סגור
מוטי בן משה
מוטי בן־משה. הרווח הנקי של רבוע כחול נדל"ן זינק פי 3.8 ברבעון (צילום: אוראל כהן)

"הריבית תרד, אבל ליזמים שקנו קרקעות במחירי שיא יש בעיה"

מוטי בן־משה, בעל השליטה בקבוצת רבוע כחול, מספר שרואים חזרה לשגרה בקניונים ומאמין שאם ישראל צלחה את אתגרי הקורונה, היא תצלח גם את אתגרי התקופה הנוכחית. האם הוא ישקול לקנות את הקרקע של חנן מור בשדה דב? "לא. זה סיכון גדול מדי"

"יש יציבות משמעותית בתחומי המשרדים, הלוגיסטיקה והמסחר. מי שמושפעים מהמצב אלה בעיקר הקניונים", כך אמר ל"כלכליסט" מוטי בן־משה, בעל השליטה בקבוצת רבוע כחול ויו"ר רבוע כחול נדל"ן, שפרסמה אתמול את הדו"חות שלה לרבעון השלישי.
בן־משה הוסיף כי "באוקטובר, עם פרוץ המלחמה, ראינו ירידה של 50% בפדיונות של שני הקניונים שלנו. קניון TLV בתל אביב הושפע יותר מזה שבירושלים, בגלל האזעקות, אבל אנחנו רואים חזרה לשגרה. בשבועיים האחרונים יש התאוששות יפה. בבלו פריידי נשברו שיאים בקניון TLV. אנחנו שומעים משוכרים שלנו שהם הגיעו לפדיונות שיא".
רבוע כחול נדל"ן פועלת בענף שמושפע מאוד מסביבת הריבית הגבוהה, ולכן העיניים בענף נשואות להחלטות המוניטריות של בנק ישראל. לדברי בן־משה, "אני חושב שבטווח המיידי הריבית תרד, אבל היא לא תחזור מהר לרמות של לפני שנתיים. זה לא דבר שיקח חודשים בודדים. זה יכול לקחת גם כמה שנים. חברות לא חזקות יתקשו לעבור את התקופה הזו". עם זאת, בן־משה מדגיש כי "רוב חברות הנדל"ן המניב בארץ לא נמצאות בבעיה. מי שיש להן בעיה אלה חברות הבנייה למגורים. היזמים. מי שרכש קרקעות במחירי שיא וסוחב כעת על הגב ריביות גבוהות שניפחו את ההלוואות, כמו חנן מור, נמצא בבעיה. חברות כאלה יצטרכו למצוא איך לשפר את המצב שלהן".
האם תשקול לקנות את הקרקע של חנן מור בשדה דב?
"לא. גם לפני שנתיים־שלוש זה היה מהלך מורכב. היה ברור שהריבית תעלה. זה סיכון גדול מדי שלא רצינו לקחת".
עם זאת, בן־משה מדגיש כי "תחום המגורים יהפוך למשמעותי בחברה. אבל אנחנו נזהרים מאוד בנוגע לרכישת קרקעות, אז פועלים באמצעות קרקעות שכבר יש לנו ובאמצעות תחום ההתחדשות העירונית". רבוע כחול נדל"ן בונה, בין היתר, את פרויקט תוצרת הארץ בת"א, שבו מכרה כבר 241 דירות". לפי בן־משה, "יש צורך להתחיל לבנות כל שנה 70 אלף יחידות דיור בגלל הגידול באוכלוסייה. זה אתגר לא פשוט ברמת הריבית הנוכחית. אבל אנחנו רואים את הקונים מתחילים לחזור לשוק".
יש הזדמנויות אחרות שאתה מזהה? לחברה יש יתרת נזילות של 1.24 מיליארד שקל.
"נשקול הזדמנויות לעסקאות מהירות, אם יהיו. אבל סביבת הריבית מקטינה את הביקושים. בשוק המשרדים יש האטה, אבל אני מאמין שעוד נחזור לימי השיא, ואפילו מעבר לכך. ההייטק בארץ לא במשבר כזה גדול. רמת האבטלה גם לא גבוהה במיוחד. המשק יציב מאוד. יכולנו לקורונה, ונוכל גם לזה".
השפעות המלחמה לא פסחו על בן־משה וחברת הנדל"ן המניב שלו. הוא מספר כי "אנחנו במו"מ עם רשת הסעדה גדולה שאמורה להיכנס לקניון TLV ולהעלות את שיעורי התפוסה מ־90% ל־97%. הם כבר היו אמורים להיכנס, אבל המלחמה עיכבה את ההסכם איתם".
את הרבעון השלישי של השנה סיימה רבוע כחול נדל"ן ברווח נקי של 65.7 מיליון שקל לעומת רווח נקי של 17.3 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2022. באחרונה מונה אורי אלטשולר למנכ"ל רבוע כחול נדל"ן. את החברה רכש בן־משה במסגרת רכישת קבוצת רבוע כחול מדודי ויסמן ושרגא בירן ב־2016, שיצאה מידיהם בעקבות קריסת רשת הקמעונאות מגה. בן־משה הזרים לקבוצה 600 מיליון שקל. פרט לרבוע כחול נדל"ן הקבוצה מחזיקה גם בחברת האנרגיה וקמעונאות המזון דור אלון ובזרוע הקמעונאות אקסטרה ריטייל. עיקר פעילות הקבוצה היא בנדל"ן מניב, ונכס הדגל הוא קניון TLV, שרשום בספרים בשווי של כ־1.78 מיליארד שקל".