בלעדי קרן נוי ו-OPC מגייסות את פרופ' עומר דקל למאבק על תחנת אשכול
בלעדי
קרן נוי ו-OPC מגייסות את פרופ' עומר דקל למאבק על תחנת אשכול
פרופ' עומר דקל, מומחה לדיני מכרזים, תומך בטענות נוי ו-OPC, לפיה הצעתן במכרז על תחנת אשכול צריכה להתקבל - ושאין לנהל מגעים עם דליה על מחיר חדש; "כללי המכרז, דיני המכרזים, דיני ההגינות וטוהר המידות מחייבים את פסילת דליה"
חברת OPC וקרן נוי יוצאות למאבק משפטי בחברת החשמל על רקע השיחות שהיא מקיימת מול דליה אנרגיה על מחיר חדש במכרז לרכישת תחנת הכח אשכול.
לכלכליסט נודע כי השתיים גייסו את פרופ' עומר דקל, מומחה בדיני מכרזים, שתומך בעמדתן, בעימות מול חברת החשמל - לעמדתן לאחר הנסיגה של דליה אנרגיה מהזכייה במכרז, על חברת החשמל למכור להן את התחנה, בתוקף מעמדן כ'זוכה כשיר שני'.
דליה הודיעה שלא תעמוד בהצעתה למחיר של 12.375 מיליארד שקל עבור התחנה. זאת משום שלנוכח הפער הגדול מההצעה השניה של OPC וקרן התשתיות נוי, בסכום של 7.088 מיליארד שקל, הגופים הממנים של דליה סירבו לממן את העיסקה.
חברת החשמל המנוהלת בידי מאיר שפיגלר נפגשה עם צמרת האוצר ואחרי הפגישה החלה לקדם באופן לא פורמלי צעדים להתמחרות חדשה על התחנה.
OPC שנשלטת בידי עידן עופר, וקרן נוי (שכספיה הם למעשה כספי פנסיה של המוסדיים), שלחה מכתב איום באמצעות עו"ד פיני רובין ממשרד גורניצקי. המכתב יצא היום אחה"צ ובו ציין רובין כי החברות "נועצו" עם פרופ' דקל שחיזק את העמדה של נוי ואופיסי.
לפי טענת אופיסי וקרן נוי, במקרה שדליה לא תעמוד בהתחיבות שנטלה על עצמה, 12.375 מיליארד שקל כאמור, אזי "כללי המכרז, דיני המכרזים, דיני ההגינות וטוהר המידות של כל מכרז ציבורי מתוקן, מחייבים את פסילת דליה והכרזה על אשכול אופיסי (שם הקבוצה של אופיסי ונוי – ג.ח.) כהצעה הזוכה.
"הקבוצה נמצאת כבר בעמדת הזנק להפוך לזוכה במכרז במחיר שהוצע על ידה במטרה להביא להשלמת רכישת התחנה והפעלתה באופן מיטבי לטובת משק החשמל...כל פעולה למעט העברה של הזכיה לאשכול אופיסי איננה מוצדקת, נוגדת את כללי הדין וצפויה לפגוע באינטרס הציבורי הכללי".
הקבוצה טוענת כי השקיעה מאמצים רבים בגיבוש הצעה איכותית תוך הסתמכות על כללי מכרז תקין ומזהירה את חברת החשמל "לבל תסטו ממצוות הדין המנהלי המכרזי והחוזי".
חברת החשמל מעדיפה למקסם את התמורה עבור התחנה שכן דליה מוכנה לשלם 9 מיליארד שקל, כפי שהתבטאו ראשיה באופן לא פורמלי, ולהביא תוספת עתידית של 1-2 מיליארד שקל נוספים. זאת בעוד שאשכול-OPC איננה מוכנה להעלות את ההצעה. התמורה מעבר ל-7 מיליארד אמורה לשמש להורדת מחירי החשמל לצרכנים והשקעה בתשתיות, ומשרד האוצר מגבה את עמדת חברת החשמל.
לחברת החשמל יש חוות דעת משפטית ראשונית על תקדים בעבר להקלות בתנאי מכרז דומה של המדינה. קרן ג'נריישן, שרכשה לפני שנה את מתקן ההתפלה באשדוד, שילמה מחיר כפול מההצעה של המתמודדת שהגיעה למקום השני. הקרן קיבלה בסיומו של מו"מ מול מקורות והמדינה הקלות של עשרות מיליוני שקלים. עם זאת, באוצר ובחברת החשמל מחפשים חיזוקים נוספים.
בחברת החשמל מודעים לעובדה שמעבר לרצון שלה לקבל תמורה גבוהה ככל האפשר, היא עלולה להיתקל גם בבעיה ציבורית בוויתור על 1-2 מיליארד שקל ואולי אף יותר. גם משפטנים סבורים שטובת הציבור צפויה לשחק תפקיד משמעותי בשיקול דעת של בית המשפט בהחלטה בעתירה אפשרית של אשכול-OPC. מה גם שההצעה של אשכול-OPC מורכבת מחברה שבשליטת עידן עופר, שכבר רכש בעבר שתי חברות ממשלתיות – כיל (לא ישירות מהמדינה) וצים, שהניבו לו מאות מיליוני דולרים כדיבידנדים, וקרן נוי שההשתתפות שלה כרוכה בשימוש בכספי הפנסיה של הציבור, שהושקעו בה באמצעות חברות הביטוח. בנוסף, סטייה מתקנות המכרז עלולה להביא לפגיעה עתידית במכרזים שתקיים המדינה מבחינת עמידה בתקנות המכרז עצמן.