתביעה לחייב אותה להציג בנוסף את מועמדותו של מועמד מטעמה לכהונה בדירקטוריון, ובעקבות זאת נדחתה האסיפה וטרם נקבע מועד חדש לכינוסה.
קודם להגשת התביעה פנתה אייבקס אל החברה בבקשה לכלול בסדר היום של אסיפת בעלי המניות את ההצעה למינוי דירקטור מטעמה, כשבמקביל לה פנו בבקשה דומה גם הקרנות האמריקאיות ברייטון פארק ואפדאטה פרטנרס, שמחזיקות כל אחת ב-10% ממניות גלאסבוקס (כל אחת מהקרנות הציעה את מועמדותו של אדם אחר). אולם החברה לא נענתה לפניות, ועל כן פנתה אייבקס לבית המשפט.
גלאסבוקס, שעוסקת במתן שירותים מבוססי תוכנה (SaaS) למטרת אנליזה של נתוני גלישה באתרי אינטרנט ואפליקציות מובייל, הוקמה ב-2010 וביוני 2021 הונפקה למסחר בתל אביב, כשמייסדיה מכהנים בתפקידים בכירים בה. מהיווסדה ועד ההנפקה היא גייסה 64 מיליון דולר משורה של משקיעים, בהם שלוש הקרנות שכעת מבקשות להגביר את השפעתן על קבלת ההחלטות בה באמצעות מינוי דירקטור נוסף מטעמן (כיום, מתוך תשעה חברים בדירקטוריון מכהנים מטעמה של אייבקס שניים, ושניים נוספים מטעמן של שתי הקרנות האמריקאיות).
בסוף מאי הפכה קרן הפרייבט אקוויטי כלירמרק, שמתמחה בהשקעות בחברות שנקלעו לקשיים, לבעלת עניין בחברה לאחר שהעלתה את החזקתה בה ל-7%
שוויה של גלאסבוקס לאחר ההנפקה הגיע ל-1.15 מיליארד שקל. החל מסוף 2021 החלה מנייתה במגמת ירידה, עד שביוני האחרון הגיע שווי החברה לשפל של 196 מיליון שקל, וכיום הוא עומד על 289 מיליון שקל (מתחילת השבוע עלתה המניה ב-40% והוסיפה 83 מיליון שקל לשווי החברה) - 75% פחות משוויה בהנפקה.
בניגוד לחברות טכנולוגיה אחרות שהונפקו בגל ההנפקות הגדול של 2021-2020, גלאסבוקס מצליחה לייצר הכנסות מפעילותה, אך הוצאותיה התפעוליות, ובעיקר הוצאות המו"פ והמכירה והשיווק, גבוהות מהן, ובשורה התחתונה היא רושמת הפסדים. ב-2021 ו-2022 אלה הגיעו ל-33 מיליון דולר (בכל שנה), ובמחצית הראשונה של 2023 הם הגיעו ל-13 מיליון דולר, תוך קיטון של 33% מהיקפם במחצית המקבילה אשתקד, הודות לקיטון בהוצאות התפעוליות.
תזרים המזומנים שלה מפעילות שוטפת הוא שלילי והגיע במחצית הראשונה של השנה למינוס 10.6 מיליון דולר. לאחר שב-2022 הסתכם בתזרים שלילי של 16 מיליון דולר וב-2021 בכזה של 18 מיליון דולר. בהתאם לכך קופת המזומנים שלה שעמדה בסוף 2022 על 30 מיליון דולר הגיעה בסוף יוני ל-18.5 מיליון דולר (מזומנים ופיקדונות לזמן קצר).
בתחילת אוגוסט היא קיבלה מבנק הפועלים קו אשראי של 20 מיליון דולר למימון פעילותה השוטפת ולהערכתה בשנה הקרובה היא לא תידרש לגייס מקורות מימון נוספים לצורך מילוי יעדיה ותפעול עסקיה השוטפים. מוקדם יותר השנה הודיעה על תוכנית התייעלות שכוללת פיטורי כ-40 עובדים וצפויה להביא לחיסכון שנתי של 7.4 מיליון דולר.
מודל ההכנסות של גלאסבוקס מבוסס על כך שהיא אינה מוכרת ללקוחותיה את התוכנה שאותה היא פיתחה אלא מספקת אותה בשירות מינויים, המאפשר לה קבלת הכנסות חוזרות מהם (ARR - Annual recurring revenues).
בתשקיף ההנפקה שלה ב-2021 הגדירה גלאסבוקס יעד של 100 מיליון דולר ARR בתוך שתיים עד ארבע שנים. בסוף יוני, שנתיים מההנפקה, עומד ה-ARR על 47.9 מיליון דולר. בהתאם לכך החברה דחתה את מועד השגת היעד הרצוי לסוף המחצית הראשונה של 2026 – חמש שנים מההנפקה.
השבוע דיווחה גלאסבוקס על הרחבת ההתקשרות שלה עם בנק אמריקאי, המשקפת תוספת של 8.3 מיליון דולר ל-ARR השנתי. מדובר בתוספת להסכם קודם בין הצדדים מ-2019, שמאריכה את תקופת ההתקשרות בשלוש שנים נוספות. במסגרת זאת גלאסבוקס תהיה זכאית לתמורה שנתית של 14.1 מיליון דולר, ובסך הכל 42.3 מיליון דולר.
מגלאסבוקס נמסר כי "קיבלה את כתב התביעה לומדת אותו ותתייחס בהתאם. ראוי לציין, שכתב התביעה מוגש בשעה שהחברה מיישמת בהצלחה את אסטרטגיית הצמיחה ורק אתמול חתמה על הסכם תלת שנתי עם אחד מחמשת התאגידים הבנקאיים הגדולים בארה"ב, המבסס את מעמדה כמובילה בתחומה בקרב גופים פיננסיים גדולים בארה"ב ובעולם. הסכם זה תומך בצעדי גלאסבוקס למעבר לתזרים מזומנים חיובי ומעבר לרווחיות בהתאם ליעד עליו הכריזה של הכנסות שנתיות חוזרות (ARR) בהיקף של 100 מיליון דולר במהלך שלוש השנים הבאות".