סגור
מתחם שדה דב תל אביב
מתחם שדה דב (צילום: עופר צור)

בלעדי
תוכנית: שדה דב ותל השומר יוצאו מחוץ לחברת חנן מור

עו"ד אהוד גינדס ודודו זבידה מקדמים תוכנית להוצאה של שלושה נכסים בעייתיים מחוץ לחברת חנן מור כדי להקל על הכנסת משקיע שירכוש נתח מהחברה לפי שווי של 150 מיליון שקל. בין המתעניינים חברות הנדל"ן יגאל דמרי ועמרם אברהם

התוכנית למכירת חנן מור החזקות: כוללת הוצאה של שלושה נכסים בעייתיים אל מחוץ לחברה והכנסה של משקיע שירכוש נתח מהחברה לפי שווי של כ־150 מיליון שקל. שווי השוק של החברה כיום הוא 60 מיליון שקל. עו"ד אהוד גינדס, הנאמן של חנן מור החזקות, ודודו זבידה, שמונה כמנהל העסקים הראשי של החברה, מנסים לקדם תוכנית זו במטרה להגיע להסדר חוב.
ל"כלכליסט" נודע כי שלושת הנכסים שלפי התוכנית לא ייכללו בעסקה הם הקרקע בשדה דב, הקרקע בתל השומר והקרקע ברחוב טבנקין בגבעתיים. הודע כי חברות הנדל"ן יגאל דמרי ועמרם אברהם מגלות עניין בכניסה להשקעה. בחברת עמרם אברהם מעוניינים ברכישת השליטה בחברת חנן מור בהיקף של כ־30% תמורת כ־50 מיליון שקל ואילו בדמרי מדברים על רכישת מלוא המניות של החברה.
הקרקע בשדה דב נרכשה על ידי חנן מור תמורת 1.6 מיליארד שקל ב־2021 באמצעות מימון של 1.3 מיליארד שקל מדיסקונט, לאומי הפניקס ומיטב. הערכת שווי של לאומי נוקבת בשווי של 960 מיליון שקל לקרקע. ככל הידוע, זבידה והבנקים סבורים שמוטב להשביח את הקרקע באמצעות תב"ע ואז לנסות לקדם את מימושה.
הקרקע בתל השומר נרכשה מידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ב־2021 תמורת 420 מיליון שקל, והיא מיועדת לבנייה של 247 יח"ד לצורך השכרה. הראל נכנסה לפרויקט בהחזקה של 40%. לאחר הרכישה התברר כי פינוי המפעל הבטחוני הסמוך יתעכב וזיהום הקרקע מונע את הקמת הפרויקט. הראל קיבלה שעבוד על מלוא מניות החברה המחזיקה בפרויקט, ובשבוע שעבר פנתה לבית המשפט באמצעות עו"ד יוסי בנקל בדרישה לפירעון מיידי של החוב.
חנן מור, שמחזיקה ב־60% מהמניות, מנהלת מול רמ"י דיונים לביטול המכרז, והתוכנית היא לוותר על המניות במסגרת הסדר החוב ולהעבירן להראל שתנסה לממש אותן. למעשה, הראל מקבלת לידיה בשעבוד רק את זכויות התביעה מול רמ"י.
בקרקע ברחוב טבנקין בגבעתיים מתוכננות כ־200 דירות, אך הבנייה תתחיל רק בעוד מספר שנים בשל היעדר אישורים. החוב בפרויקט זה הוא למזרחי־טפחות וקרן ריאליטי, שמימנו את רכישת הקרקע ב־2021 ב־225 מיליון שקל. בחודש שעבר הוגשו התנגדויות לבנייה ומשקיעים פוטנציאליים בחנן מור לא מעוניינים בקרקע הזאת.
בשלושת המקרים הנושים יקבלו אפשרות לדרוש מהחברה־האם את ההפרש בין מחיר מימוש הקרקעות והפרויקט לבין ההלוואה המקורית. נושים אלה אמורים לקבל מניות עתידיות בחברה כחלק מהסדר, וזהו אחד המוקשים שמונעים הגעה להסדר. במקרה שבו יצליחו הנושים לממש את הפרויקטים במחיר גבוה יותר מהיקף ההלוואה, הסכום ייכנס לקופת הנשייה.
נכון לעכשיו, הנושים השונים – כולל מחזיקי האג"ח ובעלי המניות הנוכחיים של חנן מור – אמורים לקבל לפי התוכנית 70% ממניות החברה החדשה. בין המתנגדים לתוכנית גם מחזיקי סדרות האג"ח ט' ו־ט"ו להם שעבוד על הקניונים של החברה בחריש. אלה מבקשים תוספת של 0.5%–1% בריבית כתנאי להסכמתם לתוכנית.
ביום חמישי קיבל גינדס מבית המשפט ארכה של שלושה שבועות נוספים, עד סוף ינואר, להגעה להסדר חוב מול הנושים. בנק לאומי הודיע שמדובר בארכה אחרונה ואילו יתר הנושים הסכימו לה ברובם. עמדתם של מחזיקי האג"ח המובטחות לא התקבלה.
החוב הכולל של חנן מור לנושיה מגיע ל־2.7 מיליארד שקל, רובם בגין פרויקט שדה דב. החברה לא עמדה בתשלום של 28 מיליון שקל לנושי שדה דב לפני כחודשיים ובנק לאומי החליט להוביל אותה לכינוס נכסים של חברות־בנות. לאומי העניק לחברה גם הלוואה לרכישת קרקע ברמת גן, שגם אותה עמרם אברהם מעוניין לרכוש יחד עם משפחת ביטון. לאומי הסכים עם יתר הנושים להגיש בקשה עם החברה לעיכוב הליכים במסגרת החוק החדש לחדלות פירעון, אבל בפרק הזמן שהוקצב לא הצליח זבידה להגיע להסכמות עם הנושים והמועד הוארך.