איבדה 1.75 מיליארד שקל בחצי שנה: מה עובר על דנאל?
איבדה 1.75 מיליארד שקל בחצי שנה: מה עובר על דנאל?
סמנכ"ל הכספים עזב בטונים צורמים, שלושה דיירים מתו במעון בחולון מהרעלת מזון ויש חשש לזרם הכספים מביטוח לאומי, וחלק מהמשקיעים מצמצמים חשיפה לחברת כוח האדם והסיעוד. כך צנחה מניית דנאל ביותר מ־40% מאז השיא שאליו הגיעה בפברואר
בשנים האחרונות נחשבה דנאל לחביבת הגופים המוסדיים והמשקיעים הפרטיים, בין היתר לאור התרחבותה לתחומים חדשים מעבר לפעילותה המסורתית בתחומי כוח האדם והסיעוד וכן בעקבות תוצאות כספיות טובות שהציגה. כל אלה הזניקו את שווי השוק של החברה לשיא של 4.1 מיליארד שקל בפברואר האחרון.
ואולם, דווקא אז, משהו במכונה המשומנת שעליה מנצח המנכ"ל אילן ישראלי - שדורג במקום השני ב־2020 ו־2021 ברשימת המנהלים הטובים של "כלכליסט" - החל לחרוק. מתחילת השנה איבדה דנאל יותר משליש משווייה בעקבות צניחה של 36.8% במנייתה, לעומת ירידה של פחות מ־5% במדד ת"א־90, שבו החברה נכללת, ונסיגה של 2.7% במדד ת"א־125. השווי של דנאל נאמד כיום ב־2.35 מיליארד שקל בלבד - קרוב לשפל של שנתיים.
הצלילה בשווי של דנאל התרחשה כאשר מעל לחברה מרחף ענן כבד. כזכור, בתחילת מאי מצאו את מותם שלושה דיירים סיעודיים במעון בחולון ששייך לדנאל, בשל זיהום במזון. בדיקה שערכו רשויות הבריאות והרווחה העלתה ליקויים חמורים במטבח במעון ובמבנה המעון. דנאל, האחראית על אספקת כוח עזר בתחום הסיעוד ובמסגרות לאנשים עם צרכים מיוחדים, חוותה בעקבות האירוע פגיעה קשה במוניטין שלה.
ההנחה בענף היא שהרווחיות של החברה נפגעה בחודשים האחרונים. זאת, בעקבות הגדלת תקנים ומינויים חדשים בכוח האדם כדי למנוע כשלים נוספים. עם זאת, משיחות עם גופים מוסדיים שמחזיקים במניות של החברה עולה חשש נוסף. דנאל מספקת שירותי סיעוד באמצעות 35 סניפיה בעיקר לזכאי הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי, וההנחה היא שבביטוח הלאומי ינצלו את הטרגדיה שקרתה במעון בחולון כדי להחמיר את התנאים במכרז מול דנאל - דבר שעשוי להעניק עדיפות למתחרותיה.
לדנאל יש חוזה מול הביטוח הלאומי מאז 2009 שמחודש אחת לשנה, יחד עם שתי חברות נוספות מטב ועמל, לטיפול בחולים סיעודיים. ההתחשבנות עם הביטוח הלאומי היא חודשית בהתאם למספר השעות שבהן ניתנו שירותי הסיעוד למבוטחים על ידי עובדי החברה. התמורה לשעת עבודה המשולמת על ידי הביטוח הלאומי היא אמנם קבועה לכל נותני השירות לפי חוק הביטוח הלאומי, אבל מבנה המכרז הבא עשוי לכלול מוטיבים נוספים לבטיחות שיקטינו עוד יותר את רווחיות החברה.
ואולם, הירידות במניית החברה החלו כאמור טרם הטרגדיה במעון בחולון. בפברואר חדל לכהן אלון חכם כסמנכ"ל הכספים של החברה, שנחשב מהדמויות הבולטות בחברה. חכם שימש בתפקיד במשך 25 שנה אך עזב בטריקת דלת. דנאל הסבירה כי עזיבתו אינה כרוכה בנסיבות שיש להביאן לידיעת בעלי המניות, אך חכם ניהל סמוך לעזיבתו שיחות פרידה עם משקיעים גדולים - ואלה לא אהבו את מה ששמעו ממנו על הניהול של החברה. בנוסף, סמוך לעזיבתו מכר חכם מניות של דנאל בהיקף של 7.5 מיליון שקל שעשויים להביע אי־אמון בחברה.
