סגור
אייל ליאור מנכ"ל פנינסולה
אייל ליאור מנכ"ל פנינסולה

ההפרשות של פנינסולה על ההסתבכות עם תומר לוי משקפות אופטימיות יתר

אף על פי שחברת האשראי החוץ־בנקאי הגדירה הלוואה של 70 מיליון שקל שהעמידה למנכ"ל SOS המסובך בפלילים כ"חוב פגום", היא הפרישה 1.3% בלבד מהיקף החובות מגובי הנדל"ן ברבעון

פנינסולה ממשיכה להציג יציבות על רקע הסערה שחווה ענף האשראי החוץ־בנקאי, אבל המבחן הגדול עוד לפניה. החברה, שבשליטת (55.4%) בית ההשקעות מיטב, פעלה ברבעון השלישי של השנה על מנת להקטין את היקף תיק האשראי שלה ל־1.38 מיליארד שקל ‑ הנמוך ביותר שלה מאז הרבעון הרביעי של 2021, ונמוך ב־30 מיליון שקל מבסוף הרבעון השני של 2023.
פנינסולה, בהנהלת אייל ליאור, נסחרת בתל אביב בשווי של 286 מיליון שקל. אתמול עלתה מניית החברה ב־5.6%. הקיטון בתיק האשראי של פנינסולה נעשה בעקבות השינויים במשק. ברבעון השלישי, ריבית הפריים עמדה על 6.25%, גבוהה ב־4% מריבית הפריים ברבעון המקביל ב־2022.
עם העלאות הריבית, גבר החשש בענף האשראי החוץ־בנקאי כי חלק מהלקוחות שנטלו אשראי צמוד ריבית יתקשו להשיב את הלוואתם. מעבר לכך, עליית הריבית גורמת לחברה עצמה לגייס חוב בשיעורי ריבית יקרים יותר, שאותו היא חייבת לגלגל ללקוחות. חרף זאת, בזכות העובדה שחלק מהאשראי שהיא מעמידה צמוד לריבית הפריים, הכנסות פנינסולה מריבית נטו ברבעון עלו ב־5.6% בהשוואה לתקופה המקבילה והסתכמו ב־30 מיליון שקל.
הדו"ח אינו כולל את השפעות הלחימה בעזה. בעקבות המלחמה עדכנה פנינסולה כי חלה עלייה בשיעור הצ'קים החוזרים ובבקשות לדחיות מועדי פירעון של צ'קים שטרם הגיע מועד פירעונם. לדעת החברה, העלייה בשיעור הבקשות אינה מהותית לפעילותה. עם זאת, פנינסולה צופה כי הימשכות המלחמה עלולה להגדיל את מספר הסדרי פריסות התשלומים שלה מול לקוחות וחייבים.
הרווח הנקי ברבעון הסתכם ב־11.7 מיליון שקל לעומת 11.6 מיליון שקל ברבעון המקביל, עלייה של 1%. ההפרשה לחובות אבודים, או כאלה שעושים רושם כאבודים ברבעון השלישי, העיבה על שורת הרווח של פנינסולה. חברת האשראי החוץ־בנקאי הפרישה יותר מ־4 מיליון שקל עבור חובות בעייתיים ברבעון, לעומת 2.2 מיליון שקל ברבעון המקביל.
בשני הרבעונים האחרונים פנינסולה מתמודדת עם אתגר בדמות הלוואת ענק שהעניקה לתומר לוי, מנכ"ל חברת תדלוקי השטח SOS ומי שמחזיק ב־50% ממניותיה, שחשוד בפלילים. לוי, הלווה הגדול ביותר של פנינסולה, עומד במרכז חקירה של רשות המסים והמשטרה בחשד שסייע להפיץ ולקזז חשבוניות פיקטיביות במאות מיליוני שקלים, כשברקע יש גם חשד לקשר לארגון פשע לכאורה.
לוי, שנטל בנובמבר 2020 הלוואה של כ־70 מיליון שקל מפנינסולה כדי למחזר משכנתא על הבית שרכש בנווה צדק, היה אמור לפרוע את החוב בספטמבר, אולם לא עשה זאת. לאחר מו"מ כושל, פנינסולה תנסה לגבות את החוב או חלקו בבית משפט. בעקבות כישלון המו"מ, סיווגה פנינסולה בדו"ח את ההלוואה שניתנה ללוי לראשונה כ"חוב פגום". החוב של לוי הוא חלק הארי מתוך החובות הפגומים מגובי הנדל"ן של החברה, שמסתכמים ב־80.5 מיליון שקל.
סיווג הלוואה כחוב פגום מחייב את החברה להפריש את החלק שאותו היא חוזה כי לא תוכל להשיב. אותה הפרשה מנוכה מהרווח של החברה ברבעון. פנינסולה הפרישה 1.3% בלבד מהיקף החובות מגובי הנדל"ן ברבעון. מדובר בשיעור הפרשה נמוך במיוחד. לשם השוואה, עבור חובות פגומים מגובי נדל"ן ברבעון המקביל ב־2022 הפרישה פנינסולה 10.6% מערכם בספרים.
שיעור ההפרשה הנמוך מבטא את ההערכה האופטימית של פנינסולה שלפיה היא תוכל להיפרע מרוב החוב באמצעות מימוש השעבוד על הבית. אולם, למרות האופטימיות של פנינסולה, גביית החוב במלואו תהיה ככל הנראה מורכבת. בשל החקירה, המדינה הוציאה צווי עיקול על נכסיו של לוי, כולל על הבית שמשועבד לפנינסולה. מדובר על וילה בשטח של 419 מ"ר ולצדה שטח לפיתוח של 326 מ"ר. בדו"חות מציינת פנינסולה ששווי הנכסים המשעובדים עולה על החוב של לוי, ומאחר שמדובר בשעבוד קבוע מדרגה ראשונה, השעבוד גובר על צווי המניעה שהוציאה המדינה. החברה אף מחזיקה בחוות דעת משפטית שמאשרת זאת.