סגור
 הנפקה ב נאסדק solar edge סולאראדג'
סולאראדג' חוגגת הנפקה (צילום: nasdaq)

האיתות של הפד על הורדת ריבית הזניק את מניית סולאראדג'

פאוול אותת שב־2024 ייתכנו שלוש הורדות ריבית. האיתות הקפיץ את מניות חברות האנרגיה הסולארית, שתלויות במימון. שווי סולאראדג', שצנח ב־11 מיליארד דולר מתחילת 2023 עד להודעה, עלה בכמיליארד דולר

האיתות של ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב, בשבוע שעבר על הורדות ריבית צפויות, הזניק את מניות החברות הסולאריות בארה"ב, בהן סולאראדג' הישראלית, שרשמה זינוק של 32.5%. העלייה הזאת מגיעה לאחר שנה של ירידות חדות בתחום, שנבעו מהתלות החרה של חברות האנרגיה הסולארית במימון ובשל כך בגובה הריבית. האיתות של פאוול, יחד עם הציפייה להמשך הגדלת הסובסידיות של הממשל האמריקאי לאנרגיות מתחדשות, עשויות לסמן שינוי מגמה עבורן.
בשבוע שעבר הודיע פאוול על השארת הריבית בארה"ב ללא שינוי – בגובה של 5.5%, ואותת לשווקים שייתכנו שלוש הורדות ריבית במהלך שנת 2024 בגובה של 0.25% כל אחת. מדובר ככל הנראה בסוף מגמת העלאות הריבית של הפד, שהעלה את הריבית בארה"ב 11 פעמים מאז מרץ 2022.
שינוי הכיוון המסתמן של הפד היטיב עם מניות חברות האנרגיה הסולארית הנסחרות בארה"ב, לאחר שסביבת הריבית הגבוהה הצניחה את שוויין במשך למעלה משנה. עליית הריבית משפיעה על יכולת המימון של כל סוגי הפרויקטים הסולאריים – החל מהפרויקטים הקרקעיים הגדולים ועד מערכות פאנלים סולאריים שמותקנות על גגות של בתים פרטיים, שלשם התקנתן נדרשת בדרך כלל לקחת הלוואה. אחת מהחברות שהרוויחו מהכיוון החדש היא סולאראדג' הישראלית, שזינקה ב־16.7% ביום לאחר הודעת הפד וב־32.5% מאז ההודעה. הקפיצה הזאת מגיעה בסיומה של אחת השנים הקשות ביותר שידעה החברה. מתחילת שנת 2023 ועד הודעת הפד מחקה החברה יותר מ־11 מיליארד דולר, כ־70% משוויה.
עיקר הירידה של סולאראדג', לפי הערכות מרבית האנליסטים נבעו מסביבת המאקרו המאתגרת, שכללה בין היתר את הריבית הגבוהה. עם זאת, הריבית אינה הגורם היחיד שהוביל לירידות בשווי החברות הסולאריות, לה תרמו גם ירידת ביקושים מסוימת באירופה והתגברות התחרות מסין.
כל אלו גם יחד אלו גם חתכו את מחיר המטרה של מניית סולאראדג'. בדו"ח של בנק ברקליס מתחילת אוקטובר האחרון על סולאראדג' נכתב "ייתכנו יותר חדשות רעות לפני שנקבל חדשות טובות". בדו"ח, חתכה ברקליס את מחיר היעד של מניית החברה מ־274 דולר ל־152 דולר, ירידה של 45%. לאחר פרסום הדו"ח, צנח שווי החברה ב־600 מיליון דולר.
ייתכן ששיא השפל בשנה הקשה שעברה על חברת האנרגיה הסולארית היה לפני כשבועיים, אז דווח על היציאה של סולאראדג' ממדד S&P 500 היוקרתי לאחר שנתיים שבהן נכללה בו. סולאראדג' היתה החברה הישראלית הראשונה והיחידה עד כה שנכנסה למדד.
כאמור, מלבד נושא הריבית, גם הציפייה לסובסידיות נוספות של הממשל האמריקאי לאנרגיות מתחדשות שהתגברו מאוד עם העברת החוק להפחתת האינפלציה (IRA) בקיץ שעבר. ביום חמישי פרסם הממשל האמריקאי שורה של תנאים לקבלת הסיוע במסגרת ה־IRA לחברות האנרגיה המתחדשת. בין היתר, ובמטרה להתמודד עם התחרות הגוברת מכיוון סין, מציע הממשל האמריקאי הטבות לחברות שייצרו על אדמת ארה"ב טורבינות רוח, פאנלים סולאריים וממירי מתח.
סולאראדג' לא הייתה החברה היחידה בתחום שזינקה לאחר ההודעה. המתחרה הגדולה שלה בתחום הממירים, אנפייז, טיפסה גם היא ב־11.72% ואילו יצרנית הפאנלים הסולאריים First solar זינקה ב־11.7%. זאת, כאשר מדד S&P 500 עלה ביום רביעי ב־0.3% בלבד.