המקרה של חכם שימש תמרור אזהרה עבור משקיעים מובילים בחברה. דנאל היא חברה ציבורית לחלוטין, ש־51% ממניותיה מוחזקות בידי הציבור ו־40% בידי גופים מוסדיים. חברות הביטוח מגדל והראל הן בעלות המניות הגדולות בדנאל עם אחזקות בשיעור של 16.7% ו־11.9% בהתאמה. הפניקס־אקסלנס מחזיקה ב־11.6% וקרן הגידור נוקד מחזיקה ב־4.5%. נוקד מכרה בסוף מרץ האחרון מניות בהיקף של יותר מ־19 מיליון שקל - וחדלה מלהיות בעלת עניין.
נוקד, של רועי ורמוס ושלומי ברכה, נכנסה להשקעה בדנאל ב־9 במרץ 2020 - החודש שבו קרסה הבורסה - באמצעות רכישת נתח של 5.78% מדנאל שהפכה אותה לבעלת עניין בחברה. שווי המניות שרכשה הקרן בזמן הרכישות היה 80.8 מיליון שקל - וכיום אחזקתה נאמדת בקצת יותר מ־105 מיליון שקל (תשואה של קצת יותר מ־30%). אל נוקד יש להוסיף את קרנות הנאמנות של מור בית השקעות, שהשקיע בתחילת השנה בחברה כמעט 80 מיליון שקל, אך זו הקטינה את אחזקתה עד לרמה של 20 מיליון שקל. הקיטון כולל גם את ירידת הערך של המניה - על כן, הצפת הסחורה על ידי מור מוערכת ב־40 מיליון שקל.
גם פעילות דנאל בתחום השמת העובדים מתקרבת למיצוי צמיחתה. שיעור האבטלה ביוני ירד ל־3.4%, שהם 146.5 אלף מובטלים. זהו נתון נמוך, במיוחד לאור העובדה ששיעור האבטלה הממוצע במדינות ה־OECD הוא 5%. בנוסף, לדברי מוסדיים שמשקיעים בחברה, ירידה בקצב הצמיחה הכלכלית במשק הישראלי ואף כניסה למיתון ישפיעו לרעה על הכנסות מגזר כוח האדם של דנאל. זאת מאחר שבתקופה שבה שיעור האבטלה עולה, הכוח נמצא אצל המעסיקים והם יכולים להסתדר ללא גופים להשמת עובדים. הכנסות דנאל מפעילות כוח האדם הסכתמו ברבעון הראשון של השנה ב־113 מיליון שקל, המהוות 19% מההכנסות הכלליות של החברה. על כן, התפיסה בשוק ההון כי דנאל היא חברה סולידית שאמורה להציג עמידות בפני תקופות של ירידות שערים היא לכל היותר חלקית.
מעבר לסיעוד והשמת עובדים, הנהלת דנאל פועלת להרחיב את הרגל השלישית של החברה: הפעלת רשת של מרכזים למתן שירותים רפואיים, לרבות פעילות כירורגית (כולל הסרת משקפיים בלייזר) וניתוחים כירורגיים. פעילות זו היתה אחראית על 70 מיליון שקל מתוך ההכנסות ברבעון הראשון (12.5% מההכנסות). באחרונה רכשה דנאל עוד 10% מחברת עיניים תמורת 42.8 מיליון שקל ותחזיק בחברה 61%. בנוסף, החברה רכשה את חברת הטיפולים והניתוחים מנור רפואה תמורת 95 מיליון שקל.
"פעילות בתחום הרפואה היא רווחית, אך תנודתית. השוק מבין את זה ולכן פעל להתאים את המחיר של החברה. צריך לזכור שדנאל לא פועלת בחלל ריק, ובריבית של 1.25% עם ציפייה ל־2.75%, להיסחר במכפיל 15 זה עדיין תמחור סביר מאוד - גם אחרי ירידה של 37% לא הייתי קובע שהיא זולה", טוען מוסדי בכיר.
הכנסות דנאל ברבעון הראשון של 2022 הגיעו לשיא של 588 מיליון שקל לעומת 557 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה. הרווח הנקי הסתכם ב־35 מיליון שקל לעומת רווח של 36 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2021. החברה רשמה בשנה שעברה שיא בהכנסות: 2.3 מיליארד שקל לעומת 2 מיליארד שקל ב־2020. הרווח הנקי ב־2021 זינק ל־163 מיליון שקל לעומת 120 מיליון בשנה שקדמה לה.