סגור
פרויקט זרחיה בילטקריק סולגרין יוון
פרויקט של סולגרין ביוון. הפסד נקי של 255 מיליון שקל ב-2022 (אייל טואג)

דלויט על סולגרין: "חולשה מהותית בבקרת הדו"חות"

חברת האנרגיה המתחדשת שבשליטת ג'נריישן קפיטל סיכמה את 2022 עם זינוק בהכנסות ומעבר להפסד בשל מחיקה על הפעילות בארה"ב. רואי החשבון הצמידו הערה שפירושה שיתכן שחלק מהנתונים בדו"חות יתבררו כשגויים

ביום רביעי שעבר נדמה היה לרגע שסולגרין מתחילה לנוע לכיוון חדש. החברה לייצור חשמל מאנרגיה סולארית, שחוותה קשיים לא מעטים בשנתיים האחרונות, חתמה על הסכם עם רשת רמי לוי לאספקת חשמל במשך 10 שנים, בתמורה ל־150 מיליון שקל. בתגובה לידיעה, מניית החברה החבוטה זינקה ב־7% ביום אחד.
אלא שביום שישי פרסמה החברה את דו"חותיה הכספיים ל־2022, ונראה כי המשבר טרם חלף. לא זו בלבד שהפעילות בארה"ב גררה את החברה להפסד משמעותי, על אף הכפלת הכנסותיה ממכירת חשמל, אלא שהחברה אף הודיעה שהיא נסוגה ממכרז נוסף של רמ"י שבו זכתה להקמת חווה סולארית בדרום הארץ. בנוסף, פירמת ראיית החשבון דלויט, שמשמשת כרואה החשבון המבקר של החברה, צירפה לדו"חות הערה לפיה קיימת "חולשה מהותית בתיעוד בקרות בתהליך הסגירה של הדיווח הכספי". את יום המסחר אתמול סיימה מניית סולגרין בירידה של 3%. בכך, השלימה המניה צניחה של 71% ב־12 החודשים האחרונים.
את שנת 2022 סיכמה סולגרין, שבשליטת קרן ההשקעה בתשתיות ג'נריישן קפיטל (57%), בהפסד של 255 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 12 מיליון שקל בשנת 2021. עיקר ההפסד נובע מירידת ערך מוניטין של החברה־הבת האמריקאית קיוביקס בגובה של 119 מיליון שקל. את הרבעון האחרון של 2022 סיכמה סולגרין עם הפסד של 118 מיליון שקל – לעומת רווח נקי של 35 מיליון שקל ברבעון המקביל. בניכוי פעילות קיוביקס, הכנסות סולגרין ממכירת חשמל זינקו ב־2022 ל־106 מיליון שקל, פי 2.5 מהכנסותיה ב־2021. סך ההכנסות של החברה עמד על 230 מיליון שקל לעומת 40 מיליון שקל ב־2021.
אחד הנושאים הבולטים בדו"ח הוא אזהרת הדירקטריון, הנהלת החברה ודלויט על כך שהבקרה הפנימית על דיווח כספי בחברה אינה אפקטיבית, בשל חולשה מהותית שקיימת בה. המשמעות של אזהרה זו היא שקיים סיכוי כי נתונים בדו"חות הכספיים יתבררו כבלתי נכונים, ובמקרה כזה תידרש הצגה מחדש (ריסטייטמנט) של הדו"חות הכספיים.
על פי הנחיות רשות ני"ע, מצב של בקרה פנימית לא אפקטיבית מחייב לתקן את הבעיות בבקרה במהלך השנה הקרובה (2023). בתחילת ינואר השנה זכתה סולגרין בשני מכרזים להקמת מתקנים סולאריים בדרום הארץ. החברה התחייבה לשלם מעל מיליארד שקל עבור שתי קרקעות, בשטח של 1,400 דונם כ"א. אלא שהזכייה בעסקאות הייתה גדולה פיננסית על סולגרין, ובכך הודה גם ארז בלשה, מנכ"ל ג'נריישן קפיטל ומנכ"ל זמני בסולגרין. יש לציין כי גם השוק ראה את העסקה כגדולה על סולגרין, ומניית החברה צנחה ב־19% ביום אחד.
עבור הקרקע הראשונה, ברמת חובב, התחייבה סולגרין לשלם 717 מיליון שקל – סכום שהיה גבוה ב־68% מההצעה הבאה במכרז. מעט לאחר הזכייה הודיעה החברה כי לא תממש את זכייתה, בעיקר על רקע ביקורת משמעותית שספגה מהשוק. הצעתה של סולגרין על הקרקע השנייה, ברמת בקע, עמדה על 336 מיליון שקל – 16% יותר מההצעה השנייה במכרז. החברה הודיעה כי בכוונתה להמשיך לפתח את הקרקע, אך כעת נסוגה גם מעסקה זאת, לפי החלטת הדירקטוריון שבראשו עומד אלדד פרשר, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות לשעבר. לטענת סולגרין, הסיבה לוויתור על הזכייה בקרקע היא ההתנגדות הצפויה להקמת הפרויקטים בוועדות התכנון והיציאה לשני מכרזים נוספים של רמ"י על קרקעות בסמוך לרמת בקע.
עלות שכרו של מנכ"ל סולגרין USA, גלעד כהן, שסיים את תפקידו בדצמבר 2022, הייתה הגבוהה ביותר בחברה ועמדה על 1.4 מיליון שקל בשנה החולפת. עלות שכרו של פרשר, שמאז כניסתו לתפקיד בקיץ האחרון, צנחה מניית החברה בכ־60%, עמדה על 1.2 מיליון שקל – תמורת 50% משרה. עלות השכר של מנכ"ל החברה לשעבר תום שפרן, שעזב את החברה על רקע הביצועים החלשים, תולדה של עסקת קיוביקס, עמדה על 1.2 מיליון שקל בשנת 2022.