חיים כצמן: "אין שינוי בתמונת השליטה בגזית גלוב שאני יודע עליו"
חיים כצמן: "אין שינוי בתמונת השליטה בגזית גלוב שאני יודע עליו"
גזית גלוב סיימה את 2021 עם עלייה בהכנסות ורווח נקי גבוה, בזכות שערוכים של 621 מיליון שקל. בעל השליטה חיים כצמן אמר שהוא זה שינהל את שיחת הוועידה גם בשנה הבאה, והתייחס לכניסה לדיור להשכרה: "שינוי מגמה אמיתי, גם בציבור הישראלי"
מניית גזית גלוב רשמה אתמול עלייה חדה של 4.5% במסחר גבוה בבורסת תל אביב, על רקע הדו"חות שפרסמה לרבעון הרביעי ולשנת 2021 כולה. החברה נסחרת בשווי של קרוב ל־5 מיליארד שקל.
חברת הנדל"ן המניב סיימה את הרבעון הרביעי ברווח של 320 מיליון שקל לעומת הפסד של 163 מיליון ברבעון המקביל ב־2020. הרווח סייע לגזית גלוב לסיים את 2021 כולה ברווח נקי של 646 מיליון שקל לעומת הפסד בשיעור דומה של 653 מיליון שקל ב־2020. 621 מיליון שקל מהרווח מיוחסים לשערוך נדל"ן, בעוד ב־2020 רשמה החברה ירידת ערך של 1.53 מיליארד שקל בשווי הנכסים. ברבעון הרביעי לבדו רשמה החברה שיערוכים של 517 מיליון שקל.
ההכנסות הרבעוניות מהשכרת מבנים עמדו על 583 מיליון שקל, נתון המשקף ירידה של כ־3% לעומת הרבעון המקביל ב־2020. ההון העצמי של גזית עומד על 5.3 מיליארד שקל, כך שהיא עדיין נסחרת מתחת להון. עבור חברת נדל"ן מניב מדובר בדיסקאונט, שכן מרבית החברות בתחום נסחרות מעל ההון.
גזית גלוב מושכת תשומת לב מיוחדת גם בימים רגילים, לאור פורטפוליו הנכסים שלה, ששוויו קרוב ל־40 מיליארד שקל. אך בימים אלה היא מושכת תשומת לב גבוהה אף יותר. זאת לאחר שישראל קנדה, בשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, רכשה לפני כחודשיים 10% ממניות החברה־האם נורסטאר בבורסה, ובמהלך המשך הגיעה להסכמות על רכישה של 11.6% נוספים מידי חיים כצמן, בעל השליטה בנורסטאר ובגזית גלוב. בין הצדדים אין הסכם שליטה, וישראל קנדה לוחצת על כצמן למכור את יתר מניותיה בעסקה של מיזוג משולש הופכי.
כצמן, שמכהן כמנכ"ל גזית גלוב, השיב לשאלת "כלכליסט" אם ינהל את שיחת האנליסטים לסיכום הדו"חות השנתיים של החברה גם בעוד שנה: "החוזה שלי הוא לשנתיים נוספות, ואני בדרך כלל מקיים חוזים". על שאלת שינוי אפשרי בתמונת השליטה אמר: "אני לא רואה שינוי במצב שאני יודע עליו".
גזית השלימה ברבעון האחרון את מחיקת מהמסחר של אטריום, החברה־הבת הפועלת באירופה, וזאת בהצעת רכש. זהו רק צעד אחד בשורה של צעדים שביצעה החברה בשנה האחרונה, אחרי משבר הקורונה, שממנו סבלה גם היא, ושאותו ניצלה לביצוע רכישה חוזרת של מניות במחיר של 19 שקל למניה. ברבעון הנוכחי גייסה החברה יותר מ־400 מיליון שקל במחיר מניה של 32 שקלים.
ברבעון הרביעי רשמה גזית עלייה של 10.7% ב־NOI (הכנסות נטו מפעילות השכרה) ל־270 מיליון שקל, ועלייה של 21% ב־NOI מנכסים זהים. ה־FFO (רווח נקי תזרימי) ירד ב־6.7% לסכום של 98 מיליון שקל, אבל בנטרול התחזקות השקל ברבעון הרביעי רשמה החברה צמיחה של 5.4% ב־FFO הרבעוני.
גזית גלוב הגבירה את פעילותה בתחום הדיור להשכרה, ולדברי כצמן ל"כלכליסט", "יש שינוי מגמה אמיתי גם בקרב הציבור הישראלי בכל הנוגע לדיור להשכרה. כל הנושא הוא נכון מאוד ־ ועושה שכל הן לדייר והן ליזם. אם ימשיכו לשחרר קרקעות לדיור להשכרה במחיר מפוקח, זה כיוון נכון, והלוואי שיעשו זאת בהיקפים מאסיביים הרבה יותר. "אנחנו פעילים גם בפולין", המשיך כצמן, "וגם שם הנושא שהיה רדום התעורר באחרונה. מתחילה שם בנייה ממסדית לשכירות. יש התנפלות על המוצר, ותהיה תופעה דומה גם בישראל. אם ימשיכו להציע קרקעות לבנייה להשכרה, המוצר יתפוס חזק בישראל. משפחה יכולה לגדל את הילדים שלה עד לצבא, בלי לדאוג ששכר הדירה שלה יעלה. זה לא שצריך לריב עם בעל הבית כל שנתיים על דמי השכירות — וזו עסקה הוגנת גם ליזם. בשבדיה, גרמניה וארה"ב רוב המגורים הם בשכירות".
תזרים המזומנים של גזית גלוב מפעילות שוטפת הסתכם ברבעון הרביעי ב־94 מיליון שקל, ובמקביל השקיעה החברה 864 מיליון שקל ברכישה, הקמה ופיתוח של נדל"ן להשקעה. "כבר שלוש שנים שאנחנו מעבירים את מרכז הפעילות שלנו לישראל", אמר כצמן.
גזית גלוב, שביטלה את ההנפקה בברזיל של הנכסים המקומיים, לא צפויה למהר ולחזור למהלך, וזאת לאור העלייה בריביות. כך אמר כצמן בשיחת האנליסטים שקיים.
עלות שכרו של כצמן ב־2021 עמדה על 5.6 מיליון שקל, ואילו עלות שכרו של מנכ"ל אטריום, ליעד ברזילי, הגיעה ל־8.7 מיליון שקל כולל בונוסים.