סגור
אירודרום כטב"מ
מל"ט של אירודרום (צילום: Aerodrome)

המלחמה הפכה שתי חברות ביטחוניות קטנות לכוכבות הבורסה

יצרנית המל"טים אירודרום עלתה החודש ב־150%, ומפתחת המערכות האלקטרו־אופטיות העין השלישית זינקה ב־55%. האחרונה דיווחה היום על הזמנה מצה"ל, ואירודרום צופה אספקות בהיקפים משמעותיים

המלחמה בעזה מעיקה על שוק ההון המקומי, אולם הצרכים שהיא מייצרת נותנים רוח גבית לכמה מניות. זו של יצרנית המל"טים אירודרום, בניהולו של בעל השליטה רועי דגני, עלתה מתחילת החודש בכ־150%, ומניית יצרנית המערכות האלקטרו־אופטיות העין השלישית עלתה ב־54.5%. מדובר בשתי המניות שעלו בשיעור החד ביותר בבורסה עד כה באוקטובר, בזמן שהמדד המייצג של הבורסה, מדד ת"א־125, ירד ב־10%.
העין השלישית, שהיו"ר שלה הוא ידידיה יערי, לשעבר מפקד חיל הים ואחר כך מנכ"ל רפאל, זינקה היום ב־34% באחוזת בית, על רקע הזמנה שקיבלה מצה"ל לרכישת מערכת מדוזה לגילוי רחפנים. המערכת מאפשרת הגנה מקיפה של 360 מעלות וכן גילוי וסיווג מטרות מורכבות שטסות בגובה נמוך ביום ובלילה. ההזמנה שעליה דיווחה העין השלישית היא בהיקף של 13.5 מיליון שקל, עם אופציה להגדלת ההזמנה ל־15 מיליון שקל. לא מדובר בדבר של מה בכך עבור חברה שהכנסותיה במחצית הראשונה של השנה עמדו על 5.7 מיליון שקל ובשנת 2022 כולה על 7.9 מיליון שקל.
מהודעת העין השלישית ניכרת דחיפות הביקוש להגנה מפני רחפנים, והיא עדכנה כי היא "מגויסת ופועלת ללא לאות לאספקת מערכות אלה ואחרות במסגרת המלחמה הנוכחית, תוך עמידה באתגרים רבים, וזאת כדי מנת לספק את המערכות במהירות האפשרית".
חמישה ימים לפני הודעת העין השלישית פרסמה גם אירודרום כי קיבלה הזמנה בהיקף של 1.5 מיליון דולר לאספקת כלי טיס לא מאויש לגוף ביטחוני. החברה סיפקה את ההזמנה ב־17 באוקטובר. אירודרום עוסקת בניתוח ותפעול שוטף של טייסות כלי טיס בלתי מאוישים, לצורך שירותי מודיעין, ביטחון, מיפוי ושינוע לוגיסטי.
על רקע ההנחה כי לנוכח הלחימה היא תקבל הזמנות נוספות, דיווחה היום אירודרום למשקיעים כי "הנהלת החברה צופה המשך אספקות בהיקפים מהותיים, או שעשויים להצטבר להיקפים מהותיים במהלך הרבעון הנוכחי".
שתי החברות, העין השלישית ואירודרום , נסחרות בשווי נמוך יחסית של 70 ו־60 מיליון שקל בהתאמה, לאחר שב־12 החודשים האחרונים עלתה מניית העין השלישית ב־25% ומניית אירודרום הוסיפה לערכה 36%. גם ההיקפים הכספיים של ההזמנות שעליהן דיווחו השתיים הם צנועים למדי. אולם ככל שהמערכה בעזה תימשך, וככל שיגבר איום רחפני הנפץ מהגבול הדרומי או הצפוני, הן עשויות להמשיך ולקבל הזמנות מכוחות הביטחון.
החברה הגדולה בתחום הרחפנים היא נקסט ויז'ן, שמפתחת טכנולוגיה בתחום המיקרו־מצלמות, בין היתר לכלים קרקעיים ואוויריים כמו מל"טים ורחפנים. מניית נקסט ויז'ן זינקה ב־220% מתחילת השנה, והחברה נסחרת בשווי של 1.8 מיליארד שקל בבורסת ת"א. שווייה של נקסט ויז'ן נובע בעיקר מכך שהיא כבר הוכיחה כי הכנסותיה גדלות והולכות מדי שנה — וכך גם הרווחים שלה. לדוגמה, ברבעון השני של השנה הסתכמו הכנסות נקסט ויז'ן ב־45 מיליון שקל לעומת הכנסות של 22.9 מיליון שקל ברבעון המקביל, כלומר עלייה של 100%.
רחפן - אפילו גדול יחסית - הוא כלי שקט, שלא פולט הרבה חום, ולכן מכ"מ מתקשה לגלותו. רחפנים גם יכולים לטוס בגובה נמוך מתחת לטווח הגילוי של המכ"מ. הרחפנים, שבשנים האחרונות היו איום פוטנציאלי בעיקר מגבול לבנון, נהפכו מוחשיים מאוד במתקפת הטרור של החמאס ב־7 באוקטובר על יישובי הנגב המערבי. בשלבים הראשונים של המתקפה עשה החמאס שימוש ברחפני נפץ מתוצרת DJI ו־Autel, עם מקלע נשלט מרחוק ומטעני חבלה, כדי לפוצץ את עמדות התצפית כך שהתצפיתנים לא יוכלו לראות את המתרחש בשטח. בנוסף השתמשו ברחפן, כדי לפוצץ טנק מרכבה סימן 4, שהיה בסמוך לגבול ולהוציא אותו מכלל שימוש.