סגור
מגזין מנהלים אייל בן סימון מנכ"ל הפניקס פיננסים
מנכ"ל קבצת הפניקס אייל בן סימון (צילום: יונתן בלום)

בלעדי
רשות שוק ההון דורשת מהפניקס הבהרות על דיבידנד ענק של 1.4 מיליארד שקל

דירקטוריון הפניקס ביטוח הפרטית החליט בצעד חריג על דיבידנד בעין של 1.4 מיליארד שקל להפניקס פיננסים הציבורית שמחזיקה בחברת הביטוח בבעלות מלאה. הרשות דורשת מהפניקס להעביר חומרים שעליהם התבססה ההחלטה 

בצעד חריג החליט דירקטוריון חברת הביטוח של הפניקס לחלק דיבידנד בעין של נכסים בהיקף 1.4 מיליארד שקל להפניקס פיננסים, החברה־האם הציבורית, שמחזיקה בבעלות מלאה על חברת הביטוח ונסחרת בבורסה. לכלכליסט נודע כי בעקבות ההחלטה, שלא פורסמה, הודיעה רשות שוק ההון להפניקס כי היא דורשת להעביר אליה את החומרים שעליהם התבססה ההחלטה וההשלכות של הסכום המחולק על מבנה ההון של החברה.
ההחלטה, שהתקבלה בשבוע שעבר, קיבלה ביטוי מרומז בדיווח של הפניקס לבורסה, לפיה החליטה חברת הביטוח להעביר את מניות מועדון הנוסע המתמיד של אל על שהחזיקה הפניקס ביטוח לגמא, שמוחזקת גם היא בידי הפניקס פיננסים ולמעשה משמשת מעין חברה־אחות של חברת הביטוח.
מדובר ב־19.9% ממניות של מועדון הנוסע המתמיד, שהעברתן תגדיל את הונה של גמא בכ־180 מיליון שקל. ייתכן שהצעד הזה נועד לאפשר להפניקס לממש מניות נוספות של המועדון, שכן חברת הביטוח מוגבלת בהחזקה של 20%.
עוד נודע כי הדיבידנד עליו החליט דירקטוריון הפניקס ביטוח כולל גם את בית הוורד בגבעתיים שמוחזק בידי הנוסטרו של חברת הביטוח וגם אותו מבקשת החברה להעביר לחברת ההחזקות.
בשבוע שעבר נכנס לתוקף תקן חדש, IFRS17 שלו השפעה גדולה מאוד על חברות הביטוח. התקן מפריד בין תוצאות הפעילות החיתומית לבין תוצאות שירותי הביטוח ובין תוצאות הפעילות הפיננסית של חברות הביטוח. התקן החדש ישפיע לחיוב על שורת הרווח של חברות הביטוח ויסייע למשקיעים להבין טוב יותר את מבנה הרווח שלהן.
הפניקס, הראל מגדל וכלל פרסמו בדו"חות הרבעון השלישי של 2024 את השפעת התקן על ההון העצמי והרווחים העתידיים שלהן. מבחינת הפניקס, כניסת התקן תעדכן את ההון העצמי שלה ל־6-5.6 מיליארד שקל, נכון לתחילת 2024.
בדיווח על מניות מועדון הנוסע המתמיד נימקה הפניקס: "ועדת הביקורת ודירקטוריון החברה אישרו את העסקה, בין היתר בשים לב לכך שהתמורה תיקבע על בסיס הערכת שווי של חברת המועדון והערכת שווי החברה, וכן אישרו כי העסקה הינה לטובת החברה, אינה כוללת חלוקה וכי לא קיים חשש סביר שהעסקה תמנע מהחברה את היכולת לעמוד בחבויותיה הקיימות והצפויות, בהגיע מועד קיומן". סביר להניח כי נימוקים אלה מלווים גם את יתר הנכסים שהחליטה הפניקס להעביר במסגרת הדיבידנד לחברת ההחזקות.
מלבד מניות מועדון הנוסע המתמיד שהועברו לגמא, החליט הדירקטוריון על דיבידנד של הנכסים בית הורד, שאותו עומדת חברת הביטוח לעזוב ולעבור לראשל"צ, והאחזקות ב"משכנתאות זהב". בניין בית הורד רשום בשווי כ-700 מיליון שקל, וכחברת ביטוח לא ניתן לשעבד אותו לטובת הלוואה, בעוד שחברת אחזקות יכולה לעשוב זאת. האחזקות (51%) במשכתאות זהב, שמעניקה משכנתא הפוכה לגיל השלישי, היא בשווי חצי מיליארד שקל. גם לאחר החלוקה נשארת הפניקס עם יחס כושר פרעון של 150%.
כמו כל חברת ביטוח, חברת ההחזקות הנסחרת מפוקחת בידי רשות ני"ע ואילו חברת הביטוח היא חברה פרטית שמפוקחת בידי רשות שוק ההון. חברת הביטוח מנהלת נוסטרו משל עצמה בהיקף של כ־32 מיליארד שקל, הכולל החזקות בנכסים שונים, ביניהם מחצית מרשת הדיור המוגן עד 120.
עפ"י הערכות, המניע לחלוקת הדיבידנד הענק הוא יתרת העודפים הגדולה לחלוקה של הפניקס ביטוח, לאור יחס הסולבנסי הגבוה שלה. בנוסף, ייתכן שבהפניקס מעוניינים לייעל את מבנה ההון על רקע המעבר לתקן החשבונאי החדש ופעולות אלו מתבצעות על רקע השינוי החשבונאי. מבחינת רשות שוק ההון, יתכן שהעובדה שהפניקס הופכת לחברה ללא גרעין שליטה, מביאה להגברה מסוימת של הפיקוח עליה. בחצי השנה האחרונה מכרו קרנות ההשקעה סנטרברידג' וגלטין את מניות השליטה שלהם בהפניקס בפיזור בין ג'ארד קושנר, קבוצת דלק (שבינתיים מכרה את המניות שרכשה והחזיקה), ושורה של מוסדיים ישראלים וקרנות זרות. החברה מנוהלת בידי אייל בן סימון וכיו"ר מכהן בני גבאי.
באוגוסט 2024 חילקה הפניקס ביטוח דיבידנד של 250 מיליון שקל להפניקס פיננסים. הדיבידנד חולק לאחר בחינת עמידת הפניקס ביעדי יחס כושר הפירעון ובמבחני החלוקה. בסוף הרבעון השלישי עמדה יתרת העודפים לחלוקה של הפניקס על 9 מיליארד שקל.
בחלוקת דיבינד מחויב הדירקטורן לבחון גם את עמידת החברה ביעדי כושר הפירעון הכלכלי. עם זאת, ככל הנראה הפניקס לא שיתפה מספיק את הרשות בנוגע להשלכות מהותיות שעשויות להיות על החלוקה על יציבות החברה ומבנה ההון שלה, וזהו הרקע לדרישת הרשות מהפניקס להעביר אליה את הפרוטוקולים הנוגעים להחלטה על החלוקה.
מהפניקס נמסר: "הפניקס מקיימת דיאלוג שוטף עם רשות שוק ההון באין ספור נושאים, וכך גם בקשר עם חלוקת הדיבידנד בעין, חלף דיבידנד במזומן, שבוצעה לקראת סוף השנה וכחלק מהיערכות הפניקס ביטוח, בין השאר, ליישום IFRS17. לאחר החלוקה יחס כושר הפירעון של הפניקס ביטוח יעמוד על למעלה מ- 150%. במקביל לחלוקת הדיבידנד העלה דירקטוריון הפניקס ביטוח את יעד כושר הפירעון מ 118% ל -121%".